Dei Energy News

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Οι Μονάδες Φυσικού Αερίου Κάλυψαν την ΔΕΗ τον Φεβρουάριο

www.energia.gr
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί κλήθηκαν το Φεβρουάριο να καλύψουν την παραγωγή φυσικού αερίου, δεδομένου ότι η ΔΕΗ επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει τον ΑΗΣ Κομοτηνής, ενώ και ο ΑΗΣ Λαυρίου V ήταν εκτός λόγω συντήρησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, το Φεβρουάριο η συνολική παραγωγή της ΔΕΗ ανήλθε στις 2.598 GWh έναντι 3.055 GWh του Ιανουαρίου, ενώ, αντίθετα, αυξημένη ήταν η παραγωγή των ανεξάρτητων παραγωγών, ήτοι, της Elpedison 137,5 GWh (έναντι 119,7 GWh), της Protergia 96,2 GWh(έναντι 75,5 GWh), της Ήρων ΙΙ Βοιωτίας 76,5 GWh (έναντι 66,5 GWh) και της Κόρινθος Power 81,4 GWh (έναντι 80,2 GWH). Μόνον η μονάδα της Αλουμίνιον εμφανίζει μικρότερη παραγωγή το Φεβρουάριο, 89,7 GWh, έναντι 96,8 GWh τον Ιανουάριο.
Η ΔΕΗ δεν χρησιμοποίησε το Φεβρουάριο τη μονάδα της Κομοτηνής, γιατί είναι από τις ακριβότερες μονάδες της, μαζί με τον ΑΗΣ Λαύριο IV, σε μια προσπάθεια να συμπιέσει τα κόστη της. Την ίδια στιγμή στο πρώτο δίμηνο του 2014 καταγράφεται αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 8,5%, που είναι φθηνό καύσιμο.
Το ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του πρώτου διμήνου είναι ότι το Σύστημα χρειάζεται το φυσικό αέριο και μάλιστα υπό συνθήκες ευθέως ανταγωνισμού, μετά την κατάργηση του κανόνα 30%. Στο διάστημα αυτό οι 9 από τις 10 μονάδες φυσικού αερίου (συμπεριλαμβανομένων και της ΔΕΗ) λειτούργησαν για πέντε ημέρες, που αντιπροσωπεύει το 10% της συνολικής παραγωγής. Σε ό,τι αφορά τους ανεξάρτητους παραγωγούς είδαν να λειτουργούν όλες οι μονάδες τους (6 στις 6) για δέκα ημέρες, ήτοι το 17% της παραγωγής.
Ωστόσο, η παραγωγή των ανεξάρτητων παραγωγών στο ίδιο διάστημα εμφανίζεται μειωμένη κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, εξαιτίας των νέων ρυθμίσεων που ισχύουν στην ηλεκτρική αγορά. Τα 2/3 αυτής της μείωσης καλύφθηκαν από την αυξημένη παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου της ΔΕΗ και το υπόλοιπο από την αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής.
Στο πρώτο δίμηνο του 2014 η ΟΤΣ ήταν αυξημένη κατά 20 ευρώ/ MWh σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 65,1 ευρώ/ MWh και το Φεβρουάριο στα 63,4 ευρώ/ MWh.
Οι εισαγωγές
Στο πρώτο δίμηνο παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών, κυρίως από την Τουρκία, που είχε υπερβάλλουσα παραγωγή, με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο των διασυνδέσεων ανήλθε σε 830.968 MWh, έναντι 336.268 MWh τον αντίστοιχο δίμηνο του 2013. Οι εισαγωγές το Φεβρουάριο από την Τουρκία αντιπροσωπεύουν το 16%, από τη Βουλγαρία το 39%, από την Αλβανία το 27% και από την Fyrom το 18%.
Να σημειωθεί ότι διασυνδέσεις με την Ιταλία δεν υπάρχουν στο δίμηνο καθώς είναι εκτός λειτουργίας το καλώδιο σύνδεσης, το οποίο θα παραμείνει στην ίδια κατάσταση για αρκετούς μήνες, καθώς οι τιμές στο νότο της γειτονικής χώρας έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει, λόγω της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ.
Η αγορά αναμένει έκρηξη των εισαγωγών από το Μάρτιο εις βάρος της εγχώριας παραγωγής, γιατί στο πρώτο δίμηνο η Βουλγαρία, εξαιτίας του φόβου για την επάρκεια της, είχε βάλει «ταβάνι». Αυτό πλέον δεν ισχύει, οπότε αναμένεται μεγάλη αύξηση εισαγωγών, κυρίως από τη Βουλγαρία. Έτσι και αλλιώς εκτιμάται ότι οι περιορισμοί που ισχύουν (εκτός του καλώδιο της Ιταλίας και το όριο της Βουλγαρίας) καθόρισαν εν πολλοίς την εικόνα στις εισαγωγές του πρώτου διμήνου. Με αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι το πρώτο καύσιμο που θα εμφανισθεί με μεγάλες πιέσεις προς τα κάτω το Μάρτιο θα είναι ο λιγνίτης. Το φυσικό αέριο θεωρείται ότι δεν μπορεί να δεχθεί άλλη πίεση, καθώς η παραγωγή του είναι πλέον στα όρια. Να σημειωθεί ότι πλέον του 50% των εισαγωγών γίνονται από τη ΔΕΗ.
Σε αντίθεση με τις εισαγωγές ηλεκτρισμού οι εξαγωγές παρουσιάζουν καθίζηση στο πρώτο δίμηνο. Από τη μία η αναστολή λειτουργίας του καλωδίου με την Ιταλία, όπου γίνονται και οι μεγαλύτερες εξαγωγές και από την άλλη η ακριβή τιμή που έχει η χώρα μας οδήγησαν κυριολεκτικά στην κατάρρευση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News