Dei Energy News

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Αποφασίζει το ΔΕΕ για την πώληση των λιγνιτών της ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Ίσως το τελευταίο της χαρτί προκειμένου να μπλοκάρει τη διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών της μονάδων, όπως προβλέπεται από τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη, παίζει σήμερα στο Λουξεμβούργο η ΔΕΗ. Ο λόγος για την απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί της προσφυγής της ΔΕΗ που ζητεί την ακύρωση της απόφασης της 5ης Μαρτίου 2008  (C (2008) 824).

Πρόκειται για την απόφαση που αφορά στη χορήγηση από το Ελληνικό Δημόσιο αποκλειστικών δικαιωμάτων εξόρυξης λιγνίτη υπέρ της ΔΕΗ. Ειδικότερα η απόφαση της Επιτροπής διαπιστώνει ότι συγκεκριμένες διατάξεις παρέχουν και διατηρούν σε ισχύ προνομιακά δικαιώματα υπέρ της ΔΕΗ σχετικά με την εκμετάλλευση του λιγνίτη στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανισότητα ευκαιριών μεταξύ των επιχειρήσεων όσον αφορά στην πρόσβαση σε πρωτογενή καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρισμού και επιτρέπουν στη ΔΕΗ να διατηρεί ή να ενισχύει τη δεσπόζουσα θέση της στην ελληνική αγορά χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του αποκλεισμού ή της παρεμπόδισης εισόδου νέων ανταγωνιστών στην εν λόγω αγορά (υπόθεση Τ-169/08).

Στη συνέχεια τον Αύγουστο του 2009 η Κομισιόν με νέα απόφασή της καθόρισε συγκεκριμένα μέτρα για την απελευθέρωση της πρόσβασης τρίτων στην αγορά λιγνίτη που προβλέπουν είτε το άνοιγμα νέων λιγνιτωρυχείων είτε την πώληση σε τρίτους του 40% των μονάδων λιγνίτη της επιχείρησης ή την πώληση τρίτους το 40% της παραγόμενης από λιγνιτικές μονάδες ενέργειας .

Το ζήτημα των λιγνιτών εξάλλου έχει τεθεί και στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων και πριν τις εκλογές η κυβέρνηση με την Κομισιόν είχαν έρθει πολύ κοντά στο να ανακοινώσουν τα οριστικά μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη (πώληση τριών μονάδων της ΔΕΗ, δηλαδή Αμύνταιο, Μεγαλόπολη, Φλώρινα).

Με την προσφυγή της η ΔΕΗ ζητά την ακύρωση και αυτής (C (2009)6244) της αποφάσεως της Επιτροπής. Σημειώνεται ότι υπάρχουν εκτιμήσεις εντός της εταιρείας που αναφέρουν ότι τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανατροπές με την απόφαση του δικαστηρίου.

Αυτή την περίοδο πάντως ήδη προετοιμάζεται το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση της αγοράς του λιγνίτη, μέσω της υιοθέτησης του λεγόμενου μοντέλου Nome, δηλαδή των δημοπρασιών της λιγνιτικής ενέργειας, κατά το πρότυπο των δημοπρασιών που κάνει η EDF δίνοντας πρόσβαση σε τρίτους προμηθευτές στην ενέργεια χαμηλού κόστους που παράγεται από τα πυρηνικά της εργοστάσια.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι δημοπρασίες αυτές εάν γίνουν και στην Ελλάδα, θα δώσουν και μια πρώτη πραγματική αποτίμηση της αξίας των μονάδων της ΔΕΗ, καθώς θα συναφθούν για πρώτη φορά πραγματικά συμβόλαια αγοράς της ενέργειας που παράγεται. Τα συμβόλαια αυτά θα προκύψουν από δημοπρασίες με κατώφλι το κόστος της ΔΕΗ συν ένα μικρό περιθώριο, δίνοντας μια πρώτη πραγματική εικόνα για το πόσο αποτιμάται στην πράξη η παραγωγή των μονάδων, άρα και ποια είναι η αξία τους με όρους αγοράς.


 http://www.capital.gr/


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News