Dei Energy News

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Κουβεντιάζουν και το μάνατζμεντ για να δώσουν πιο γρήγορα το 17% της ΔΕΗ…

http://www.energypress.gr/
Και την εκχώρηση του μάνατζμεντ μαζί με την πώληση του 17% της ΔΕΗ πρόκειται να «κουβεντιάσει» το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με τους υποψήφιους μνηστήρες της, στις κρούσεις που ξεκινά για να βολιδοσκοπήσει το ενδιαφέρον τους.
Πρόκειται για εξέλιξη που βάζει ξανά στο τραπέζι την υπόθεση του στρατηγικού επενδυτή για την επιχείρηση, σενάριο που φαινόταν να συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες από την πώληση μονάδων «αλά ιταλικά» ή τις δημοπρασίες φθηνής λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος «αλά γαλλικά».
Προφανώς όμως, όλες οι παραπάνω λύσεις κρίνονται ως χρονοβόρες, τη στιγμή που η εντολή του Πρωθυπουργού για τη ΔΕΗ είναι να τρέξει η ιδιωτικοποίηση χωρίς καμία καθυστέρηση, προκειμένου να σταλεί και ένα σαφές μήνυμα προς την τρόικα, ότι η κυβέρνηση δεν μένει στα λόγια σχετικά με την αποκρατικοποίηση των επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα.
Έτσι επανέρχεται το σενάριο της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή και της ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ μέσω του χρηματιστηρίου, με το μεγάλο ερώτημα να είναι σε τι τιμή, όταν ο λόγος για τον οποίο είχε αρχικώς εγκαταλειφθεί, δεν ήταν άλλος από την πολύ χαμηλή αξία της μετοχής της.
Βέβαια, η μεταβίβαση στο Ταμείο την Παρασκευή του 17% των μετοχών της επιχείρησης, δεν σημαίνει ότι η ιδιωτικοποίησή της θα γίνει άμεσα. Σημαίνει απλώς ότι η κυβέρνηση βιάζεται να επιδείξει έργο γύρω από την πώληση στρατηγικού χαρακτήρα ΔΕΚΟ, χωρίς να υπάρχει κατ' ανάγκη κάποιο λεπτομερές business plan γύρω από το μοντέλο που θα επιλεγεί για τη ΔΕΗ, το οποίο και θα διαμορφωθεί στην πορεία, με βάση και τα όσα θα ζητήσουν οι επενδυτές από το ΤΑΙΠΕΔ στις επαφές που θα κάνει. Υπενθυμίζουμε πάντως εδώ την εκτενή αναφορά του Πρωθυπουργού στη ΔΕΗ, κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις τον Ιούλιο στη Βουλή, όπου και την είχε αναδείξει σε αποκρατικοποίηση «σημαία».
Ετοιμάζεται να «βγει» στις αγορές…
Το επόμενο λοιπόν διάστημα το Ταμείο, έχοντας πλέον στα χέρια του αυτό το 17%, θα «βγει» στις αγορές, για να «ζυγίσει» το όποιο ενδιαφέρον, και να ακούσει τους όποιους ενδιαφερόμενους. Το επόμενο βήμα θα είναι να αξιολογήσει τα όσα ζητήσουν οι υποψήφιοι μνηστήρες ώστε να διαμορφωθεί η τελική πρόταση, που μπορεί για παράδειγμα να περιλαμβάνει τη διάθεση του 17% συν το μάνατζμεντ, χωρίς το οποίο δύσκολα θα υπάρξει ενδιαφέρον για την επιχείρηση.
Με τη πώληση και του μάνατζμεντ μαζί με το 17%, ξεπερνιέται ο σκόπελος της καταστατικής μειοψηφίας του 33%, που σημαίνει ότι όποιος την ελέγχει, εν προκειμένω το Δημόσιο (κατέχει πλέον το 34% στη ΔΕΗ), μπορεί να μπλοκάρει κάθε απόφαση, κάτι που προφανώς λειτουργεί ως αντικίνητρο για κάθε επενδυτή, Ελληνα ή ξένο.
Η χάραξη της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί από το Ταμείο, θα συζητηθεί σε κάποιο από τα προσεχή διοικητικά του συμβούλια εντός του Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινούν οι επαφές στις αγορές με αντικείμενο τη ΔΕΗ.
Σύμφωνα πάντως με κύκλους του υπ. Οικονομικών, η εντολή του Πρωθυπουργού ήταν -και είναι- να «τρέξει» άμεσα η ιδιωτικοποίηση της συγκεκριμένης επιχείρησης, ενώ υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο η έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ τοποθετούνταν στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, δηλαδή άμεσα, μέχρι το Δεκέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News