Dei Energy News

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Άγονος ο διαγωνισμός για υδροηλεκτρικούς στα Σκόπια που συμμετείχε και η ΔΕΗ

Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων Τσέμπρεν και Γκάλιστε στον ποταμό Τσρνα (ένας από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Βαρδάρη-Αξιού) στα Σκόπια στον οποίο προσφορά είχε υποβάλλει και η ΔΕΗ.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας των Σκοπίων την απόφαση για την ακύρωση του διαγωνισμού έλαβε το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου , καθώς οι δύο υποβληθείσες προσφορές κρίθηκαν ασύμφορες για το δημόσιο της χώρας.


Προσφορές για την κατασκευή του έργου είχαν υποβάλλει η κινέζικη κοινοπραξία CWE&CTGPC και η ελληνική ΔΕΗ. Αρχικές αναφορές προσδιόριζαν την επένδυση για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων Τσέμπρεν και Γκάλιστε περίπου στα 600 με 700 εκατ. ευρώ.


Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας των Σκοπίων, η προσφορά της κινέζικης κοινοπραξίας ήταν ασύμβατη με τους όρους του διαγωνισμού και περιείχε όρους οι οποίοι δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί από το δημόσιο της χώρας. Η προσφορά της ΔΕΗ ήταν μεν συμβατή με τους όρους του διαγωνισμού, όμως θεωρήθηκε αρκετά χαμηλή και δεν έγινε αποδεκτή.


Ο διαγωνισμός προέβλεπε την κατασκευή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων Τσέμπρεν και Γκάλιστε με τη συμμετοχή της κρατικής εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ELEM των Σκοπίων. H CWE&CTGPC είχε προσφέρει ποσοστό 40,5% των μελλοντικών μετοχών του έργου στην ELEM, ενώ η ΔΕΗ είχε προσφέρει ποσοστό 28%.


Το ποσοστό των μετοχών που θα ελάμβανε η ELEM ήταν ένα από τα βασικά κριτήρια του ακυρωθέντα διαγωνισμού. Η CWE&CTGPC είχε μεν καταθέσει καλύτερη προσφορά από την ΔΕΗ, όμως ζήτησε κρατικές εγγυήσεις από τα Σκόπια για την διάθεση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, και περιείχε ρήτρες για την απόσβεση της επένδυσης. Τα αιτήματα αυτά της κινέζικης κοινοπραξίας δεν έγιναν τελικά αποδεκτά από το δημόσιο των Σκοπίων.


Η ακύρωση του διαγωνισμού, 6ος αποτυχημένος στη σειρά για την κατασκευή του έργου αυτού, θεωρούνταν δεδομένη από τα ΜΜΕ των Σκοπίων, καθώς οι προσφορές από τις δύο ενδιαφερόμενες εταιρίες είχαν κατατεθεί από τον Δεκέμβριο του 2011, όμως η επιλογή αναδόχου του έργου καθυστερούσε συνεχώς.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News