Dei Energy News

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΗ:Με αμερικάνικ​η εταιρεία στο Κόσοβο-Ανω του 1 δισ. ο προϋπολογισμός


Με συνεταίρο την αμερικανική Sithe Global, η ΔΕΗ θα «κατέβει» ακόμη μία φορά στο διαγωνισμό της Διοίκησης του Κοσόβου για την ανάπτυξη νέου λιγνιτωρυχείου και την κατασκευή δύο μονάδων των 400 μεγαβάτ (Kosova e Re power plant).

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά απόπειρα του Κοσόβου να δημιουργήσει σύγχρονη παραγωγική υποδομή στην ηλεκτροπαραγωγή και τουλάχιστον την 4η απόπειρα της ΔΕΗ να δραστηριοποιηθεί εκτός συνόρων.

Είχαν προηγηθεί οι συμμετοχές της ΔΕΗ σε διαγωνισμούς της Βουλγαρίας, του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ, όπως επίσης και οι δύο αρχικοί διαγωνισμοί του Κοσόβου για τις ίδιες μονάδες, στους οποίους η ΔΕΗ είχε ως συνεταίρο την επίσης αμερικανική και ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενη Contour Global.
Η Sithe Global, είναι εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Βόρεια και Νότια Αμερική και στην Αφρική, όπου έχει κατασκευάσει και λειτουργεί μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Κύριος μέτοχος της εταιρείας από το 2005 είναι το fund Blackstone το οποίο από το 2010 ελέγχει το 99% του μετοχικού του κεφαλαίου. Το συγκεκριμένο fund ειδικεύεται στη διαχείριση σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων (alternative asset manager) και σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστότοπου του, η αξία των στοιχείων που διαχειρίζεται, το Μάρτιο του 2012 ανερχόταν σε 152 δισ. δολάρια ΗΠΑ.
Σε ό,τι αφορά στο διαγωνισμό του Κοσόβου, θα...
πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ βρέθηκε το 2010 στη short list των 4 προτιμητέων κοινοπραξιών που θα διαγωνίζονταν για την ανάθεση του έργου.
Αντίπαλοι της κοινοπραξίας ΔΕΗ - Contour Global, ήταν τότε η Ινδική Adani power group, η αμερικανική ΑΕS με την τουρκική Demir Export και η επίσης τουρκική Park Holding.
Ωστόσο η διαδικασία δεν προχώρησε καθώς η ανάπτυξη των λιγνιτικών μονάδων του Κοσόβου δεν ήταν στηριγμένη σε ένα μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, δεν ελάμβανε υπ΄όψιν τις βασικές κοινοτικές ντιρεκτίβες για το περιβάλλον τους ρύπους κ.λπ., ενώ συνοδεύτηκε από αδιαφανείς διαδικασίες και σκάνδαλα μεγαλοπαραγόντων της αυτόνομης περιοχής, αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των λιγνιτοφόρων πεδίων.
Τα προβλήματα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάγκασαν τη γερμανική RWE και την τσεχική CEZ να αποχωρήσουν από τις διαδικασίες του διαγωνισμού.
Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει κυρίως από διεθνείς οργανισμούς, όπως τη Παγκόσμια Τράπεζα, την USAID, και κοινοτικούς οργανισμούς, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου είναι άνω του 1 δισ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού του Κοσόβου ΚΕΚ.
Η παραγωγική υποδομή της βασίζεται σε πεπαλαιωμένες λιγνιτικές μονάδες ηλικίας 40-50 ετών, οι οποίες και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης, η οποία ανέρχεται σε 5.074 γιγαβατώρες. Έτσι από τα 1478 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος, διαθέσιμα είναι μόνο τα 910 μεγαβάτ. Ως αποτέλεσμα οι διακοπές και η περιορισμένη χρονικά ηλεκτροδότηση περιοχών, είναι καθημερινή υπόθεση.
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Κόσοβο είναι η περιοχή με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιγνίτη στην Ευρώπη, τα αποθέματα των οποίων υπολογίζονται σε 10 δισεκατομμύρια τόνους.
Μιχάλης Καϊταντζίδης
(euro2day.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News