Dei Energy News

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Εργατικά ατυχήματα: Βαρύς... ο φόρος αίματος στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης


Αφιέρωμα του www.arcadiaportal.gr στα εργατικά ατυχήματα που έχουν συμβεί στη ΔΕΗ της Μεγαλόπολης τα τελευταία 30 χρόνια....  
Με αφορμή τα 10 χρόνια από το μεγάλο θανατηφόρο ατύχημα του Σεπτεμβρίου του 2002.... Καταγραφή ατυχημάτων, αιτιών και κάποιων αναφορών από εκείνη την εποχή... Στοιχεία για προβληματισμό αλλά κυρίως για λήψη μέτρων ώστε να μην θρηνήσουμε νέα θύματα... Στο βωμό του κέρδους η αξία της ζωής δεν πρέπει να πηγαίνει περίπατο... 
Η εξόρυξη λιγνίτη στη Μεγαλόπολη από τη ΔΕΗ ξεκίνησε σύμφωνα γύρω στο 1960, οπότε και κατασκευάστηκαν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Πολλές οι δεκαετίες λειτουργίας του εργοστασίου, πολλά αντίστοιχα και τα εργατικά ατυχήματα που έχουν συμβεί στο χώρο των μονάδων και των ορυχείων. Εργατικά ατυχήματα για πολλά εκ των οποίων δεν υπάρχει καταγραφή αλλά ούτε και απλή αναφορά στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τα πιο σοβαρά εργατικά ατυχήματα βάσει της καταγραφής που υπάρχει και της έρευνας είναι:

Το 1984 ένας διμηνίτης συμβασιούχος εργαζόμενος πέφτει νεκρός στην Μονάδα του ΑΗΣ Μεγαλόπολης.
Τον Απρίλη του 1996, δύο εργαζόμενοι του ΑΗΣ Μεγαλόπολης χάνουν τη ζωή τους στο ορυχείο Κυπαρισσίων, όταν μπαίνουν σε πηγάδι. Οι αναθυμιάσεις από το μεθάνιο μετατρέπουν το πηγάδι σε τάφο.
Τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου ένας εργαζόμενος του ΛΚΜ βρήκε το θάνατο στο ορυχείο Ψαθίου, όταν σίδερο τον χτύπησε στο κεφάλι.
Τον Σεπτέμβριο του 2002 στο ατύχημα που  συνέβη στο χώρο του Συστήματος Ξηρής Αποκομιδής Τέφρας (MAGALDI) της 3ης Μονάδας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης είχαμε τον θάνατο 2 εργαζομένων και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων 5-6 εργαζομένων.
Τον Φεβρουάριο του 2008 είχαμε τον θάνατο 1 εργαζόμενου στο Σύστημα εκφόρτωσης του λιγνίτη στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης.
Τον Αύγουστο του 2012 είχαμε τον θάνατο 1 εργαζόμενου ο οποίος ήταν μόνος του σε αποθέτη λιγνίτη στην Αυλή της Θωκνίας και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκε μετά από πτώση κάτω από το μηχάνημα. Περιστατικό που μας θύμισε το μεγάλο εργατικό ατύχημα του Σεπτεμβρίου του 2002 και μας έδωσε – εν είδει μνημοσύνου για εκείνους που χάθηκαν τότε, αλλά και προβληματισμού- να κάνουμε αυτό το μικρό αφιέρωμα στα εργατικά ατυχήματα που έχουν συμβεί στο εργοστάσιο της ΔΕΗ που έχει δώσει ζωή στην περιοχή αλλά έχει πάρει και πολλές ζωές.
Πέρα από τα παραπάνω θανατηφόρα ατυχήματα έχουν συμβεί αρκετά μικρά και μεγάλα ατυχήματα.

