Dei Energy News

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Eρχονται το 2013 οι αυξήσεις στις χρεώσεις δικτύου

http://www.energypress.gr/
Δεν θα υπάρξει επί του παρόντος απόφαση για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις δικτύου και συστήματος, με το όλο θέμα να παραπέμπεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για το 2013
Όπως είχε αποκαλύψει το EnergyPress, το θέμα συζητήθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις της ανεξάρτητης αρχής, χωρίς ωστόσο να ληφθεί απόφαση. Εκείνο που διαπιστώθηκε από την εισήγηση της υπηρεσίας, ήταν ότι μπορεί μεν τα κόστη να εμφανίζονται μειωμένα ωστόσο η μείωση της ζήτησης, που αποτελεί και τον παρονομαστή της εξίσωσης για τον υπολογισμό των χρεώσεων, οδηγούσε σε αυξήσεις.
Μάλιστα όπως πληροφορείται το EnergyPress, το μεγαλύτερο βάρος από την κατάρρευση της κατανάλωσης, φαίνεται να κατευθύνεται στους πελάτες της μέσης τάσης, για τους οποίους προκύπτουν σημαντικές αυξήσεις.
Δύο δεδομένα ωστόσο, οδήγησαν τη ΡΑΕ να μεταθέσει τις οριστικές αποφάσεις για το τέλος του έτους όταν και θα κληθεί εκ νέου να συζητήσει το συνολικό πακέτο των χρεώσεων για το 2013. Το πρώτο αφορά στην δέσμευση που υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης για μη επιβολή νέων αυξήσεων στα τιμολόγια μέσα στο τρέχον έτος.
Το δεύτερο δεδομένο αφορά στις εκτιμήσεις που διατυπώνονται για πιθανή αύξηση της κατανάλωσης τους επόμενους μήνες. Και αυτό διότι η εξίσωση του ΕΦΚ στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης, θα αυξήσει σημαντικά τα κόστη για τους καταναλωτές, οι οποίοι πιθανόν να αναζητήσουν καταφύγιο σε λύσεις θέρμανσης με τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές, τότε αναμένεται το τελευταίο τρίμηνο του έτους να υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση των δεδομένων για τη ζήτηση και άρα να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό το ύψος της αύξησης των ρυθμιζόμενων χρεώσεων δικτύου.
Πως υπολογίζονται
Θυμίσουμε ότι οι χρεώσεις δικτύου  είναι ρυθμιζόμενες και καθορίζονται μετά από αίτημα των διαχειριστών που προσκομίζουν στη ΡΑΕ στοιχεία που να τεκμηριώνουν τα κόστη τους. Στη συνέχεια η ΡΑΕ προχωράει σε έλεγχο των στοιχείων αυτών, πραγματοποιώντας  μάλιστα, εφόσον κριθεί αναγκαίο, απομειώσεις, προκειμένου να εγκρίνει τελικά τα νέα τιμολόγια για τα δίκτυα. Χονδρικά οι χρεώσεις υπολογίζονται με βάση τα λειτουργικά κόστη και τις προβλεπόμενες επενδύσεις των διαχειριστών των δικτύων, συν το περιθώριο, δια της κατανάλωσης. Με δεδομένο λοιπόν ότι υπάρχει μείωση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, και παρά τον περιορισμό στα κόστη του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, για φέτος προκύπτει ανάγκη για αυξήσεις.
Πακέτο αυξήσεων;
Επί του παρόντος λοιπόν οι αποφάσεις για τις χρεώσεις των δικτύων μετατίθενται χρονικά για το τέλος του έτους. Την ίδια στιγμή πάντως η τρόικα συνεχίζει σύμφωνα με πληροφορίες να πιέζει για την επιβολή αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος, ώστε αυτά να αντανακλούν το πραγματικό κόστος του ρεύματος. Θυμίζουμε ότι επί συνόλου 13% της περυσινής αύξησης στη ΔΕΗ κατέληξε μόλις το 1%. Με την τρόικα να πιέζει λοιπόν ώστε τα τιμολόγια να αντανακλούν τα πραγματικά κόστη σε όλες τις κατηγορίες πελατών, δεν αποκλείεται τα νέα τιμολόγια ρυθμιζόμενων χρεώσεων να αποτελέσουν μέρος ενός συνολικού πακέτου που θα αφορά και την έγκριση των ανταγωνιστικών χρεώσεων και το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News