Dei Energy News

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

H PAE υπέρ της Επίλεκτος στις επιπλέον χρεώσεις της ΔΕΗ για τους ρύπους


Υπέρ της βιομηχανίας και κατά της ΔΕΗ τάσσεται η ΡΑΕ στο θέμα
των επιπλέον χρεώσεων για τους ρύπους (CΟ2). Με πρόσφατη απόφαση της η ΡΑΕ απέρριψε αίτημα της ΔΕΗ για την αναθεώρηση προηγουμένης απόφασής της που δικαίωνε την κλωστοϋφαντουργία Επίλεκτος στο επίμαχο θέμα του κόστους ρύπων. Αν και η απόφαση δεν αφορά το σύνολο της ενεργοβόρας βιομηχανίας αλλά μόνο τη συγκεκριμένη επιχείρηση που προχώρησε σε καταγγελία, γεννά ευνοϊκά αποτελέσματα για τον κλάδο. Ήδη, n ΔΕΗ μετά την πρώτη απόφαση υπέρ της Επίλεκτος, υποχρεώθηκε ατύπως στις συμβάσεις που έχει υπογράψει με βιομηχανικούς πελάτες της να συμπεριλάβει όρο που να αναφέρει ότι διατηρούν επιφυλάξεις για τις χρεώσεις των ρύπων. Οι βιομηχανικοί καταναλωτές αμφισβητούν το πρόσθετο κόστος για ρύπους που η ΔΕΗ μετακύλησε στην κατανάλωση από την 1/1/2013 με την κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων.
Για τις χρεώσεις που επέβαλε η ΔΕΗ στους πελάτες της έναντι δικαιωμάτων εκπομπών, η από φάση της ΡΑΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ΔΕΗ δεν είχε προβεί σε οποιαδήποτε ενημέρωση ή διαπραγμάτευση με τους πελάτες της, ιδίως γι' αυτούς που το κόστος ηλεκτρικός ενέργειας είναι κρίσιμο στοιχείο της παραγωγικής τους διαδικασίας και σημαντική μεταβολή που μπορεί να τους θέσει εκτός λειτουργίας.
Υπό τους όρους αυτούς, η ΔΕΗ σύμφωνα με την ΡΑΕ, δεν έχει επιδείξει συνετή επιχειρηματικά συμπεριφορά, η οποία λαμβάνοντας υπόψη την υπερκυρίαρχη θέση της στην αγορά ηλεκτρισμού, διαμόρφωσε συνθήκες όπου θα μπορούσε να διερευνηθεί καταχρηστική συμπεριφορά. Σε μια ανταγωνιστική αγορά, n οποία θα είχε δημιουργηθεί με όρους ισότιμης πρόσβασης σε ενεργειακούς πόρους και ανάπτυξης μακροχρονίως βιώσιμων σχέσεων μεταξύ των παραγωγών και καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, η επιχείρηση, για να συνεχίζει να είναι ανταγωνιστική θα είχε προβεί εγκαίρως σε ενέργειες και κατάλληλες επενδύσεις που σκοπό θα είχαν να ελαχιστοποιούν τα σχετικά με την ηλεκτροπαραγωγή κόστη, τόσο ως προς τις τιμές όσο και ως προς τον όγκο των αναγκαίων προμηθειών, όπως καύσιμα και ποσότητες CΟ2. Αντιθέτως, αναφέρει n ΡΑΕ στην απόφασή της, πράττοντας ενδεχομένως αντίθετα με τα δικά της μακροχρόνια συμφέροντα, απλώς επιλέγει τη μετακύλιση του κόστους της αναποτελεσματικότητας της στους καταναλωτές, ωσάν ως προμηθευτής να μην έχει απολύτως κανένα ενδιαφέρον για την τύχη των πελατών και κρατώντας για τον εαυτό της, όχι τον καθεαυτού ρόλο της ως προμηθευτή, αλλά ως ενός ενδιάμεσου μεταπράτη, ο οποίος δηλώνει ότι ουδεμία ευθύνη έχει για οποιοδήποτε στοιχείο κόστους που μεταφέρει στους πελάτες του . Η συμπεριφορά της ΔΕΗ, καταλήγει η ΡΑΕ θα ήταν διαφορετική σε συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού, αφού υπό τον κίνδυνο απώλειας πελατών θα παρείχε στον πελάτη μεγαλύτερη πληροφόρηση και την καλύτερη δυνατή τιμολόγηση και θα είχε κίνητρο να ελαχιστοποιήσει το κόστος της.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News