Dei Energy News

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Τα 100 γιγαβάτ άγγιξε η αιολική ενέργεια στην ΕΕ

Τα 100 γιγαβάτ άγγιξε η αιολική ενέργεια στην ΕΕ



 
 Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπέρασε τα 100 γιγαβάτ  εγκατεστημένης ισχύος σε αιολική ενέργεια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA).

Τα 100 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας μπορούν να παράγουν, σε έναν χρόνο, ηλεκτρική ενέργεια η οποία καλύπτει την κατανάλωση 57 εκατομμυρίων νοικοκυριών, ποσό που ισοδυναμεί με την παραγωγή ενέργειας από 39 πυρηνικούς σταθμούς.

Στις πιο πρόσφατες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας που συνέβαλαν στην συμπλήρωση των 100 γιγαβάτ είναι και μία ελληνική. Πρόκειται για τα 7,2 μεγαβάτ τα οποία εγκατέστησε η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» στα Ακούμια της Κρήτης.

Το αιολικό πάρκο τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές Σεπτεμβρίου. Από τα πιο πρόσφατα έργα που συνέτειναν στην «εκτόξευση» της αιολικής ενέργειας στη Γηραιά Ήπειρο βρίσκονται στις περιοχές:

• Anholt, υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 400 MW της εταιρείας DONG στα ανοικτά των ακτών της Δανίας.

• Linowo, 48 MW της εταιρείας EDF Energies Nouvelles Polska στην Πολωνία.

• Ausumgaard, 12 MW, ενός ιδιώτη γαιοκτήμονα στη Δανία.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος αιολικής ενέργειας χρειάστηκε περίπου 20 χρόνια για να αγγίξει τα πρώτα 10 GW και 13 χρόνια για να προστεθούν επιπλέον 90 GW.

«Η παραγωγή 100 GW ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο ισοδυναμεί με την καύση 72 εκατ. τόνων άνθρακα ετησίως, τα οποία για να μεταφερθούν χρειάζονται 72.000 βαγόνια συνολικού μήκους 11.500 χιλιομέτρων, δηλαδή όσο απέχουν οι Βρυξέλλες από το Μπουένος Άιρες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της EWEA, κ. Christian Kjaer.

Όπως πρόσθεσε «παρ' όλο που αξιοποιείται μόλις ένα ελάχιστο ποσοστό από το τεράστιο αιολικό δυναμικό της Ευρώπης, η αιολική ενέργεια συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια στην προστασία του περιβάλλοντος, στη δημιουργία νέων «πράσινων» θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της εξαγωγής τεχνολογίας».
Εϊναι χαρακτηριστικό ότι τα 100 GW αιολικής ενέργειας μπορούν σε ένα χρόνο να παράγουν την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως:

• 62 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, ή

• 39 εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, ή

• 52 σταθμοί φυσικού αερίου

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από 100 GW ανεμογεννητριών είναι ισοδύναμη με:

• Την καύση 72 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα (τα οποία εκπέμπουν 219,5 Mt CO2) και κόστος 4.983 εκατ. ευρώ ή

• Την εξαγωγή, μεταφορά και καύση 42,4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου (τα οποία εκπέμπουν 97,8 Mt CO2), με κόστος 7.537 εκατ. ευρώ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News