Dei Energy News

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Μετά το φ/β της Μεγαλόπολης, προς "πάγωμα" και η Κοζάνη

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Εντός των ημερών λήγει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για την εξεύρεση στρατηγικού εταίρου με τον οποίο θα αναπτυχθεί από κοινού το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο 200MW στην Κοζάνη. Παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη δοθεί από τη ΔΕΗ δύο παρατάσεις (η αρχική προθεσμία ήταν για τις 30 Μαρτίου και στη συνέχεια μετατέθηκε αρχικά για τις 30 Ιουνίου και στη συνέχεια για τα τέλη Σεπτεμβρίου) τα μηνύματα για την εξέλιξη της διαδικασίας δεν είναι ενθαρρυντικά.

Το βασικό πρόβλημα και για αυτήν την επένδυση της εταιρείας ακούει στο όνομα χρηματοδότηση. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού οι ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες καλούνται –μαζί με τους άλλους όρους και προϋποθέσεις– να έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το 100% της επένδυσης.  Έτσι παρά το γεγονός ότι είχε εκδηλωθεί κατ’ αρχήν ενδιαφέρον από 21 κοινοπραξίες - εταιρείες, εκ των οποίων οι 15 προκρίθηκαν στην επόμενη φάση, εκφράζονται φόβοι ότι τελικά οι δεσμευτικές προσφορές θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες ακριβώς εξαιτίας της αδυναμίας να εξασφαλιστεί το σκέλος της χρηματοδότησης της επένδυσης. Σημειώνεται ότι για το φωτοβολταϊκό ισχύος 200ΜW, το συνολικό κόστος με τις τρέχουσες τιμές υπολογίζεται κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.


Έτσι, απέναντι στον κίνδυνο, ο διαγωνισμός να οδηγηθεί σε αδιέξοδο αποφασίστηκε η διαδικασία να σπάσει στα δύο, και να δοθεί νέα έμμεση ολιγόμηνη αναβολή με την ελπίδα ότι εν τω μεταξύ θα βελτιωθεί το περιβάλλον της αγοράς. Εντός των ημερών, λοιπόν, οι ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες θα κληθούν να καταθέσουν τις τεχνικές προσφορές τους και στη συνέχεια θα έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου για να παρουσιάσουν τις οικονομικές προσφορές τους και την πρόταση χρηματοδότησης. Η λύση αυτή, που σημειωτέον έγινε ασμένως δεκτή από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, κρατά επί του παρόντος «ζωντανό» το έργο, με υπαρκτό τον κίνδυνο ωστόσο, να έχει την ίδια τύχη με το άλλο μεγάλο φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ, αυτό της Μεγαλόπολης, το οποίο έχει παγώσει εξαιτίας της αδυναμίας να εξευρεθεί χρηματοδότηση. 


Θυμίζουμε, τέλος, ότι προ δεκαημέρου η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης με το μειοδότη του διαγωνισμού για το πάρκο της Μεγαλόπολης (JP Άβαξ) επικαλούμενη την αδυναμία εξασφάλισης χρηματοδότησης του έργου.


   Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News