Dei Energy News

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Να παραμείνει η περιοχή ενεργειακό κέντρο και να προχωρήσουν οι επενδύσεις της ΔΕΗ

13oΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ»
 Ξεκάθαρο μήνυμα αγώνα, διεκδίκησης, αντίστασης και πάλης για τους εργαζόμενους, τη ΔΕΗ και την περιοχή, έστειλαν οι εκατοντάδες σύνεδροι του Γενικού Συμβουλίου του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ που πραγματοποιήθηκε στις 23-24 Σεπτεμβρίου στην Κοζάνη,παρουσία στελεχών και παραγόντων της επιχείρησης, της Ομοσπονδίας, πλήθους φορέων, πολιτικών παραγόντων και εκπροσώπων σωματείων.
Οι εργασίες του 13ου Γενικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκαν σε μια ιδιαίτερα δύσκολη, κρίσιμη και καθοριστικής σημασίας περίοδο για τη χώρα. Τόσο η κορυφαία διαδικασία του Σωματείου όσο και το επικείμενο εκλογικό συνέδριο της ΓΕΝΟΠ διεξάγονται σε καθεστώς αβεβαιότητας η οποία εντείνεται από το ρευστό πολιτικό σκηνικό και την ταυτόχρονη αδυναμία των πολιτικών κομμάτων να δώσουν προοπτική ελπίδας και ανάκαμψης.
Παρουσιάζοντας τον απολογισμό του Σωματείου με εισήγηση ο πρόεδρος Γιώργος Αδαμίδης, σημείωσε τις ραγδαίες και σαρωτικές αλλαγές που βιώνει το εργατικό κίνημα, όπως:
-Αγώνες δεκαετιών του εργατικού κινήματος προσπάθησαν να τους διαγράψουν μεμιάς από τις σελίδες της ιστορίας του τόπου μας.
-Ζούμε μια τραγική πραγματικότητα που θέλει το σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων, που οι εργαζόμενοι κέρδισαν με πολύχρονες θυσίες και πολλές φορές με αίμα, να εξανεμίζονται.
-Είναι τέτοια η σφοδρότητα της επίθεσης που δέχονται, δυστυχώς ακατάπαυστα, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί μία νέα κατάσταση που μας έχει γυρίσει πολύ πίσω.
Σε ότι έχει να κάνει με τη ΔΕΗ, είπε ότι «δυστυχώς βρισκόμαστε σε εκείνο το σημείο όπου από τη μεγαλύτερη Βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας (τίτλο που κράτησε επάξια για παραπάνω από 50 χρόνια) φθάσαμε σήμερα να μιλάμε για μία επιχείρηση που απαξιώνεται καθημερινά και έχει μπει στο στόχαστρο με την επιδίωξη να ξεπουληθεί και να χαριστεί στους ιδιώτες.
Το ασφαλιστικό μας σύστημα ξεθεμελιώθηκε, λυσσαλέα και αδυσώπητα, με αποτέλεσμα σήμερα –μετά την ένταξή μας στον ΕΟΠΥΥ- να διαπιστώνουμε την απόγνωση των ασφαλισμένων μας που αυτή την ώρα στερούνται βασικών υπηρεσιών ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, για να μη μιλήσουμε για τις συντάξεις και τα εφάπαξ που καθυστερούν υπερβολικά.
Ακόμη ο Γ. Αδαμίδης υπογράμμισε ότι «το Γενικό μας Συμβούλιο πραγματοποιείται και σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών στην Ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά την εμφάνιση και άλλων παικτών στον κλάδο και μάλιστα οι αλλαγές αυτές έχουν δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον, εχθρικό για την Επιχείρηση. Πιο συγκεκριμένα:
Πριν από 10 ημέρες (14/9/2012) έγινε η μεταβίβαση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ ΑΕ που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, άνευ ανταλλάγματος στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με σημερινό Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου τον γνωστό σε όλους μας πρώην Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΕ κύριο Τάκη Αθανασόπουλο. Κατ’ εφαρμογή του Νόμου 3986/2011 γνωστού και ως«εφαρμοστικού νόμου (3986/2011) του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», όπου για τη ΔΕΗ προέβλεπε ότι στο τρίτο τρίμηνο του2011 θα γίνει «διάθεση έως 17% των μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή πώληση περιουσιακών στοιχείων, με την παράλληλη διατήρηση του ελέγχου επί της διοίκησής της».
