Dei Energy News

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Η ακριβή ΔΕΗ στρώνει δρόμο στους ιδιώτες

Με την πρόσφατη μεγάλη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ ανοίγει ταυτόχρονα και ο δρόμος για τους ιδιώτες ανταγωνιστές της, οι οποίοι παίρνουν θέσεις για να αποκτήσουν προνομιακά μερίδια από την πίτα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Το 50% της ενέργειας που παράγει η ΔΕΗ είναι από λιγνίτη. Στη φωτογ. η μονάδα Πτολεμαΐδας 
  Το 50% της ενέργειας που παράγει η ΔΕΗ είναι από λιγνίτη. Στη φωτογ. η μονάδα Πτολεμαΐδας Η ΔΕΗ έπαψε να είναι φθηνή και υποχρεώνεται πια να βάλει τον ανταγωνισμό των ιδιωτών σε ένα παιχνίδι, τους κανόνες του οποίου κατευθύνει πια η Ε.Ε. και η τρόικα των δανειστών.
Η εταιρεία θα μπορούσε να έχει αυξημένα έσοδα από τα νέα τιμολόγια, αλλά από τη ΔΕΗ υποστηρίζουν πως δεν συμβαίνει αυτό. Η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να δαπανήσει 270-300 εκατ. ευρώ φέτος για ρύπους, καθώς από την αρχή της χρονιάς τα δεδομένα άλλαξαν και εισήλθε στο σύστημα αγοράς ρύπων. Και η ΔΕΗ διαθέτει παλιές λιγνιτικές μονάδες.
Ο λιγνίτης είναι φθηνό καύσιμο χωρίς το τέλος των ρύπων, μόνο που το τοπίο έχει αλλάξει πλέον. Το φθηνό αυτό καύσιμο έγινε ακριβό! Σχεδόν το 50% της ενέργειας που παράγει η ΔΕΗ είναι από λιγνίτη και μάλιστα σε εργοστάσια που έχουν χαρακτηριστεί από τα πλέον ρυπογόνα στην Ε.Ε., λόγω χαμηλού βαθμού απόδοσης και κακής ποιότητας λιγνίτη.
Δικαιώματα
Το ποσό αυτό είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί σημαντικά, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσύρει από την αγορά περίπου 300 εκατομμύρια «δικαιώματα» σαν κίνητρο για την πραγματοποίηση πράξεων σε παράγωγα ρύπων και την ενίσχυση των ΑΠΕ. Αυτό θα αύξανε την τιμή των ρύπων και θα ανέβαζε κι άλλο το κόστος για τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές.
Στο μεταξύ, η απελευθέρωση των τιμολογίων, που θα συνοδευτεί στην αρχή του καλοκαιριού με δεύτερη αύξηση στα τιμολόγια φέτος, θα διευκολύνει περαιτέρω την είσοδο των ιδιωτών. Η δεύτερη ανατίμηση προσδιορίζεται, από καλά πληροφορημένα στελέχη, στο 30%-35% των αυξήσεων που είδαμε πριν από μόλις λίγες μέρες. Δηλαδή τα νέα τιμολόγια προσέθεσαν τα 2/3 του συνολικού ποσού της αύξησης των τιμολογίων για φέτος. Αλλά αυτό δεν αποφορτίζει τη ΔΕΗ.
Η πίεση για την επιχείρηση είναι διμέτωπη: θα πρέπει να εξισορροπήσει τον ισολογισμό της αυξάνοντας τα τιμολόγια και ταυτόχρονα να περικόψει τα κόστη της. Ηδη προς αυτή την κατεύθυνση η επιχείρηση «έπεσε με τα μούτρα» κι έβαλε στόχο για εσωτερικές περικοπές τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News