Dei Energy News

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Τιμολόγια που «ανοίγουν» την αγορά λιανικής στον ανταγωνισμό…


http://www.energypress.gr/
Αυξήσεις που «ανοίγουν» την αγορά λιανικής στον ανταγωνισμό, αφού στις ανταγωνιστικές χρεώσεις κυμαίνονται σύμφωνα τουλάχιστον με τα παραδείγματα του ΥΠΕΚΑ στο 16%, χαρακτηρίζονται αυτές που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο.
Αντίθετα με τις περυσινές αυξήσεις, εκ των οποίων η ΔΕΗ είχε εισπράξει ένα πολύ μικρό μονοψήφιο ποσοστό, φέτος η πρώτη δόση την ενισχύει με διψήφια ποσοστά ευνοώντας τόσο την μνημονιακή υποχρέωση για κοστοβαρή τιμολόγια όσο και το περιβόητο πλέον άνοιγμα της αγοράς λιανικής σε τρίτους.
Κι αυτό καθώς η αύξηση του εσόδου της ΔΕΗ δίνει σταδιακά τη δυνατότητα σε τρίτους να την ανταγωνιστούν και να παρέχουν υπηρεσίες λιανικής επιτυγχάνοντας κάποιο εμπορικό περιθώριο κέρδους, ακόμη και μετά την έκπτωση που θα προσφέρουν επί των τιμολογίων της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού.
Αν και η μέση αύξηση της α’ δόσης στις λεγόμενες «ανταγωνιστικές χρεώσεις» (ενέργεια, πάγιο και CO2) χωρίς τους φόρους είναι 8%, στην πράξη η εικόνα είναι διαφορετική.
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν τα παραδείγματα που έδωσε το υπουργείο ΠΕΚΑ. Από αυτά προκύπτει ότι συνολικά στις λεγόμενες ανταγωνιστικές χρεώσεις, το τμήμα δηλαδή του λογαριασμού που αφορά μόνον στο έσοδο της ΔΕΗ, προκύπτουν αυξήσεις που κυμαίνονται από 13,6% ως 15,9%, εκ των οποίων στα οικιακά τιμολόγια αντιστοιχεί ένα εύρος κοντά στο 16% (15,8% -15,9%).
Τα ποσοστά για τις άλλες κατηγορίες έχουν ως εξής : Ένας εμπορικός πελάτης με τριφασική παροχή και μηνιαία κατανάλωση 4.000 Kwh θα πληρώσει...
το 4μηνο 725,45 ευρώ, δηλαδή επιπλέον 65,74 ευρώ ή 9,96%. Ενώ τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχει ένας αγρότης με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.400 Kwh, ο οποίος θα καταβάλει συνολικά στο τετράμηνο 132,65 ευρώ, δηλαδή επιπλέον 14,98 ευρώ ή 12,73% περισσότερο.
Και 25% στη χαμηλή κατηγορία…
Ακόμη πιο μεγάλα είναι τα ποσοστά από τη σύγκριση του πίνακα που είχε δημοσιεύσει το ΥΠΕΚΑ για τις αυξήσεις του 2012, με τον αντίστοιχο φετινό και ο οποίος αφορά τα επιπλέον ποσά από τις αυξήσεις στο ρεύμα (μαζί όμως και με τους αναλογούντες φόρους) στον τελικό λογαριασμό.
Έτσι, οι χρεώσεις ενέργειας, παγίου και CO2 αυξάνονται μαζί...βέβαια με τους φόρους κατά 25% στις καταναλώσεις ως 800 Kwh/4μηνο, και κατά 19,1% στις καταναλώσεις 801 - 1.000 Kwh/4μηνο, ενώ κατά μέσον όρο, στο σύνολο δηλαδή της χαμηλής τάσης, η αύξηση είναι 14,2% (πάντα μαζί με τους φόρους).
Ανάλογη αύξηση πρέπει να προκύπτει και για το φάσμα από τις 1.001 έως και τις 2.000 KWh/ 4μηνο, όπου και η πλιεοψηφία των καταναλωτών στη χαμηλή τάση. Εδώ όμως ο υπολογισμός της ακριβούς αύξησης είναι δύσκολος, δεδομένου ότι στην υπουργική απόφαση για τις αυξήσεις του 2012, παρουσιάζονταν τρεις κλίμακες (1.001 - 1.200 Kwh, 1.201 - 1.600 Kwh και 1.600-2.000 Kwh), που πλέον έχουν ενοποιηθεί σε μία.
Διπλός στόχος
Δεδομένου ότι εκκρεμούν δύο ακόμη αυξήσεις, γίνεται προφανές ότι επιχειρείται να επιτευχθεί σταδιακά ένας διπλός στόχος : Αφενός η συμμόρφωση της Ελλάδας με τη μνημονιακή υποχρέωση και αφετέρου το άνοιγμα της αγοράς στον ανταγωνισμό.
Εδώ και καιρό άλλωστε κύκλοι της αγοράς διαμηνύουν ότι η κάθοδό τους στον στίβο της λιανικής θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από τις αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος του ρεύματος.
Το πότε θα γίνει αυτό, εξαρτάται τόσο από το επιχειρηματικό τους πλάνο όσο και από το ύψος των επόμενων αυξήσεων. Το βέβαιο πάντως είναι ότι μαζί με τις επόμενες δύο δόσεις, η μεσοσταθμική αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος (ενέργεια, πάγιο, CO2), θα υπερβεί το 12%-13%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News