Dei Energy News

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΕΟΠΥΥ «απορροφά» το ΤΑΥΤΕΚΩ

Να κλείσει την «μαύρη τρύπα» των 2,5 δισ. ευρώ που θα έχει φέτος ο ΕΟΠΥΥ, συγχωνεύοντας σε αυτόν και το Ταμείο των Επιστημόνων (ΕΤΑΑ), αλλά και το Ταμείο τραπεζικών και εργαζομένων στις ΔΕΚΟ (ΤΑΥΤΕΚΩ), επιχειρεί η κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, επιβεβαιώθηκε πως φέτος η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ θα φτασει στα 2,5 δισ.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ένταξη του ΕΤΑΑ και του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ με το επιχείρημα πως αποτελούσε υποχρέωση στο Μνημόνιο και οι ελεγκτες είχαν δείξει «κόκκινη κάρτα» στο υπουργείο Υγείας που είχε ανοίξει παράθυρο το ίδιο, για να μην ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ τα δύο συγκεκριμένα ταμεία. Μάλιστα ο ν.4075 του 2012 προέβλεπε ότι το ΤΑΥΤΕΚΩ έπρεπε να έχει ενταχθεί από 1ης Μαιου στον ΕΟΠΥΥ και το ΕΤΑΑ από 1ης Ιουνίου, αλλά εκ των υστέρων εξαιρέθηκαν με άλλες αποφάσεις υπουργών πριν και μετά τις εκλογές.
Αν και η δυνατότητα εξαίρεσης είχε δοθεί με την προϋπόθεση σύνταξης αναλογιστικής μελέτης, το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι πως και τα όποια τυχόν πλεονάσματα έχουν τα Ταμεία, αυτά οφείλονται είτε σε κοινωνικούς πόρους (πχ εισφορές υπέρ τρίτων) είτε επειδη εκμεταλλεύονται τις χαμηλές τιμές που επιβάλλει στο εθνικό σύστημα Υγείας.

Μετά την εξέλιξη αυτή, θα χάσουν τις παροχές υγείας που προέβλεπαν τα καταστατικά των Ταμείων τους: οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΗΣΑΠ, του ΗΛΠΑΠ, των τραπεζών Εμπορική, ΕΤΕ, πρώην Πίστεως, πρώην ΕΤΒΑ καθώς και της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες νομικοί, μηχανικοί, εργολήπτες, γιατροί και άλλοι.

 http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=225967

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News