Dei Energy News

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΜΠΑΡΑΖ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤIΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ


ΜΕΤΩΠΟ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ΠΟΛΙΤΩΝ, ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ! 09:00 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ (ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ)
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΣΤΕΛΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ

Στο κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής ρεύματος της ΔΕΗ στο Χολαργό, Μεσόγειων 190-194 παραμένουν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, που προχώρησαν σε κατάληψη χθες, μαζί με πολίτες και επιτροπές ενάντια στα χαράτσια. 
Στόχος να μην αποσταλούν εντολές σε πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι των ακινήτων, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών, που ζήτησε να μην πραγματοποιηθούν διακοπές ρεύματος, μέχρι να εκδοθούν διατάξεις για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (Βλ. ρεπορτάζ παρακάτω). Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ και των πολιτών ενάντια στο άδικο και αντισυνταγματικό αυτό χαράτσι.
«Για πρώτη φορά στα χρονικά της ΔΕΗ δεν μπορεί να γίνει διακανονισμός για αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς» είπε το μέλος του διοικητικού Συμβουλίου Ευ. Κατσίνης.
«Παρά την λυσσαλέα επίθεση που δεχθήκαμε, μια ημέρα πριν φύγουν οι εντολές διακοπής του ρεύματος, είμαστε εδώ στο μοναδικό σημείο, στο κέντρο από όπου φεύγουν οι εντολές διακοπής για όλη την Ελλάδα» αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Σε ολιγόωρη κατάληψη προχώρησαν στο κτήριο της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη μέλη του ΠΑΜΕ και πολίτες. Συμβολική κατάληψη πραγματοποιείται και σε κτήριο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι.
 
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 21/11
 Σε κατάληψη της εισόδου του υποκαταστήματος της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, προχώρησαν απο το πρωί της Δευτέρας (21/11) κάτοικοι και φορείς του Κερατσινίου, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Λ. Τζανή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Στην πολυπληθή αυτή συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Παν. Λαφαζάνης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας εκ νέου τη συμπαράσταση του στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων ενάντια στο βάρβαρο αυτό  κυβερνητικό  μέτρο.
 Ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας, Λουκάς Τζανής, είπε ότι η σημερινή κινητοποίηση είναι προειδοποιητική και τόνισε ότι ο δήμος αναμένει τη διευκρινιστική εγκύλιο του υπουργείου Οικονομικών για να δει ποιές ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αφορά η εξαίρεση από τη διακοπή του ρεύματος.
  Ο κ.Τζανής χαρακτήρισε άδικο και παράνομο το μέτρο του τέλους ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και ανέφερε ότι ο δήμος έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας, κατά της σχετική υπουργικής απόφασης.
 Τόνισε, επίσης, ότι όσοι πολίτες του δήμου αδυνατούν να πληρώσουν μπορούν να προσέρχονται στο δήμο προσκομίζοντας τον λογαριασμό και τα έγγραφα από τα οποία προκύπτει η αδυναμία τους, ώστε ο δήμος να προχωρά στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ.
Ο δήμαρχος Κερατσινίου κάλεσε για άλλη μία φορά σε συνεργασία και κλιμάκωση των ενεργειών τις Δημοτικές Αρχές των όμορων Δήμων του Πειραιά, ώστε να δημιουργηθεί ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, ενάντια στο μέτρο

ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ  ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ  ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 
Υπό κατάληψη βρίσκονται τα γραφεία της ΔΕΗ επί της Ακτής Δυμαίων, στην Πάτρα. Εκπρόσωποι φορέων και μέλη επιτροπών που έχουν συστήσει πολίτες προχώρησαν στην κατάληψη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων.
 Επίσης, όπως υποστηρίζουν, προχώρησαν σε αυτήν την ενέργεια, προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν διακοπή ρεύματος σε νοικοκυριά, που δεν έχουν να πληρώσουν το ειδικό τέλος. Μάλιστα όπως ανέφεραν σκοπεύουν να βρίσκονται σε καθημερινή βάση έξω από το κτίριο της ΔΕΗ.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΓΛΥΦΑΔΑ ΚΑΙ ΒΥΡΩΝΑ ΑΠΟΨΕ
Η «Επιτροπή Κατοίκων Γλυφάδας ενάντια στο μνημόνιο και τις αντιλαϊκές πολιτικές», διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας απόψε Δευτέρα 21/11, στις 6:30μ.μ., στο Δημαρχείο Γλυφάδας. διεκδικώντας να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ
Στο Βύρωνα, υπάρχει αντίστοιχο κάλεσμα για ενημέρωση και συντονισμό δράσης απόψε (Δευτέρα 21.11) στις 18:30 στο Κινηματοθέατρο Λουίζα

 

ΝΕΑ ΜΑΖΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ
 «Δεν πληρώνουμε» τα χαράτσια!
Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα ! Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό
Το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, πολίτες, φορείς και επιτροπές ενάντια στα χαράτσια καλούν την Τρίτη 22 Νοέμβρη σε νέες μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στο άδικο φοροχαράτσι για τα ακίνητα με δράσεις ανα γειτονιά αλλά και σε σταθμούς και γραφεία  της ΔΕΗ
Η αλληλεγγύη είναι το δικό μας όπλο!  Δεν θα αφήσουμε να μας βυθίσετε στο σκοτάδι!  Ανατροπή της κυβέρνησης και των πολιτικών της!
Μία από τις δράσεις αύριο Τρίτη θα είναι  έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, οδός Αριστείδου στην Αθήνα στις 09.00 π.μ 

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ: ΑΔΙΚΟ, ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ!
ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΣΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ !
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το το ειδικό τέλος επί των ακινήτων18/11/2011

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, στη συνεδρίασή του την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011, συζήτησε διεξοδικά το μέτρο της επιβολής του ειδικού τέλους επί των ακινήτων, τέλος που οι πολίτες καλούνται να το καταβάλλουν, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και κατέληξε ομόφωνα στα παρακάτω συμπεράσματα – αποφάσεις:
 
«Θεωρεί το μέτρο άδικο και επιπλέον σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του νομικού κόσμου, το μέτρο αυτό είναι και παράνομο και αντισυνταγματικό.
 
Είναι συνέχεια της λεηλασίας που υπέστη το λαϊκό εισόδημα με τις αλλεπάλληλες περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά και τις φοροεπιδρομές, ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο. Γίνεται απαιτητό και από το ένα εκατομμύριο των ανέργων, από όσους βρίσκονται σε πλήρη εισοδηματική αδυναμία χωρίς να είναι καταγεγραμμένοι άνεργοι, το ίδιο και από μικροεπαγγελματίες με κλειστά μαγαζιά και επιχειρήσεις με ελάχιστο ή μηδενικό τζίρο και εισόδημα.
 
Ο τρόπος είσπραξης έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής βαρβαρότητας, που συνοδεύει την κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της. Θα κόβουν το ρεύμα, αγαθό πρώτης και ζωτικής ανάγκης για την επιβίωση, σε οικογένειες με αρρώστους, μικρά παιδιά, υπερήλικες. Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτόν τον σύγχρονο καιάδα.
 
Η κοινωνία της πόλης μας, έχοντας δεχτεί ανελέητα πλήγματα εδώ και δύο δεκαετίες με την πλήρη αποδιάρθρωση της παραγωγικής της βάσης, βιώνει την σημερινή κρίση έχοντας ποσοστά ανεργίας και φτώχειας διπλάσια από τους πανελλαδικούς μέσους όρους. Ήδη πολλές οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν τώρα τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, του νερού, του τηλεφώνου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν με απόγνωση ένα μεροκάματο για να εξασφαλίσουν την διατροφή των παιδιών τους.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφασίζει:
 
• Καλεί τους δημότες σε ανυπακοή, σε άρνηση πληρωμής των χαρατσιών και καταδικάζει την πολιτική της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ- ΝΔ -ΛΑΟΣ.
 
