Dei Energy News

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Εφάπαξ από ΔΕΗ μετά 25 χρόνια!!!


Ασφαλισμένος στο ταμείο της ΔΕΗ με 25ετή υπηρεσία και μισθό 3.000 ευρώ, έπαιρνε εφάπαξ 75.000 ευρώ. Μετά τη μείωση του 30% στο βοήθημα από 1η Νοεμβρίου, το καταβαλλόμενο ποσό έπεσε στα 52.500 ευρώ, δηλαδή έχασε 22.500 ευρώ.

Σε περίπτωση που το εφάπαξ του μειωθεί τη νέα χρονιά κατά 5%, θα χάσει άλλα 2.625 ευρώ. Δηλαδή το βοήθημα που δικαιούται από το ταμείο μέσα σε λίγους μήνες θα έχει πέσει από τα 75.000 στα 49.875 ευρώ.


Σε τρεις μήνες τα 400 θα γίνουν 128 ευρώ

Ασφαλισμένος στο ΤΑΥΤΕΚΩ με επικουρική σύνταξη 400 ευρώ μετά τις περικοπές του Νοεμβρίου έχασε 60 ευρώ. Δηλαδή είχε μείωση 15% και πλέον εισπράττει 340 ευρώ.

Σε περίπτωση που περάσει νέα μείωση 20% στην επικουρική του σύνταξη, θα χάσει άλλα 68 ευρώ και

τελικά θα περιοριστεί στα 272 ευρώ. Δηλαδή μέσα σε λίγους μήνες θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται κατά 128 ευρώ.
  • 2 δισ. είναι η "μαύρη τρύπα" στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και σε περίπτωση που δεν βρεθεί... ζεστό χρήμα, όσοι υποβάλλουν τώρα αίτηση κινδυνεύουν να πάρουν το εφάπαξ ύστερα από έξι χρόνια!
  • 20% θα μειωθούν από την 1η Ιανουαρίου οι επικουρικές συντάξεις που χορηγούν το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα) και το ΤΑΥΤΕΚΩ (εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες)
Συγκεκριμένα το σχέδιο για το εφάπαξ αναμένεται να προβλέπει τα εξής:

?Μείωση από 5% έως 10% του βοηθήματος που χορηγούν το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ο φορέας της ΔΕΗ και το ταμείο της Εμπορικής. Πρόκειται για το δεύτερο "κύμα" περικοπών στους συγκεκριμένους φορείς πρόνοιας, καθώς οι πρώτες μειώσεις τέθηκαν σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου.


Ειδικότερα, έχει ήδη περικοπεί κατά 20% το εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (15% είναι η μείωση για όσους υπέβαλαν αίτηση το 2010) και κατά 30% το βοήθημα που δίνουν οι φορείς της Εμπορικής και της ΔΕΗ (25% είναι η μείωση για τις αιτήσεις του 2010).


Ενδεικτικό του οικονομικού αδιεξόδου είναι πως αυτήν τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 43.000 αιτήσεις για εφάπαξ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, με τον χρόνο αναμονής να αγγίζει τα δύο χρόνια. Η "μαύρη τρύπα" του ταμείου αγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ και σε περίπτωση που δεν βρεθεί... ζεστό χρήμα, όσοι υποβάλλουν τώρα αίτηση κινδυνεύουν να πάρουν το βοήθημα ύστερα από έξι χρόνια!


Την ίδια στιγμή, στο ταμείο της ΔΕΗ η έκδοση του βοηθήματος καθυστερεί έως και δεκαεννέα μήνες. Υπολογίζεται ότι 2.100 άτομα έχουν υποβάλει αίτηση αλλά ακόμα δεν έχουν καταφέρει να πάρουν το εφάπαξ.

Βαρέα και ανθυγιεινά
Βγαίνουν από τη λίστα 120.000 ασφαλισμένοι


"Ημερομηνία-κλειδί" για τα ταμεία είναι η 25η Νοεμβρίου, οπότε θα γίνει η αξιολόγηση από το Eurogroup των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα. Στο μεταξύ η "ώρα της κρίσης" έφτασε για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με τη νέα λίστα να δίνεται στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα.


Ο αριθμός των εργαζομένων που υπάγονται στο ειδικό αυτό καθεστώς αναμένεται να περιοριστεί κατά 120.000 άτομα, καθώς σχετική πρόβλεψη υπάρχει και στο Μνημόνιο. Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1η Νοεμβρίου.


Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από το ειδικό αυτό καθεστώς έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία, αλλά και μείωση μισθών και συντάξεων (αφού οι εργαζόμενοι χάνουν το ειδικό επίδομα). Ωστόσο, με βάση τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας, θα διασωθούν όσοι προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι και το 2015, ακόμα και αν το επάγγελμά τους βγει από τη σχετική λίστα.


Επικουρικές συντάξεις

Το σχέδιο

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σχέδιο για τα επικουρικά ταμεία θα προβλέπει τα εξής:

Μείωση 20%
από την 1η Ιανουαρίου των επικουρικών συντάξεων που χορηγούν το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα) και το ΤΑΥΤΕΚΩ (εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες). Ανάλογη θα είναι η μείωση και στα μερίσματα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων.

Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη παρέμβαση μέσα σε λίγους μήνες στα συγκεκριμένα ταμεία, καθώς με πρόσφατο νόμο υπήρξαν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα μερίσματα. Ειδικότερα, από 1η Νοεμβρίου μειώθηκε κατά 30% το ποσό των επικουρικών συντάξεων που υπερβαίνει τα 150 ευρώ στο ΕΤΕΑΜ (για χαμηλότερα ποσά συντάξεων δεν υπήρξε περικοπή).


Παράλληλα μειώθηκαν κατά 15% οι επικουρικές συντάξεις του ΤΑΥΤΕΚΩ (συνταξιούχοι της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ αλλά και του ΕΤΑΤ) και κατά 20% τα μερίσματα που χορηγεί το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα, στα μερίσματα προβλέπεται η περικοπή κατά 50% του ποσού που υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

πηγή ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News