Dei Energy News

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Πακέτο στήριξης της βιομηχανίας για μείωση του ενεργειακού της κόστους…



Πλέγμα μέτρων για τη στήριξη της βιομηχανίας, τόσο στο ενεργειακό σκέλος, όσο πιθανόν και στο φορολογικό, με εμπλοκή τριών υπουργείων, των ΠΕΚΑ, Οικονομικών, Ανάπτυξης, ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Το πακέτο μέτρων συζητήθηκε προ ημερών σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, αλλά έχει στο επίκεντρό του τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, από τα υψηλότερα πανευρωπαϊκά.
 
Ρυθμιζόμενες χρεώσεις και υψηλοί φόροι στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό αποτελούν μέχρι και το 40% ή και περισσότερο του συνολικού κόστους ενέργειας ενός βιομηχανικού καταναλωτή στην Ελλάδα, ποσοστό υψηλότερο συγκριτικά με πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Δύο από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα των παρεμβάσεων που εξετάζονται από το ΥΠΕΚΑ, είναι το τέλος ΑΠΕ και ο μηχανισμός μερικής ανάκτησης των ρύπων, δηλαδή του επιπλέον κόστους που θα κληθεί φέτος να πληρώσει η βιομηχανία.
 
Επαναφορά του πλαφόν στο τέλος ΑΠΕ…
 
Στο πρώτο θέμα, το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες σε συζητήσεις με την τρόικα για να επαναφέρει για διάστημα ενός με δύο ετών, το πλαφόν της ανώτατης επιβάρυνσης στο τέλος ΑΠΕ που έφθανε τα 800.000 ευρώ το χρόνο, αλλά καταργήθηκε καθώς θεωρήθηκε από τους πιστωτές μας ως έμμεση επιδότηση ενός ολόκληρου κλάδου.
 
Το γεγονός έχει σαν συνέπεια η μείωση κατά 22% του τέλους ΑΠΕ για τις βιομηχανίες που αποφάσισε η ΡΑΕ, να αποτελεί δώρο άδωρον για κάποιες πολύ ενεργοβόρες (ειδικά 3-4 πολύ μεγάλες, όπως η Αλουμίνιο και η ΛΑΡΚΟ). Αν δεν επανέλθει το πλαφόν, τότε μια μεγάλη βιομηχανία με κατανάλωση για παράδειγμα 300 γιγαβατώρες τον χρόνο θα πληρώσει φέτος1,06 εκατ. ευρώ, έναντι 800.000 ευρώ πέρυσι. Πρόκειται για 260.000 ευρώ επιπλέον (ή32,5% περισσότερα).
 
Το υπουργείο έχει γίνει το τελευταίο διάστημα αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από το χώρο των βιομηχανιών υψηλής τάσης και από τον εκπρόσωπό τους, την Ελληνική Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), αφού η συγκεκριμένη διάταξη λειτουργούσε σαν ασπίδα για τις επιχειρήσεις αυτές συγκρατώντας εν μέρει μέρος των αυξήσεων στο ενεργειακό τους κόστος.
 
Τώρα καταβάλλεται προσπάθεια από το ΥΠΕΚΑ για να πεισθεί η τρόικα τόσο να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς για ένα μεταβατικό διάστημα 1- 2 ετών όσο και να αυξηθεί το πλαφόν στα 1- 1,2 εκατ. ευρώ.
 
Και ανάκτηση από τη βιομηχανία του κόστους των ρύπων
 
Ένα επιπλέον θέμα, που αποτελεί αίτημα της... βιομηχανίας, είναι να υπάρξει μια “ομπρέλα”, όπως συμβαίνει πανευρωπαϊκά, για την μερική ανάκτηση του επιπλέον κόστους που θα προκαλέσει στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις η Οδηγία για τους ρύπους, στο πλαίσιο των κατευθυντήριων οδηγιών που εξέδωσε η ΕΕ.
 
Ήδη, πολλές ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν εθνικούς μηχανισμούς διαχείρισης και επιμερισμού του κόστους αερίου ρύπων, επιδιώκοντας να στηρίξουν τη βιομηχανία τους.
 
Το θέμα αποτελεί αίτημα της ΕΒΙΚΕΝ (έχει αποστείλει σχετική επιστολή στο ΥΠΕΚΑ), ενώ τέθηκε και στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
 
Κεντρική θέση στην ατζέντα της συνάντησης είχε το ενεργειακό κόστος, που ροκανίζει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, με τον επικεφαλής του ΣΕΒ να επισημαίνει πως μόνο το τελευταίο χρόνο το κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 35%. Και αυτό, όχι μόνο από τις ανοδικές τάσεις στις τιμές των καυσίμων, αλλά κυρίως από την επιβολή φόρων στο ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο καθώς και από τις αυξήσεις της ΔΕΗ.
 
Ένα θέμα επομένως που θα μπορούσε κάπως να μειώσει το συγκεκριμένο κόστος και που πιθανόν να αποτελέσει μέρος του πακέτου των παρεμβάσεων, είναι η μερική ανάκτηση από τις βιομηχανίες του κόστους των ρύπων.
 
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που αποφασίστηκαν τον Μάιο του 2012, στο πλαίσιο του συστήματος εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να επιδοτούν μέχρι ενός ποσοστού τη βιομηχανία τους, έναντι του επιπλέον κόστους που προκαλεί η αγορά δικαιωμάτων ρύπων.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες Οδηγίες, η εν λόγω επιδότηση δεν θεωρείται 
κρατική ενίσχυση, ενώ για το ύψος της περιγράφεται συγκεκριμένη μεθοδολογία.
 
Όσο για τα ποσά που θα απαιτηθούν, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας, δεν ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ για το 2013. Με τα ποσά αυτά θα μπορούσε η πολιτεία να επιδοτήσει την ανάκτηση του 65% του επιπλέον κόστους τους. Για να εξασφαλιστεί δε, το επίμαχο ποσό, οι ίδιες πηγές, “δείχνουν” τα έσοδα του Δημοσίου από την εκποίηση δικαιωμάτων ρύπων, τα οποία υπολογίζονται σε 300-350 εκατ. ευρώ.

Παρεμβάσεις αναπτυξιακές-φορολογικές
 
Εκτός πάντως από ενεργειακές παρεμβάσεις, το πακέτο στήριξης της βιομηχανίας θα περιλαμβάνει και άλλα μέτρα που δεν έχουν ακόμη κλειδώσει. Το γεγονός πάντως ότι για το θέμα στήριξης της βιομηχανίας συνεργάζονται τρία υπουργεία, τα ΠΕΚΑ, Οικονομικών αλλά και το Ανάπτυξης, σημαίνει ότι εξετάζονται παρεμβάσεις τόσο στο φορολογικό όσο και στο αναπτυξιακό σκέλος. Προς το παρόν, τα υπουργεία ΠΕΚΑ και Οικονομικών μελετούν διάφορα σενάρια, χωρίς αυτά ακόμη να έχουν οριστικοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News