Dei Energy News

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΗ: Στην ιταλική αγορά πράσινων πιστοποιητικών


Φωτογραφία για ΔΕΗ: Στην ιταλική αγορά πράσινων πιστοποιητικών
Τη συμμετοχή της στο Ιταλικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (GME) και ειδικότερα στην αγορά Πράσινων Πιστοποιητικών (Certificati Verdi), αποφάσισε το δ.σ. της ΔΕΗ Πρόκειται για αγορά μέσω της οποίας οι συμμετέχοντες μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν πράσινα πιστοποιητικά, τα οποία ανταποκρίνονται σε ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Η συμμετοχή της ΔΕΗ στο συγκεκριμένο χρηματιστήριο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς κρίθηκε απαραίτητη επειδή σύμφωνα με τον Ιταλικό Νόμο, οι πωλήσεις ενέργειας στο ιταλικό δίκτυο, και σε ποσότητες άνω των 100.000 μεγαβατωρών, είναι υποχρεωτικό να πιστοποιείται ότι τουλάχιστον κατά 7,55% το 2012, προέρχονται από ΑΠΕ.

Πρόκειται στην ουσία για έναν από τους επιτρεπόμενους μηχανισμούς στήριξης των ΑΠΕ, που στηρίζεται σε κανόνες της αγοράς και όχι σε σύστημα Feed in Tariff, όπως ισχύει στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση που οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς Ιταλία, δεν συνοδεύονται από πράσινα πιστοποιητικά, τότε προκαλείται επιβάρυνση του εξαγωγέα με «πρόστιμο» της τάξης των 4 ευρώ η μεγαβατώρα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ιταλία αποτελεί μία σημαντική αγορά για τις εγχώριες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, λόγω των υψηλών τιμών που διαμορφώνονται στην ημερήσια αγορά. Ιδίως σε περιόδους μειωμένης ζήτησης όπως αυτή που διανύει η χώρα από το 2009 και μετά.

Το 2012, οι μέσες τιμές στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνονταν από 63 έως 89 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ οι ανώτατες μεταξύ 128 και 324 ευρώ η μεγαβατώρα (Αύγουστος).

Έτσι, το δεκάμηνο του 2012 οι εξαγωγές προς Ιταλία, μέσω του υποθαλάσσιου καλώδιου, ανήλθαν σε 1.926.000 μεγαβατώρες έναντι 1.714.000 μεγαβατωρών για ολόκληρο το 2011.

Στην αγορά πράσινων πιστοποιητικών του GME συμμετέχουν εκατοντάδες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αγοράζουν και πουλούν συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και πράσινα πιστοποιητικά.

Πρόκειται δε για οργανισμό που ιδρύθηκε και ελέγχεται από το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αντίστοιχο του ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ. Από τις ελληνικές εταιρείες, είναι ήδη εγγεγραμμένες οι Protergia (όμ. Μυτιληναίου), NECO (Κοπελούζος, βουλγαρική ΝΕC) και Energa Τrading (Αριστείδης Φλώρος).
 

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News