• Απαιτεί την άμεση ανάκληση του ειδικού χαρατσιού.
• Δίνει εντολή για την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου, προκειμένου να προβεί σε επανασύνδεση με το τμήμα ηλεκτροφωτισμού, όπου γίνει διακοπή ρεύματος, της νομικής υπηρεσίας για αντιμετώπιση νομικών κυρώσεων κλπ. (!!)
Στηρίζει κάθε συλλογική δράση ενάντια στα φοροχαράτσια και σε υποστήριξη όσων αρνούνται να τα πληρώσουν. Καλεί όλους τους κοινωνικούς φορείς να πρωτοστατήσουν στον αγώνα και στην έμπρακτη συμπαράσταση στον κάθε δημότη. Να συντονίσει την δράση του με άλλους δήμους.
 
• Η απόφαση να κοινοποιηθεί στον Πρωθυπουργό, στους αρμόδιους Υπουργούς και τη Διοίκηση της ΔΕΗ και να δημοσιοποιηθεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης».

ΔΕΗ: ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΣΤΟΠ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ
Αναστέλλει για λίγες ημέρες η ΔΕΗ τις διαδικασίες αποκοπής ρεύματος σε όσους καταναλωτές δεν πλήρωσαν το τέλος ακινήτων, μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών για τους οικονομικά αδύνατους.
Το υπουργείο ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να παγώσει προσωρινά τις διαδικασίες έναρξης αποκοπών, οι οποίες, σύμφωνα με τις προθεσμίες εξόφλησης, για μια σειρά λογαριασμών επρόκειτο να αρχίσουν από σήμερα, προκειμένου να εκδοθεί στο μεταξύ η υπουργική απόφαση που θα εξαιρεί από το ενιαίο τέλος όσες οικονομικά ευαίσθητες ομάδες αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εξόφλησή του, ακόμη και αν εμπίπτουν στην ευνοϊκή μεταχείριση που προβλέπεται ήδη, με την ελάχιστη δηλαδή χρέωση ανά τετραγωνικό μέτρο (για πολύτεκνους και αναπήρους). Στις κατηγορίες αυτές ενδέχεται να προστεθούν και οι υπερήλικοι με χαμηλά εισοδήματα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΔΕΗ Κ. Στεριώτη, οι εντολές αποκοπής για όσους δεν έχουν εξοφλήσει εντός του προβλεπόμενου χρόνου τον λογαριασμό τους, θα εκδίδονται μεν από την επιχείρηση και θα αποστέλλονται στον διαχειριστή του δικτύου που έχει και την ευθύνη της πραγματοποίησής τους, αλλά προς το παρόν δεν θα εκτελούνται, μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος υποχρεώνει τόσο τη ΔΕΗ όσο και τους εναλλακτικούς παρόχους να εκδίδουν εντολές αποκοπής για όσους λογαριασμούς παραμένουν ανεξόφλητοι 40 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσής τους.
ΔΕΥΤΕΡΑ 21.11.2011
**Παραθέτουμε ακολούθως σχετικό ρεπορτάζ της Εφημερίδας Ελευθεροτυπία (21.11.2011)
ΣΤΗΝ «ΠΡΙΖΑ» ΚΑΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΕΝΩ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Των ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ, ΜΠΑΜΠΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ
Το ωστικό κύμα των μαζικών αντιδράσεων ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ, που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, «χτύπησε» το υπουργείο Οικονομικών.
Υπό το βάρος και της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας, που απαγορεύει σε περίπτωση λάθους τη διακοπή ηλεκτροδότησης, η κυβέρνηση αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία καταλογισμού πειθαρχικών ευθυνών «κατά δημάρχων που πρωτοστατούν στην άρνηση εφαρμογής του μέτρου «Παρεμβαίνουν ωμά στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν», σχολιάζουν συλλογικότητες, δήμαρχοι και νομικοί που αντιστέκονται στο χαράτσι.