Τελικά φαίνεται ότι δεν έχει το κυβερνητικό επιτελείο αποφασίσει τι θα πράξει με την πιο υγιή και κερδοφόρα επιχείρησης του Ελληνικού Δημοσίου. Θα πουλήσει το 17% των μετοχών της μέσω χρηματιστηρίου (με την τιμή της μετοχής να αποτιμάται στο 0,2 της λογιστικής της αξίας όταν για αντίστοιχες εταιρίες στην Ευρώπη η τιμή της μετοχής τους αποτιμάται στο 1.7 της λογιστικής τους αξίας ή θα επιλέξει τον στρατηγικό επενδυτή ο οποίος θα έχει και την απόλυτη κυριαρχία στην επιχείρηση) ή θα εφαρμόσει το ¨εναλλακτικό σενάριο¨ της πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής; Ή θα κάνει και τα δύο; Πόσο ταυτίζεται η πώληση περιουσιακών στοιχείων της Επιχείρησης, με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόσβαση ιδιωτών στην λιγνιτική παραγωγή;
Όλα αυτά, λοιπόν, ήταν και είναι ερωτήματα που έμπαιναν και μπαίνουν τα τελευταία χρόνια προς τις κυβερνήσεις.
Ο πρόεδρος του «ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ» κλείνοντας την εισήγηγή του, υπογράμμισε: Για μία ακόμα φορά, από τούτο το βήμα θεωρώ πως επιβάλλεται να καλέσω, την πολιτική ηγεσία, τους φορείς και το σύνολο των εργαζομένων στη ΔΕΗ Α.Ε, σε συστράτευση και κοινό αγώνα. Για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει και που θέλω να πιστεύω πως είναι κοινοί, δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά η κοινή δράση. Είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων:
-Για να παραμείνει η περιοχή μας Ενεργειακό Κέντρο
-Για να γίνουν οι νέες αντιρρυπαντικές μονάδες
-Για να παραμείνει ο λιγνίτης το Εθνικό καύσιμο που θα παρέχει φθηνό ρεύμα στον καταναλωτή.
-Για να γίνουν επενδύσεις στο περιβάλλον
-Για να ενισχύσουμε την τοπική αγορά και όλα εκείνα τα κομμάτια που αποδυναμώθηκαν ελέω μνημονιακής κρίσης.
-Για να ελέγχεται η αγορά εργασίας και να ενισχυθούν οι θεσμοί
-Για να κρατήσουμε τη ΔΕΗ δημόσια και ισχυρή προς όφελος του Ελληνικού λαού.
Τέλος, διεμήνυσε ότι το μέλλον της ΔΕΗ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον όχι μόνο της περιοχής αλλά και της χώρας.
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα δράσης, ο γ.γ. του σωματείου, Σάκης Μάστορας,μεταξύ άλλων τόνισε: Θέλουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο και καθετοποιημένη. Αυτό θα το διεκδικήσουμε με τον τρόπο που μόνο ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ξέρει.
-Αναμένεται η συμβολαιοποίηση της Πτολεμαΐδας 5 μέσα στο μήνα Οκτώβριο !Θυμηθείτε πόσα ακούστηκαν, τι έχει ειπωθεί και τι προσπάθεια έγινε και γίνεται από διάφορα κέντρα για να μην γίνει αυτή η επένδυση, η μόνη αναπτυξιακή επένδυση, τουλάχιστον προς το παρόν, στην πατρίδα μας. Μία επένδυση που:
-Θα δώσει στην επιχείρηση τη δυνατότητα να κρατήσει την παραγωγική της δυνατότητα.
-Θα δώσει στο περιβάλλον της περιοχής τη δυνατότητα να ¨ανασάνει¨, γιατί θα χρησιμοποιηθεί η τελευταία τεχνολογία στην καύση του λιγνίτη, πλήρως αντιρρυπαντική και δεν μπορώ εδώ παρά να αναφέρω πως δεν καταλαβαίνω τις υπερβολικές έως ακραίες αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
-Θα δώσει τη δυνατότητα απασχόλησης σε 3.000 περίπου εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια της κατασκευής της και σε 300 περίπου συναδέλφους για τη λειτουργία της και θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του Ορυχείου για την τροφοδοσία της μονάδας.
Απαιτούμε λοιπόν : καμία καθυστέρηση στον προγραμματισμό υλοποίησης της επένδυσης. Παρά τα όποια χρηματοδοτικά προβλήματα που υπάρχουν ή μπορεί να προκύψουν, καλούμε τη διοίκηση να συνεχίσει την καλή της προσπάθεια για την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου, σημειώνοντας πως ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση, στηρίζοντας τη διοίκηση στις σωστές τις αποφάσεις, όπως έπραξε έως τώρα.
 
Πτολεμαίος Ρεπορτάζ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News