Πρόσφατα στις 6 Σεπτέμβρη  συνέβη νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα με εργαζόμενο ο οποίος υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια, στην Νο 2 ταινία του αποθέτη Α11 στην προσπάθεια του για κατάσβεση φωτιάς στο μηχάνημα. Ο εργαζόμενος αυτός ακόμη νοσηλεύεται σε Νοσοκομείο της Αθήνας χωρίς ευτυχώς να διατρέχει κίνδυνο για την ζωή του.
Τα χρόνια αυτά τέτοια σοβαρά ατυχήματα έχουν συμβεί δεκάδες ευτυχώς όμως δεν στοίχισαν την ζωή των εργαζομένων. Υπήρξε σοβαρή ταλαιπωρία και μεγάλες προσπάθειες για την υπέρβαση των συνεπειών και την αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων και σε λίγες μόνο περιπτώσεις υπήρξε μερική ή ολική αναπηρία.
Επίσης υπήρξαν σοβαρά συμβάντα κυρίως στους χώρους των Ορυχείων (κατολίσθηση στο ορυχείο Θωκνίας το 1988, κατολίσθηση στο ορυχείο Κυπαρισσίων το 1996 και το 2000, κ.λπ) και από τύχη σε αυτά και άλλα παρόμοια συμβάντα ευτυχώς δεν θρηνήσαμε την απώλεια εργαζομένων.

Τι προκαλεί τα εργατικά ατυχήματα (σίγουρα υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες)

Οι αιτίες της εκδήλωσης των ατυχημάτων κυρίως οφείλεται στην απουσία της τήρησης της νομοθεσίας και των κανόνων προστασίας της υγείας και ασφάλειας στην εργασία ακόμη και από οργανωμένες Επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ.
Η απουσία σε μόνιμη κα σταθερή βάση ελέγχου εφαρμογής της νομοθεσίας από Σ.ΕΠ.Ε και Επιθεώρηση Μεταλλείων συμβάλει στα παραπάνω.
Τα τελευταία 10 χρόνια σοβαρός παράγοντας εκδήλωσης ατυχημάτων αποτελεί η μείωση του εργατοτεχικού προσωπικού (έλλειψη ειδικοτήτων - απαγόρευση νέων προσλήψεων) και η παράλληλη αξίωση της διοίκησης για αύξηση της παραγωγής, που οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα των εργαζομένων να αντιμετωπίζουν έκτακτα περιστατικά.
Ταυτόχρονα με την έλλειψη μόνιμου εργατοτεχνικού προσωπικού  - και εξ’ αυτού - η παραχώρηση εργασιών σε Εταιρείες εργολάβων αμφίβολης τεχνικής αποτελεσματικότητας στην συντήρηση των εγκαταστάσεων των Μονάδων και του πάγιου εξοπλισμού των Ορυχείων συμβάλει στην εκδήλωση των ατυχημάτων.
Τέλος σε μεγάλη συνάρτηση με τα παραπάνω η απαξίωση, οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης και εφαρμογής αντεργατικών μέτρων στις εργασιακές σχέσεις έχει το δικό της μερίδιο στα ατυχήματα.

Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες σε ακόμα χειρότερη κατάσταση

Πέρα από όλα αυτά που ισχύουν για τους μόνιμους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ακόμη χειρότερη εμφανίζεται η κατάσταση για τους εργαζόμενους στις Εταιρείες των εργολάβων που έχει παραχωρήσει εργασίες η ΔΕΗ.
Δεν τηρούν στοιχειωδώς τα μέτρα της εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων ασφαλείας με αποτέλεσμα να έχουμε την εκδήλωση μικρών και μεγάλων ατυχημάτων που με δυσκολία πολλές φορές φτάνουν στην «επιφάνεια» και δεν δηλώνονται ούτε στη ΔΕΗ - όπως υποχρεούνται οι Εταιρίες να το κάνουν - ούτε στις αρμόδιες Υπηρεσίες της πολιτείας.