 Τι να κάνει όμως και η κυβέρνηση, όταν η τρόικα ζητάει καθημερινή ενημέρωση για το χαράτσι; Την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης απέστειλε έγγραφο προς την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, από την οποία ζητάει να έρθει σε επαφή με τη ΔΕΗ προκειμένου να συντονιστούν στο θέμα της παρακολούθησης των εσόδων από το χαράτσι των ακινήτων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Και αυτό επειδή η ίδια η τρόικα είναι αυτή που θέλει να έχει εικόνα από την πορεία των εσόδων!
«Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ, έχει προκύψει η ανάγκη τακτικής ενημέρωσης για την πορεία υλοποίησης των μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος μεταξύ των οποίων και η επιβολή του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών».
Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι επειδή χρειάζεται να περάσουν 20 μέρες για να ενημερωθεί το Δημόσιο από τη ΔΕΗ για την είσπραξη κάθε μήνα, το κλιμάκιο παρακολούθησης που έχει η τρόικα στην Αθήνα θέλει να βρεθεί τρόπος να υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για την είσπραξη του «χαρατσιού»!
Οι δήμαρχοι πάντως αντιδρούν στο κλίμα εκβιασμού και τρομοκρατίας που υποστηρίζουν ότι δημιουργείται. «Αυτές οι ενέργειες μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Στο θεσμό του διορισμένου νομάρχη, που η εκάστοτε κεντρική διοίκηση τον έπαυε, όταν έπαιρνε αποφάσεις οι οποίες δεν της ήταν αρεστές. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε και θα σταθούμε στο πλευρό των δημοτών μας, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο», σχολιάζει ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Ηρ. Γκότσης.
«Στο χωριό μου υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι φταίει το γαϊδούρι αλλά βαράμε το σαμάρι», θα συμπληρώσει ο δήμαρχος Σαρωνικού, Π. Φιλίππου. «Αντί να ασχοληθούν με τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησαν στις τοπικές κοινωνίες, προσπαθούν να βρουν εξιλαστήρια θέματα σε όσουν αντιστέκονται σ' αυτή τους την πολιτική. Διώξεις τέτοιες θυμίζουν άλλες, περασμένες εποχές, τότε που ζητούσαν δηλώσεις μετανοίας».
Στο μεταξύ, το μέτωπο ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ, από τις δημοτικές αρχές, τα κινήματα «Δεν Πληρώνω», τις τοπικές συνελεύσεις και πρωτοβουλίες πολιτών, κάθε άλλο παρά αποδυναμώνεται. Στο youtube τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν βιντεάκια με σαφείς οδηγίες για το πώς κανείς μπορεί να επανασυνδέσει το κομμένο ρεύμα, ενώ η προσέλευση πολιτών στους οικείους δήμους, προκειμένου να πληρώσουν το ρεύμα τους χωρίς να καταβάλλουν τα χρήματα για τον ειδικό φόρο, συνεχώς αυξάνεται. Να σημειωθεί, ότι σημαντική βοήθεια στους δήμους έχουν προσφέρει οι κατά τόπους δικηγορικοί σύλλογοι και ανεξάρτητες ομάδες δικηγόρων, οι οποίες προσφέρουν αφιλοκερδώς νομικές συμβουλές στους πολίτες μέσω των δήμων.
