Dei Energy News

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Παρέμβαση του Λ. Αυγενάκη για την αίτηση της «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Ντία

 
Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης έφερε στη Βουλή το θέμα «της αίτησης της «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Ντία» μέσω της Ερώτησης που κατέθεσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο.
Στην Ερώτησή του, ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι: «Η Ντία βρίσκεται βορειοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου απέχει 12 μίλια έχει έκταση 11,909 Km2, και είναι αρχαιολογική ζώνη . Έχουν βρεθεί σπουδαία αρχαία στην περιοχή. Το 1976 ο Ζακ-Υβ Κουστώ πραγματοποίησε υποβρύχιες έρευνες στην Ντία και ανακάλυψε ίχνη από αρχαίο τεχνητό λιμάνι. Στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Ηράκλειο και στην Ντία έχουν ανεβρεθεί από τον Κουστό και το ναυάγιο του Γαλλικού πλοίου του 17ου αιώνα "La Therese". Το πλοίο αποτελούσε μέρος Γαλλικής βοήθειας που είχε σταλεί στον Χάνδακα κατά την πολιορκία του από τους Οθωμανούς και ήταν το μόνο πλοίο που βυθίστηκε στις 24 Ιουνίου 1669. Ήταν η υποναυαρχίδα του στόλου και βυθίστηκε από έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη του. Εκεί υπάρχουν πολλά...
προστατευόμενα ενδημικά είδη ζώων, το σαλιγκάρι Albinaria retusa, η σαύρα Podarcis erhardii schiebeli, το αγριοκούνελο Oryctolagus cuniculus cnossius, αλλά και φυτών όπως το χασμόφυτο Carlina diae. Στο νησί φωλιάζει και ο μαυροπετρίτης, είδος γερακιού όπου ο πληθυσμός του παρακολουθείται από ορνιθολόγους. Η Ντία είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φύση (Natura) 2000 και είναι ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή. Σ’ αυτή τη σπάνια και μοναδική περιοχή, η «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» έχει υποβάλει αίτηση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, χωρίς, ωστόσο να υπάρχει έγκριση από τη Δημοτική αρχή, στην οποία υπάγεται και η περιοχή».
Επειδή, κατά τον κ. Αυγενάκη «μία πιθανή, τέτοια ενέργεια θα έχει οδυνηρές, ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον» ζήτησε από τον Υπουργό να του απαντήσει εάν γνωρίζει για την αίτηση της «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Ντία όπως επίσης τόνισε την ανάγκη να ερωτηθούν και οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως ο Δήμαρχος Χερσονήσου και η αρχαιολογική υπηρεσία, για τη διάθεση του χώρου αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News