Dei Energy News

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Μπλόκο στις προσφυγές για τον ΑΔΜΗΕ


Να ανοίξει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ επιχειρεί η
κυβέρνηση, μπλοκάροντας με τροπολογία τις προσφυγές συνταξιούχων και εργαζομένων της ΔΕΗ οι οποίοι διεκδικούν τα ενσωματωμένα ασφαλιστικά τους δικαιώματα στα πάγια της επιχείρησης από το… 1966, οπότε και ιδρύθηκε.
Με τροπολογία που κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ που συζητείται τις ημέρες αυτές στη Βουλή, «καταργούνται» στην ουσία όλες οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις της ΔΕΗ και των θυγατρικών της, οι οποίες δημιουργήθηκαν πριν από το νόμο 2773 του 1999, βάσει του οποίου και εισήχθη η εταιρεία στο χρηματιστήριο.
Χάνουν συγκεκριμένα την ισχύ τους όλες οι διεκδικήσεις του προσωπικού για εργοδοτικές εισφορές της περιόδου 1966- 1999, διάστημα κατά το οποίο η ΔΕΗ παρ’ ότι είχε αναλάβει ως εργοδότης να καλύπτει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των εργαζομένων (για συντάξεις, και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), εντούτοις δεν το έκανε, καθώς τις χρησιμοποιούσε για να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις της, δηλαδή την ανέγερση σταθμών παραγωγης, και ορυχείων, τις επεκτάσεις ηλεκτρικών γραμμών, κ.ά.
Μέσω όμως των παρακρατούμενων εισφορών τους, το προσωπικό απέκτησε στη διάρκεια των τριάντα και πλέον αυτών ετών ασφαλιστικά δικαιώματα πολύ μεγάλης αξίας έναντι της ΔΕΗ, τα οποία και ήδη διεκδικεί. Για παράδειγμα, εδώ και μήνες, η ομοσπονδία συνταξιούχων κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ ζητώντας να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, μ’ αυτό ακριβώς το επιχείρημα, ενώ μαζικές προσφυγές από διάφορα σωματεία ετοιμάζονται με το που θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.
Τέτοιου είδους προσφυγές, τόσο για τον ΑΔΜΗΕ, όσο και μελλοντικά για την "μικρή ΔΕΗ", έρχεται ακριβώς η κυβέρνηση να μπλοκάρει με τη συγκεκριμένη τροπολογία.
Κι αυτό καθώς, η τροπολογία αναφέρει ότι «η ΔΕΗ και τα νομικά πρόσωπα που δημιουργούνται από αυτήν εν ουδεμία περιπτώσει ευθύνονται για υποχρεώσεις προκύπτουσες από την παλαιά (προ του ν.2773/1999) ασφαλιστική λειτουργία της ή/ και σχετίζονται με τη χρηματοδότηση της τυχόν διαφοράς εσόδων μείον παροχές του ασφαλιστικού φορέα του προσωπικού της».
Σε άλλο σημείο, η ίδια τροπολογία αναφέρει ότι «η ασφαλιστική κάλυψη και προστασία των ασφαλισμένων της ΔΕΗ στο προσήκον επίπεδο αποτελεί αποστολή και υποχρέωση αποκλειστικά του ασφαλιστικού φορέα τους και του Κράτους και όχι της ΔΕΗ».
Θυμίζουμε ότι με το ισχύων καθεστώς, από το 1999 και μετά, τα έκτακτα και τακτικά ελλείμματα του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ (του πρώην ΟΑΠ-ΔΕΗ που έχει πλέον συγχωνευτεί με το ΤΑΥΤΕΚΩ), τα καλύπτει ετησίως το κράτος.
Ο ίδιος όμως νόμος προέβλεπε, ότι αν για κάποιο λόγο το κράτος δηλώσει ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τότε υποχρέωση να καλύπτει τα ελλείμματα του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων της ΔΕΗ, έχει η ίδια η ΔΕΗ.
Με την προτεινόμενη τροπολογία, καταργείται τέτοια υποχρέωση για τη ΔΕΗ

Εnergypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News