Ο κ. Γκότσης λέει ότι στο Δήμο Ιωνίας κατέφυγαν μέχρι στιγμής περισσότερα από 1.400 άτομα. Στο δήμο Περιστερίου έχουν ξεπεράσει τα 500. Στο δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης έχουν προστρέξει για τον ίδιο λόγο μέχρι στιγμή 400 δημότες. Σημειώνεται όμως πως μόνο το 1/3 των λογαριασμών έληξαν την περασμένη Παρασκευή, οπότε από αύριο αναμένουν νέο κύμα δημοτών, ενώ δεν έχουν ακόμη εικόνα από την Αργυρούπολη, καθώς δεν έχουν φτάσει ακόμη τα «μπιλιετάκια».
Πέρα από κάθε προσδοκία ήταν, όπως μας λέει ο δήμαρχος Νίκαιας Γ. Ιωακειμίδης, η προσέλευση κόσμου στο κάλεσμα του δήμου. «Την ενημέρωση έκανε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά. Μέχρι σήμερα, τη μάχη ενάντια στο χαράτσι την είχαν αναλάβει τα κινήματα και δεν θέλαμε να βρεθούμε απέναντί τους. Με δική τους πρωτοβουλία αναλάβαμε δράση, καθώς ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον που που δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν».
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Καλαμάτας Δ. Μπούχαλης λέει ότι εδώ και 15 ημέρες που λειτουργεί το γραφείο στο δήμο, έξι μόνιμοι υπάλληλοι ασχολούνται μόνο μ' αυτό το ζήτημα, καθώς έχουν προσέλθει εκατοντάδες πολίτες.
Οι δήμοι ενημερώνουν τους δημότες πως μπορούν να πληρώνουν το λογαριασμό της ΔΕΗ, χωρίς να καταβάλουν το ποσό του ειδικού τέλους και αναλαμβάνουν τη νομική υποστήριξη όσων δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά.
Αλλοι δήμοι μέσω της νομικής υπηρεσίας τους προχωρούν σε επίδοση ομαδικής εξώδικης γνωστοποίησης προς τη ΔΕΗ. Σε εξώδικο έχουν προχωρήσει όλοι όσοι έχουν εμπλακεί στην αγώνα κατά του ειδικού τέλους. Κάποιοι απ' αυτούς αναμένουν την απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου (συζητείται στις 2 Δεκεμβρίου).
Βεβαίως υπάρχουν κι εκείνοι οι δήμοι που καταθέτουν μαζικές προσφυγές και ασφαλιστικά μέτρα υπέρ των πολιτών τους. Χαρακτηριστικά ο δήμος Ηρακλείου Αττικής προχωράει σ' αυτή την κατεύθυνση με τη συνδρομή των νομικών της ομάδας «Erga Omnes», το ίδιο και οι δήμοι Ν. Ιωνίας και Πυλαίας Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη.
Οσον αφορά τη στάση του υπουργείου Οικονομικών, που κάλεσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να προσφύγει κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, υποστηρίζοντας ότι εκδόθηκε καθ' υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων, οι αντιδράσεις των νομικών ήταν εξίσου έντονες.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης τονίζει: «Στην Ελλάδα εφαρμόζονται οι ελληνικοί νόμοι, και όχι οι αγγλικοί, τους οποίους θέλουν να επιβάλουν αυτοί που έφεραν την τρόικα και το μνημόνιο. Πρόκειται για πραξικόπημα. Ακυρώνει τη θεμελιώδη διάκριση των τριών κρατικών λειτουργιών. Η κυβέρνηση επεμβαίνει στα δικαιοδοτικά όργανα απροκάλυπτα».
Σκληρή ήταν και η δήλωση του προέδρου του ΔΣΑ Γ. Αδαμόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων καταγγέλλει την «καταφανή πρόθεση της εκτελεστικής εξουσίας να χειραγωγήσει τους δικαστικούς λειτουργούς που θα επιληφθούν αντιστοίχων υποθέσεων στο μέλλον, προκειμένου να αποφύγει τη διά της δικαστικής οδού ανατροπή των κοινωνικά άδικων και εισπρακτικού και μόνο χαρακτήρα πολιτικών της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News