Ο ρόλος της Δικαιοσύνης

Ανασταλτικός παράγοντας αποτελεί η εξέταση των θανατηφόρων ατυχημάτων από τη δικαιοσύνη αφού παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στη διερεύνηση των αιτιών και με μεγάλες καθυστερήσεις μετά από αρκετά χρόνια φτάνουν στο ακροατήριο.
Ακόμη και στο σοβαρότερο θανατηφόρο ατύχημα του 2002 στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση και μετά από μερικά χρόνια σε πρώτο βαθμό υπήρξε καταλογισμός ευθυνών σε 2 στελέχη τους ΑΗΣ Μεγαλόπολης με καταδίκη 33 μηνών με τριετή αναστολή. Ενώ στο Εφετείο στο οποίο προσέφυγαν τα στελέχη υπήρξε πλήρης αθώωσή τους….
Πολλές φορές και τα ίδια τα θύματα (τραυματίες) ή οι συγγενείς των νεκρών δεν συνεχίζουν δικαστικά τις υποθέσεις για λόγους οικονομικούς, ταλαιπωρίας ή τυχόν αποζημιώσεων που δίνονται από την ΔΕΗ ή προσλήψεων που παρατηρούνται ως ένα είδος «πληρωμής» για τον τραυματισμό ή το θάνατο…


Χαρακτηριστική η ανακοίνωση για το πρόσφατο ατύχημα του Σεπτεμβρίου 2012.
ΕΤΕ – ΔΕΗ     7/09/2012 ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΟΡΥΧΕΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΑΡ. ΕΓΓ. Β. ΠΡΩΤ. 6569    ΠΟΛΥΒΙΟΥ 2 – ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

 
                                                                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
Συγκλονισμένοι ακόμα από τον άδικο χαμό του συναδέλφου Βαγγέλη  Γιαννόπουλου, ο οποίος σε ώρα καθήκοντος έχασε τη ζωή του, ψυχορραγώντας για μια ώρα περίπου μόνος και αβοήθητος στο Θ21, ήρθε να προστεθεί άλλο ένα σοβαρό ατύχημα στον συνάδελφό μας Γεωργακόπουλο Γεώργιο, ο οποίος στην προσπάθειά του να σβήσει τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στον Α11  έπαθε σοβαρά εγκαύματα.
Καταγγέλλουμε  στον ελληνικό λαό όλους αυτούς που απαξίωναν για χρόνια τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρα την έφεραν στο χείλος του γκρεμού, αφήνοντάς τη με τεράστιες ελλείψεις εργατοτεχνικού προσωπικού και εξαθλιωμένους εργαζόμενους (εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά).
Καλούμε την Διοίκηση του Λ.Κ.Μ. Μεγαλόπολης να βγει απ’ το «γυάλινο κλουβί της» και  να βάλει επιτέλους φρένο στον κατήφορο που έχει πάρει το ορυχείο, να σταματήσει επιτέλους να θυσιάζει ανθρώπινες ζωές στο βωμό των «στόχων» και της παραγωγής. Διαφορετικά αν δεν μπορεί να το κάνει η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στην επιχείρηση και τους εργαζομένους είναι να παραιτηθεί  και να σηκωθεί να φύγει.
Καλούμε όλους τους εργαζομένους να τηρούν πιστά και απαρέγκλιτα το καθηκοντολόγιό τους και τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας ώστε στο τέλος του 8ώρου τους να γυρίσουν σώοι και αβλαβείς στα σπίτια τους.
Να εφαρμόζουν πιστά την επάνδρωση των Μηχ/των με όλες τις θέσεις εργασίας καλυμμένες (επιστάτες, χειριστές, επιτηρητές) και κανένας εργαζόμενος απ’ τα Συνεργεία (Μηχ/κο – Ηλ/κο) και τις βάρδιες να μην πηγαίνει μόνος του σε οποιαδήποτε εργασία.
Επιτέλους τέλος όχι άλλος νεκρός Συνάδελφος όχι άλλα ατυχήματα.
ΓΙΑ ΤΟ Δ/Σ
 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Π.ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ                                           

O Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ν. ΖΕΡΒΑΣ   
                                         
 

Υ.Γ. Αναμένουμε το πόρισμα της επιτροπής για το θανατηφόρο ατύχημα και την απόδοση ευθυνών στους υπευθύνους όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

Δημοσίευμα που αφορούσε στην δικαστική εξέλιξη για το θανατηφόρο ατύχημα του Σεπτεμβρίου του 2012- Αν προσέξετε την ημερομηνία το δημοσίευμα είναι του 2006 κάτι που αποδεικνύει την κωλυσιεργία της δικαιοσύνης…

Ποινικές διώξεις κατά στελεχών του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Τριπόλεως, μετά την προκαταρκτική εξέταση που είχε διατάξει το Σεπτέμβριο του 2002 ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευ.Κρουσταλάκης για τα εργατικά δυστυχήματα που είχαν σημειωθεί εκείνο το χρονικό διάστημα στην Αττική, την Κόρινθο και την Τρίπολη.
Ειδικότερα, το περασμένο φθινόπωρο ο κ. Κρουσταλάκης διέταξε τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Πρωτοδικών Αθηνών, Κορίνθου και Τριπόλεως να διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση για τα θανατηφόρα ατυχήματα που υπήρξαν στην Αττική κατά την εκτέλεση Ολυμπιακών έργων, στα διυλιστήρια της Motor Oil και στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.
Όπως έγινε γνωστό, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Τριπόλεως άσκησε ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή σε βάρος του διευθυντή του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη Γ.Βάκρινου, του τομεάρχη λειτουργίας Β.Κάππου, του προϊσταμένου συνεργείου Β.Γερωργανά, του μηχανικού υπηρεσίας Α.Ανάγνου και του προϊσταμένου λειτουργίας Γ.Καραβά. Ακόμα, κατά του Γ.Βάκρινου ασκήθηκε δίωξη για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.
Επίσης, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κορίνθου θα δικαστούν πέντε υποθέσεις ιδιωτών εργοδοτών εναντίον των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας που είχε ως συνέπεια να σημειωθούν εργατικά ατυχήματα.
Ως προς τα τρία θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που έγιναν το φθινόπωρο του 2002 στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της Motor Oil, η προκαταρκτική έρευνα συνεχίζεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα.
Αθήνα, 23 Ιουνίου 2006

Δείτε επίσης μία παρέμβαση του Δημήτρη Στρατούλη του ΣΥΝασπισμού για εκείνο το ατύχημα

