Dei Energy News

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Τα 10 προβλήματα με την αιολική και φωτοβολταϊκή ενέργεια


http://www.businessinsider.com/ten-reasons-intermittent-renewables-wind-and-solar-pv-are-a-problem-2014-1
΄
"...Όσο πιο πολύ τις κοιτάω, τόσο λιγότερα έχουν να προσφέρουν οι ΑΠΕ...

1. Αμφίβολο εάν πράγματι μειώνουν εκπομπές CO2.  Δυσνόητη και δύσκολη η ποσοτικοποίηση, αλλά μάλλον αυξάνουν παρά μειώνουν την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Φάνηκε στην Γερμανία.

2.  Δεν αποτελούν οποιαδήποτε λύση στο θέμα επάρκειας πετρελαίου.  Το πετρέλαιο δεν χρησιμοποιείται για ηλεκτροδότηση, και οι ειδικές περιπτώσεις όπως πχ σε νησιά που ηλεκτροδοτούνται, κατ' επιλογή, ή από ανάγκη με πετρέλαιο, οι ΑΠΕ μπορούν να προσφέρουν κάποια εξοικονόμηση, αλλά μόνο επειδή το κόστος ηλεκτροδότησης είναι ήδη υπέρογκο.

3. Η προσθήκη ακριβών πηγών ενέργειας στο ενεργειακό "χαρτοφυλάκιο" δεν διευκολύνει την επίλυση ενεργειακών θεμάτων. Το μόνο που κάνει είναι να μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα.

4. Οι ΑΠΕ δηλώνουν ότι είναι "ανανεώσιμες", αλλά δεν είναι. Κάθε ΑΠΕ αντέχει περί τα 20 χρόνια και οι ΑΠΕ δεν συντηρούνται, ούτε κατασκευάζονται από ΑΠΕ.

5. Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αλλαγές στην ζήτηση σε ένα δίκτυο.

6. Οι ΑΠΕ είναι πραγματικά ρυπογόνες. Και τα αιολικά, και τα φωτοβολταϊκά χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες από "σπάνιες γαίες" με ρυπογόνες διαδικασίες και τοξικά υποπροϊόντα.  Το βασικό συστατικό των φωτοβολταϊκών κατασκευάζεται μόνο με μεγάλη χρήση κάρβουνου. Οι ΑΠΕ δεν είναι "αθώες" (ιδίως αν ληφθεί υπ όψη τι πραγματικά δεν προσφέρουν).

7. Οι ΑΠΕ κάνουν ζημιά στα δίκτυα και ακριβαίνουν την τιμή του ρεύματος. Επιδοτούνται υπέρμετρα για τυχαία και μεταβλητή χρήση του δικτύου που δεν τις αντέχει.  Υπάρχει εσκεμμένη σύγχυση στο κατά πόσον ηλεκτροδοτούν ή όχι, και εάν πραγματικά υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή ή εξοικονομούν καύσιμα.  Οι (μεταβλητές και τυχαίες) ΑΠΕ αξίζουν ΜΟΝΟ το καύσιμο που πραγματικά εξοικονομούν (αυτό το έχω πει... Ότι μόνο εάν το συνολικό κόστος ανα μεγαβατώρα μίας ΑΠΕ -- με όποιες ρεαλιστικές παραδοχές λειτουργίας και διάρκειας -- είναι μικρότερο από το μεταβλητό κόστος μιας συμβατικής μονάδας, τότε και μόνο τότε έχει κάποιο νόημα η ΑΠΕ). Και πάλι, στο κόστος των ΑΠΕ πρέπει να προστεθεί το πρόσθετο (και συχνά παράλογο) κόστος του δικτύου που τις στηρίζει... Καλώδια για 2-3 ώρες ρεύμα την ημέρα;;;

8. Οι ΑΠΕ ξετινάζουν τα δημοσιονομικά μιας χώρας... Απορροφούν πόρους για μη ανταποδοτικές χρήσεις και σε βάρος της καταναλωτικής ή φοροληπτικής ικανότητας. Μειώνουν την ανταγωνιστικότητα και επομένως την πραγματική απασχόληση.

9. Το πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία είναι ανεπαρκή επενδυτικά κεφάλαια και υπερβολικά χρέη.  Οι ΑΠΕ απορροφούν κεφάλαια και αυξάνουν τα χρέη, όχι αναγκαστικά προς όφελος της οικονομίας που τις υιοθετεί...

10.  Οι ΑΠΕ έχουν βασιστεί σε υποσχέσεις και που έχουν αποδειχθεί παραπλανητικές και ψευδείς. Μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι "κάτι κάνουν", αλλά στην πράξη δεν έχει αποδειχθεί αυτό, αντιθέτως. Ζημιά κάνουν..
 http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News