Dei Energy News

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Μόλις ένας στους δέκα αγρότες πήρε άδεια για φωτοβολταϊκά


Μόλις ένας στους δέκα αγρότες που έλαβαν προσφορές σύνδεσης από τη ΔΕΗ έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους στα φωτοβολταϊκά. Πίσω από τις καθυστερήσεις η εκκαθάριση της ΑΤΕLeasing.
Το άκρως ανησυχητικό αυτό στοιχείο προκύπτει από τα πιο πρόσφατα συγκεντρωτικά στατιστικά των ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ και αποτυπώνει με εύγλωττο τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η πλειοψηφία των παραγωγών που επένδυσαν χρόνο και χρήμα για… μια θέση στον ήλιο.
Η ΑΤΕLeasing είχε εγκρίνει περί τα 640 δάνεια αγροτών για κατασκευή φωτοβολταϊκών και από αυτές οι 500 είχαν συμβασιοποιηθεί.
Την ίδια στιγμή, στον αέρα εξακολουθούν να παραμένουν όσοι αγρότες στράφηκαν για χρηματοδότηση στην ATELeasing η οποία, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη τουλάχιστον για το σκέλος εκείνο των δανείων που έχουν εγκριθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ,  μέχρι τον περασμένο Ιούνιο είχαν τεθεί σε λειτουργία μόλις 500 αγροτικά φωτοβολταϊκά. Το νούμερο είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του Μαρτίου ( κινούνταν μεταξύ 200 και 300) ωστόσο παραμένει πολύ μικρό αν συγκριθεί με τις περίπου 5.500 προσφορές σύνδεσης που είχαν δοθεί από τη ΔΕΗ σε επαγγελματίες αγρότες.
Το χάσμα αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην έλλειψη ρευστότητας που ανάγκασε πολλούς παραγωγούς να βάλουν στον «πάγο» ή ακόμα και να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους. Υπολογίζεται ότι από τους 5.500 που έλαβαν προσφορές μόνο οι 1.200 αποφάσισαν να προχωρήσουν στη υλοποίηση των επενδύσεών τους.
Από αυτούς, τουλάχιστον οι μισοί απευθύνθηκαν για χρηματοδότηση στην ΑΤΕLeasing η οποία, όμως, εν τω μεταξύ –και μετά την απορρόφηση της ΑΤΕbank από την Πειραιώς εντάχθηκε στο κακό «κομμάτι» της τράπεζας που τίθεται προς εκκαθάριση.

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις των αγροτών και τα απανωτά δημοσιεύματα του Τύπου, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο δε φαίνεται να έχουν καταλήξει σε κάποια ρύθμιση που θα εξασφαλίζει τουλάχιστον τη χορήγηση των δανείων που έχουν εγκριθεί. Έτσι τα έργα αυτά βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΤΕLeasing είχε εγκρίνει περί τα 640 δάνεια αγροτών για κατασκευή φωτοβολταϊκών και από αυτές οι 500 είχαν συμβασιοποιηθεί.
Εκτιμάται ότι περίπου 300 αγρότες από την παραπάνω κατηγορία έχουν παραγγείλει τον εξοπλισμό και πάνω από 200 βρίσκονται σε φάση κατασκευής.
Σε όλο αυτό το διάστημα πολλοί κατασκευαστές ανέλαβαν να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος λόγω της αδυναμίας των παραγωγών να πληρώσουν τις δαπάνες σύνδεσης με τη ΔΕΗ και να καταβάλλουν εγγυητικές επιστολές. Τώρα οι εταιρείες αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να χάσουν τα χρήματά τους και το ίδιο συμβαίνει με τους αγρότες που είχαν καταβάλλει εγγυητικές επιστολές ή είχαν πληρώσει δαπάνες σύνδεσης.
Νέο ρεκόρ τον Ιούνιο
Κατά τα άλλα, από τα συγκενρωτικά στοιχεία των ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ προκύπτει ότι η εγκατεστημένη ισχύς νέων φ/β συστημάτων κατέγραψε νέο ρεκόρ τον Ιούνιο στη χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια του Ιουνίου λειτούργησαν στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά 123 συνολικά νέα μεγαβάτ έναντι μόλις 35 νέων μεγαβάτ του Ιουνίου του περσινού έτους, η ποσοστιαία αύξηση που παρατηρήθηκε ήταν 251% καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών.
Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για παλαιά έργα τόσο μικρά όπως αγροτικά και οικιακά 100άρια όσο και μεγαλύτερα με χρηματοδότηση που είχε εξασφαλισθεί στο παρελθόν και πλέον ξεπέρασαν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας.
Βάσει των στοιχείων αυτών, ο Ιούλιος ήταν ο δεύτερος καλύτερος μήνας όλων των εποχών με 105 νέα μεγαβάτ, ενώ για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως τον Ιούλιο αποκλειστικά στο διασυνδεδεμένο σύστημα καθώς έληγε το 18μηνο περιθώριο που είχαν οι επενδυτές για να υλοποιήσουν το έργο τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ ενεργοποιήθηκαν 930 μικρά έργα όπως αγροτικά και οικιακά, παλαιές εξαιρέσεις και 100άρια με συνολική ισχύ 90 μεγαβάτ.
Από τους επενδυτές για τους οποίους έληγε στο τέλος Ιουλίου το 18μηνο, υπολογίζεται ότι το 50% πρόλαβε να ολοκληρώσει εγκαίρως το έργο του.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς και παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, η χρονιά θα κλείσει με περίπου 1.000 συνολικά μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος φ/β.

http://www.thebest.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News