Dei Energy News

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Προς ιδιωτικοποίηση η ΔΕΗ με... bonus τους λιγνίτες

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η αγορά του χρηματιστηρίου υποδέχθηκε χθες εξαιρετικά θετικά την είδηση ότι το γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ακύρωσε τις αποφάσεις της Κομισιόν το λιγνίτη, που προέβλεπαν ουσιαστικά την αναγκαστική πώληση μονάδων της εταιρείας. Η απόφαση αυτή, βεβαίως σε κανένα σημείο δε στοιχειοθετεί ότι η αγορά του λιγνίτη είναι απελευθερωμένη και το σκεπτικό της στηρίζεται στην αδυναμία της Κομισιόν να στοιχειοθετήσει εναντίον της ΔΕΗ κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (δηλαδή παρεμπόδιση από την εταιρεία της πρόσβασης τρίτων στο λιγνίτη). Και ως εκ τούτου θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η Κομισιόν θα επανέλθει, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα από το ελληνικό δημόσιο για το άνοιγμα της αγοράς.

Οι εξελίξεις πάντως γύρω από τη ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρισμού παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς με αφορμή την απόφαση, πλέον δίνεται το περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάσει την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, χωρίς η αξία της εταιρείας να έχει υποστεί απομείωση από την πώληση μονάδων της και ταυτόχρονα να λάβει τα κατάλληλα εκείνα μέτρα που απαιτούνται για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.


Στο μέτωπο της αποκρατικοποίησης λοιπόν, όλα τα ενδεχόμενα πλέον είναι ανοιχτά και η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της χωρίς να υφίσταται την φορτική πίεση της Κομισιόν για πώληση λιγνιτικών μονάδων. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι μόνο χθες η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε με άνοδο 3,57%, έχοντας ενδοσυνεδριακά φτάσει σε άνοδο έως και 12,24%. Μόνο από τις αρχές Σεπτεμβρίου η μετοχή καταγράφει κέρδη 53,79%, ενώ η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ από χαμηλό 262,16 εκατ. ευρώ στις 5 Ιουνίου, πλέον βρίσκεται στα 941,92 εκατ. ευρώ.


Πέρα όμως από το bonus των λιγνιτών που εξασφάλισε η απόφαση του ΔΕΕ για τη ΔΕΗ ενόψει αποκρατικοποίησης, υπάρχει ένα ακόμη ζητούμενο που δεν είναι άλλο από το άνοιγμα της αγοράς με πραγματικούς όρους και η δυνατότητα τρίτων να έχουν πρόσβαση στο φθηνό μείγμα καυσίμου της ΔΕΗ. Υπό το πρίσμα αυτό, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και νέα παρέμβαση της Επιτροπής σε περίπτωση που δε ληφθούν αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς. Ποιες θα είναι αυτές; Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι επικρατέστερο μοντέλο πλέον θα είναι το λεγόμενο γαλλικό (nome) δηλαδή των δημοπρασιών ισχύος κατά το πρότυπο των δημοπρασιών που κάνει η EdF στην πυρηνική ενέργεια που παράγει. Η EdF έχει διατηρήσει την κυριότητα των πυρηνικών εργοστασίων, ωστόσο η παραγωγή τους πωλείται μέσω δημοπρασιών και με μακροχρόνια συμβόλαια σε τρίτους παίκτες της αγοράς, ώστε να υπάρχει απελευθέρωση στη λιανική. Σημειώνεται ότι εφόσον γίνουν δημοπρασίες για τη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ τότε θα έχουμε και μια πρώτη πραγματική με όρους αγοράς αποτίμηση της αξίας της εταιρείας, αλλά και ένα κίνητρο για αγοραστές οι οποίοι θα έχουν διασφαλισμένα έσοδα μέσω των μακροχρόνιων συμβολαίων.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News