Dei Energy News

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Καταργείται η ειδική σύνταξη σε συνδικαλιστικούς εκπροσώπους

ΓΣΕΕ: Δεν αφορούν τους εν ενεργεία συνδικαλιστές οι σχετικές συντάξεις

http://www.naftemporiki.gr/
Νομοθετική ρύθμιση με την οποία καταργείται η καταβολή ειδικής σύνταξης λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας από την 1η Νοεμβρίου 2012, προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Πρόκειται για θεσμοθετημένο από το 1937 (με τον αναγκαστικό νόμο 971/1937) δικαίωμα σύνταξης που έχουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι. Συγκεκριμένα, αφορά τους πρόεδρους και γενικούς γραμματείς πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων συνδικαλιστών οργανώσεων καθώς και τα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ με 12ετή θητεία οι οποίοι είχαν αποκτήσει μία από τις παραπάνω ιδιότητες μέχρι και το 1999.


Η σύνταξη αυτή, που χορηγείται από το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ, χρηματοδοτείται με ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται στο ΙΚΑ.


Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η παραπάνω απόφαση, που εντάσσεται στις προσπάθειες εξορθολογισμού του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, θα επιφέρει εξοικονόμηση πόρων, ενώ «συνιστά μια απόφαση δικαιοσύνης και ισότητας που συνεισφέρει στην ενδυνάμωση του κύρους και της αξιοπιστίας του συνδικαλιστικού κινήματος».


ΓΣΕΕ: Δεν αφορούν τους εν ενεργεία συνδικαλιστές οι σχετικές συντάξεις

«Οι συνδικαλιστικές συντάξεις, δεν αφορούν τους εν ενεργεία συνδικαλιστές, αλλά μόνο μερικές δεκάδες παλαιούς πριν το 1999 και με τη θέση των συνδικάτων να είναι απόλυτη και ξεκάθαρη, από το Συνέδριο της ΓΣΕΕ το 1982, για κατάργηση αυτής της απαράδεκτης ρύθμισης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος.

Απαντώντας στην εξαγγελία του υπουργού Εργασίας για κατάργηση των ειδικών συντάξεων που λαμβάνουν οι συνδικαλιστές, η ΓΣΕΕ υποστηρίζει, ότι είναι «άνθρακες ο "θησαυρός" του κ. Υπουργού», και προσθέτει ότι «οι απεργίες και οι αγώνες των συνδικάτων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές δεν πρόκειται να υποσταλούν από τέτοιου είδους επιθέσεις».

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, οι συντάξεις αυτές είναι «μερικές εκατοντάδες», κυμαίνονται από τα 200 έως τα 600 ευρώ, ενώ περιλαμβάνουν και συνδικαλιστικά στελέχη που είχαν εκλεγεί έως το 1998 και συμπλήρωσαν τη 12ετία στη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News