Εργατικό ατύχημα στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης: Το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο!
Με αφορμή το εργατικό ατύχημα στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής, έκανε την εξής δήλωση:
Το σοβαρό εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη δεν είναι ένα απρόβλεπτο και τυχαίο γεγονός.
Το συγκεκριμένο ατύχημα έρχεται να προστεθεί στη μακριά λίστα των εργατικών ατυχημάτων στα δίκτυα της ΔΕΗ, 8 μήνες μετά το ατύχημα στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου.
Το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο! Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν ατελείωτες ώρες σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας και προστασίας της υγείας και της ζωής τους, παρ’ ότι εδώ και καιρό είχαν καταγγείλει ότι το σύστημα MAGALDI για την αποκομιδή της τέφρας δημιουργεί προβλήματα.
Το ατύχημα είναι αποτέλεσμα της πορείας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, θυσία στο βωμό της με κάθε τρόπο αύξησης της κερδοφορίας της επιχείρησης και της μείωσης του κόστους. Είναι επακόλουθο της εντατικοποίησης της εργασίας στο όνομα της διαθεσιμότητας των μονάδων, της έλλειψης προσωπικού και συντηρήσεων, της απουσίας στην πράξη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Ο ΣΥΝ ζητά να μην κουκουλωθεί η υπόθεση και να καταλογιστούν οι ευθύνες. Καλεί την κυβέρνηση και τη Διοίκηση της ΔΕΗ να αναλάβουν τις δικές τους πολιτικές ευθύνες και αντί για ευχολόγια να προωθήσουν επιτέλους μέτρα όπως η άμεση πρόσληψη του αναγκαίου εργατοτεχνικού προσωπικού, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων και η σωστή συντήρηση των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ.
Από άτομο που έχω μέσα στην ΔΕΗ ενημερώθηκα ότι ο αριθμός των νεκρών από ατυχήματα έχει φτάσει τα 47 αλλά τα περισσότερα δεν τα μετράνε καθώς πχ ο ένας σκοτώθηκε σε τροχαίο καθώς πήγαινε με το αυτοκίνητο της δεη στην χαλκίδα για μεταφορά εξοπλισμού κτλ.
Ουσιαστικά θέλουμε να θυμήσουμε στον Κόσμο το ατύχημα που έγινε στις 7/9/2002 και να αναφέρουμε παλαιότερα μεγάλα ατυχήματα στην ΔΕΗ Μεγαλόπολης.
Tο τίμημα της επιχειρηματικής πρωτιάς της ΔΕΗ, που στο πρώτο εξάμηνο του 2002 κατατάσσεται επικεφαλής των πλέον κερδοφόρων βιομηχανιών στην Ελλάδα, πλήρωσε ο 30χρονος εργάτης Η. Μπαρμπαλάς, ενώ ο συνάδελφός του Π. Τσουκαλάς συνεχίζει να δίνει τη δική του μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Ήταν τα δύο θύματα του εργατικού ατυχήματος στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης που έφεραν εγκαύματα καθολικού βαθμού σε όλο τους το σώμα. Άλλοι έξι εργάτες νοσηλεύονται έχοντας κι αυτοί στο σώμα τους εγκαύματα και άλλα τραύματα, χωρίς όμως ευτυχώς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Και μία ερώτηση στη Βουλή για το ίδιο ατύχημα του 2002

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ   ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ Ν.Δ. ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Κύριε Υπουργέ,

Στις 07/09/2002 στη Μονάδα ΙΙΙ της Δ/νσης Μεγαλόπολης είχε συμβεί θανατηφόρο ατύχημα με συνέπεια το θάνατο δύο συναδέλφων και την αναπηρία άλλων δύο με ποσοστό άνω του 80%. Εκείνη την περίοδο είχαν ληφθεί διάφορες δεσμεύσεις από τους τότε υπευθύνους που δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουν μείνει ανεκπλήρωτες.
Δεδομένου ότι η υγεία, η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων πρέπει να αποτελούν πρωταρχικό μέλημα για την Επιχείρηση καθώς και για το αρμόδιο Υπουργείο σας,
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,
Τι έχει γίνει για την αποκατάσταση της υγείας των δύο αναπήρων εργαζομένων, οι οποίοι χρειάζονταν πλαστικές επεμβάσεις για την επούλωση των τραυμάτων και των κατεστραμμένων μελών τους συνεπεία των εγκαυμάτων 3ου βαθμού που υπέστησαν;
Ποιες ενέργειες έχουν ληφθεί για την ηθική και υλική αποκατάσταση των οικογενειών των θανόντων εργαζομένων καθώς και αυτών που έμειναν ανάπηροι;
Προτίθεσθε να προσλάβετε κάποιο μέλος της οικογένειας των αναπήρων εργαζομένων, όπως συνέβη και στην περίπτωση των θανόντων;
Με ποιο τρόπο θα μεριμνήσετε ώστε να αποφευχθούν παρόμοια ατυχήματα που στοιχίζουν τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων στην Επιχείρηση;

ΥΓ...Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν για την συγκέντρωση των στοιχείων (μπορεί να υπάρχουν και πολλά ακόμα). Να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Αντιπρόεδρο του ΕΚΑ Σαράντο Αλεξανδρή για την πολύτιμη βοήθειά του....

Ελένη Τράκα

 http://www.arcadiaportal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News