Dei Energy News

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Με τη συναίνεση των "παιχτών" η αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρισμού


Με τη στήριξη των βασικών παραγόντων της ηλεκτρικής αγοράς, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη φιλοσοφία και τις αδρές γραμμές, φαίνεται ότι θα προχωρήσουν οι αλλαγές που προωθεί η ΡΑΕ για την αναμόρφωση του συστήματος.
Τόσο οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί του ΕΣΑΗ όσο και η ΔΕΗ διατυπώνουν – σε ανεπίσημες τοποθετήσεις τους – την συγκατάθεσή τους στις βασικές προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να λάβουν τη μορφή ολοκληρωμένου και εξειδικευμένου σχεδίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η στήριξη του ΕΣΑΗ και της ΔΕΗ θα εκφραστεί και επισήμως τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, πιθανόν, βεβαίως, συνοδευόμενη από επιμέρους παρατηρήσεις.
Οι βασικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της ΡΑΕ είναι η θεσμοθέτηση των δημοπρασιών ενέργειας κατά το Γαλλικό πρότυπο και της σύναψης διμερών συμβολαίων, η σύνδεση των τιμών χονδρικής με τις τιμές λιανικής και η τροποποίηση των μηχανισμών υποστήριξης των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου (αφορά τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ) και το μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους - Cost Recovery Mechanism).

Το επικρατέστερο σενάριο τροποποίησης των δύο μηχανισμών, προβλέπει την ποσοστιαία μείωση του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους με ταυτόχρονη ενίσχυση του μηχανισμού των ΑΔΙ. Το συνολικό αποτέλεσμα των αλλαγών θα επιφέρει μείωση στο κόστος του συστήματος (δηλαδή η μείωση στο cost recovery δε θα μεταφερθεί ολόκληρη ως αύξηση στα ΑΔΙ). Ταυτόχρονα όμως αναμένεται να υπάρξει μια διαβάθμιση της αποζημίωσης των αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος, με κριτήρια όπως η ταχύτητα ένταξης, η διαθεσιμότητα, η αποδοτικότητα κλπ. Πρακτικά, με το νέο σύστημα θα επιβραβεύονται οι αποδοτικές μονάδες σύγχρονης τεχνολογίας ενώ θα μειωθούν (δεν αποκλείεται και να καταργηθούν εντελώς) τα ΑΔΙ για παλιές και μη οικονομικές μονάδες. Επίσης θα ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες του συστήματος, όπως διαμορφώνονται με την ένταξη μεγάλης ισχύος μονάδων ΑΠΕ, που απαιτούν μεγαλύτερες εφεδρείες ευέλικτων μονάδων.
Θυμίζουμε ότι η πλευρά του ΕΣΑΗ, έχει ζητήσει, εφόσον υπάρξει μείωση του Cost Recovery, να υπάρξει αναπλήρωση των απωλειών μέσω των ΑΔΙ τουλάχιστον για τις σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου ανοιχτού ή συνδυασμένου κύκλου, που λειτουργούν ως επί το πλείστον από τους ιδιώτες.
Όσο για τη ΔΕΗ, η μείωση του cost recovery, θα ικανοποιήσει ένα αίτημα που διατυπώνεται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα. Προφανώς, επειδή η εταιρεία αναμένεται να μετρήσει απώλειες στο μέτωπο των ΑΔΙ (η εισαγωγή «κριτηρίων» και η διαβάθμιση της αποζημίωσης ανάλογα με την απόδοση ή την οικονομικότητα των μονάδων, αναμένεται να πλήξει αποκλειστικά δικές της μονάδες) θα υπάρξουν σχετικές παρατηρήσεις εκ μέρους της. Ωστόσο η σύνδεση χονδρεμπορικής με λιανική αγορά θα αφαιρέσει ένα μεγάλο βάρος από τη ΔΕΗ που βρίσκεται πλέον στο κόκκινο.

 http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News