Dei Energy News

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σχ για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ


Με 151 ψήφους υπέρ ψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή το
νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση ο ΑΔΜΗΕ.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, έλαβαν μέρος συνολικά 273 βουλευτές.
Υπέρ της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ ψήφισαν 151 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και κατά 122 της αντιπολίτευσης.
Υποχρεωμένο να διατηρεί το 34% του ΑΔΜΗΕ το Δημόσιο
Υπενθυμίζεται ότι σε υψηλούς τόνους διεξήχθη χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της αρχής, του νομοσχεδίου για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι διατηρείται πλήρως ο δημόσιος έλεγχος στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και να αποκλείει κατηγορηματικά μελλοντική μείωση του 34% των μετοχών του δημοσίου και με την αντιπολίτευση να ζητά την απόσυρση του κάνοντας λόγο για ξεπούλημα.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, κατέθεσε βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο προκειμένου όπως είπε, να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης να διασφαλίσει πλήρως τα συμφέροντα της χώρας.
Κυριότερη αλλαγή είναι η ρύθμιση που προβλέπει την υποχρέωση του Δημοσίου να διατηρεί το ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας του 34% των μετοχών στον ΑΔΜΗΕ και αυτό «δεν μπορεί να μειωθεί καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, είτε μέσω πώλησης μετοχών είτε μέσω μεταβολών του μετοχικού κεφαλαίου».
Ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μουσουρούλης υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας προς όφελος και της χώρας και των καταναλωτών ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ ούτε θα υποτιμηθεί η αξία του.
«Είναι ξεκάθαρο ότι διατηρείται πλήρως ο δημόσιος έλεγχος. Είναι ξεκάθαρο επίσης ότι η καταστατική μειοψηφία θα έχει πλήρη γνώση και ρόλο και τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της», τόνισε ο κ. Μουσουρούλης.
Παράλληλα, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι καταστροφολογεί χωρίς να καταθέτει καμία άλλη εναλλακτική πρόταση.
Ακόμα, απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ξεπουλήματος ενός στρατηγικού τομέα όπως είναι η ηλεκτρική ενέργεια αντιτείνοντας μεταξύ άλλων ότι η αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ θα γίνει βάσει της έκθεσης των οικονομικών συμβούλων που θα προσλάβει η ΔΕΗ, η οποία και θα κάνει τον διαγωνισμό».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, χαρακτήρισε την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, «μεγάλο εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα που δημιουργεί ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας της χώρας» και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου προειδοποιώντας ότι θα καταργήσει το νόμο όταν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση.
«Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το νομοσχέδιο για εκποίηση και ξεπούλημα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν έχει την υποστήριξη, όχι μόνο των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και όλων των κοινωνικών φορέων πλην ΣΕΒ. Αν επιμείνει η κυβέρνηση είναι προσωπική ευθύνη για κάθε βουλευτή να το αποτρέψει», υπογράμμισε ο κ. Πετράκος ενώ κατέληξε λέγοντας:
«Δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει τον ΑΔΜΗΕ γιατί σημαίνει εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας της χώρας, συνιστά ομηρία της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Η καταψήφιση του συνιστά πέραν των άλλων και πατριωτική πράξη».
«Με το νομοσχέδιο ΑΔΜΗΕ μπαίνουν οι βάσεις για ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με απόλυτη διασφάλιση παράλληλα του δημοσίου συμφέροντος» αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος. Παράλληλα επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι «για μια ακόμη φορά αντιδρά σε μια μεγάλη επένδυση , σε αυτό δηλαδή που χρειάζεται η χώρα».
«Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ η μόνη επένδυση με την οποία συμφωνεί , είναι η επένδυση στην καταστροφή της χώρας», πρόσθεσε.
Η εισηγήτρια των ΑΝ.ΕΛ Ραχήλ Μακρή, ανέφερε ότι «η ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι η αρχή πολλών κακών της χώρας».
«Ούτε στο δωράκι του ΑΔΜΗΕ προς τα μονοπώλια θα συναινέσουμε ούτε θα αφήσουμε να ιδιωτικοποιηθεί. Είναι εθνική μειοδοσία. Πρέπει να φύγετε όσο είναι νωρίς γιατί είστε επικίνδυνοι για την δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία της χώρας», κατέληξε η κ. Ραχήλ.
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος μίλησε για «εθνοκτόνο πλάνο» και υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο είναι συνέχεια ενός ακόμη εγκλήματος που γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες σε βάρος της εθνικής ανεξαρτησίας και της εθνικής ασφάλειας της χώρας».
Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης έκανε λόγο για νομοσχέδιο που θα έχει βλαπτικά αποτελέσματα στο σύνολο της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας και δήλωσε ότι το κόμμα του θα το καταψηφίσει.
«Η πώληση του ΑΔΜΗΕ γίνεται επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Η κυβέρνηση δείχνει προχειρότητα και αποδεικνύει ότι δεν έχει σχεδιασμό σε ένα τομέα μεγάλης στρατηγικής σημασίας, όπως είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα», τόνισε ο κ. Αναγνωστάκης.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο τις μόνες διασφαλίσεις που θα παρέχει είναι στους μονοπωλιακούς ομίλους.
«Περισσότερο σκοτάδι για περισσότερο κόσμο θα έχουμε. Οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες στη φτωχή εργατιά και στους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ. Το αποτέλεσμα της πώλησης του θα είναι μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχια για τα λαϊκά στρώματα αλλά και κινδύνους για τον έλεγχο των ενεργειακών διαδρόμων της χώρας», υποστήριξε ο κ. Κατσώτης.
Ο Νικόλαος Σταυρογιάννης που πήρε το λόγο ως εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο τονίζοντας ότι «η ΔΕΗ θα χάσει τεράστια περιουσία έναντι πινακίου φακής».
Ακόμα, υποστήριξε ότι είναι επικίνδυνο να παραδοθούν σε ιδιώτη 11.000 ηλεκτρικά δίκτυα της χώρας ενώ χαρακτήρισε αίολο το επιχείρημα κυβέρνησης ότι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή που θα είναι σε ορίζοντα 10ετίας θα αποτρέψει να πληρώσουν το κόστος των επενδύσεων οι Έλληνες φορολογούμενοι.

 http://energypress.gr/news/reuma/PShfisthke-epi-ths-arhhs-to-n-sh-gia-thn-idiwtikopoihsh-toy-ADMHE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News