Dei Energy News

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Μάχη με το χρόνο στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ

http://www.energypress.gr/
Σε ασκήσεις ισορροπίας επιδίδεται η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ, προκειμένου να κρατήσει τον… συνήθη χρόνο καθυστέρησης (και να μην αυξηθεί) στις πληρωμές των παραγωγών από ΑΠΕ και φυσικό αέριο.
Παρά τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παπαγεωργίου, η ταμειακή κατάσταση του Λειτουργού δεν έχει μεταβληθεί καθώς δεν έχει ακόμα πληρωθεί το αυξημένο Τέλος ΑΠΕ και δεν έχουν μπεί στα ταμεία έσοδα ούτε από το τέλος ΕΡΤ ούτε από δημοπρασίες ρύπων. Έτσι, το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ παραμένει στα 300 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη για το τέλος του 2012 είναι για 400 εκατ. ευρώ. Πρακτικά, το σύστημα "μπαίνει μέσα" περίπου 1,5 εκατ. ευρώ την ημέρα...
«Τουλάχιστον τώρα δεν έχουμε και πρόσθετη ταμειακή ασφυξία, αφού η ΔΕΗ πληρώνει κανονικά τους λογαριασμούς της» δηλώνει στο energypress αρμόδιο στέλεχος, υπενθυμίζοντας την περίοδο που η ΔΕΗ, λόγω του μεγάλου προβλήματος με τους απλήρωτους λογαριασμούς, καθυστερούσε την πληρωμή του ΛΑΓΗΕ.
Το συνεχιζόμενο πάντως δομικό έλλειμμα, καθορίζει και τις
πληρωμές του ΛΑΓΗΕ. Για τους ηλεκτροπαραγωγούς των θερμικών μονάδων οι καθυστερήσεις έχουν «παγιωθεί» περίπου στους 2,5 μήνες. Για τους παραγωγούς ΑΠΕ είναι υψηλότερες και υπερβαίνουν τους τρείς μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες έχουν πληρωθεί τα τιμολόγια για την ενέργεια που παρήχθη τον Απρίλιο (με βάση το ρυθμό τιμολόγησης καθίστανται ληξιπρόθεσμα στις αρχές Ιουνίου και από τότε αρχίζει να μετράει η καθυστέρηση).
Οι μεγάλες αυτές καθυστερήσεις έχουν δημιουργήσει απόγνωση στους (μικρούς κυρίως) επενδυτές, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν ιδίοις εξόδοις την αποπληρωμή των δανείων, την εξόφληση του ΦΠΑ, τα λειτουργικά έξοδα κ.λπ. Επιπλέον, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι τράπεζες προχωρούν σε διάφορες καταχρηστικές συμπεριφορές, όπως η κατακράτηση και των επόμενων δόσεων κάθε φορά που γίνεται πληρωμή από τον ΛΑΓΗΕ κ.λπ.
Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΚΑ έχει δεσμευθεί ότι με τα μέτρα που έλαβε (και θα λάβει), θα «μπούν» στον ΛΑΓΗΕ 600 εκατ. ευρώ. Τα 300 εκατ. από την διάθεση δικαιωμάτων ρύπων (νούμερο που ήδη αμφισβητείται με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις στα σχετικά διεθνή χρηματιστήρια) και τα υπόλοιπα 300 εκατ. από μεταφορά μέρους των πόρων του τέλους ΕΡΤ (περίπου 70 εκατ. ευρώ) και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις του υπουργείου.  Ποιες είναι αυτές οι παρεμβάσεις; Κυρίως η έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των ΑΠΕ η οποία παραμένει ως πρόθεση, παρότι το ΥΠΕΚΑ έχει επηρεαστεί από το πλήθος και την ένταση των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι σχετικές διαρροές.
Ας σημειωθεί τέλος ότι εντός των ημερών αναμένεται να εκταμιευθούν τα 140 εκατ. του δανείου από το Παρακαταθηκών προς τον ΛΑΓΗΕ, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί των Energa και Hellas Power ώστε να μπεί ρευστό στο σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News