Dei Energy News

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Μόνο 1/3 των "κλεμμένων" επιστρέφουν Energa, Hellas Power

Με πρόταση για επιστροφή 103 εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την πλευρά των υπευθύνων των εταιρειών Energa και Hellas Power ξεκίνησε η δίκη τους, μία από τις σημαντικότερες για οικονομικά αδικήματα κατά του Δημοσίου.
 
Οι κατηγορούμενοι, κατά την πρώτη ημέρα της δίκης, η οποία τελικά διεκόπη για τις 5 Φεβρουαρίου, υπέβαλαν πρόταση για μερική επιστροφή των χρημάτων προς το ελληνικό Δημόσιο, επιχειρώντας να υπαχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νέου νόμου για τα «κλεμμένα», που δίδει τη δυνατότητα ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης σε όσους.. ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις του Δημοσίου, επιστρέφοντας τα χρήματα στο ακέραιο.
 
Για την υπόθεση των δύο εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, το συνολικό ποσό που, κατά το κατηγορητήριο, οφείλουν οι υπεύθυνοί τους προς το Δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέρχεται στα 257 εκατομμύρια ευρώ, καθώς οι κατηγορίες που τους έχουν αποδοθεί είναι βαριές, για υπεξαίρεση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορία και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
 
Η πρόταση για την επιστροφή χρημάτων από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση, ωστόσο, περιορίστηκε στα 103 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που έχουν ήδη δεσμευθεί από την Αρχή για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και βρίσκονται σε εταιρικούς λογαριασμούς, οι οποίοι είναι μπλοκαρισμένοι από τον Φεβρουάριο του 2012, όταν και έσκασε η συγκεκριμένη υπόθεση.
 
Από τα προσφερθέντα χρήματα, όπως δηλώθηκε χθες, 52 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στο Δημόσιο, 29 εκατομμύρια ευρώ σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ τα υπόλοιπα προς εξόφληση οφειλών προς τους φορείς ενέργειας ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ.
 
«Αστικές διαφορές»
Για τα υπόλοιπα όμως 155 εκατομμύρια ευρώ (257 είναι το σύνολο, κατά το κατηγορητήριο) οι υπεύθυνοι των εταιρειών επικαλέστηκαν την ύπαρξη αστικών διαφορών με τους φορείς της ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ). Από την έκβαση της δικαστικής διεκδίκησης, όπως ανέφεραν, θα εξαρτηθεί τι οφείλουν ακόμα στο Δημόσιο.
 
Ωστόσο, τόσο η πρόταση για επιστροφή των 103 εκατ. ευρώ όσο και το σύνολο των θέσεών τους για συνολική εξόφληση του Δημοσίου θα κριθούν από το δικαστήριο, καθώς ο νόμος για τα «κλεμμένα» αξιώνει πλήρη ικανοποίηση του Δημοσίου για να παραγάγει τα ευνοϊκά του αποτελέσματα για τους κατηγορουμένους για οικονομικά σκάνδαλα. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ευνοϊκές διατάξεις δεν εφαρμόζονται, αλλά οι όποιες επιστροφές χρημάτων προς το Δημόσιο λειτουργούν ως ελαφρυντικά για τους εμπλεκομένους.
 
Εκκρεμούν οι λεπτομέρειες
Και κάτι ακόμη: Ενώ ο νόμος για τα «κλεμμένα» ισχύει περίπου ένα μήνα, ακόμα δεν εκδόθηκε υπουργική απόφαση που να καθορίζει με λεπτομέρειες πού θα κατατίθενται τα χρήματα που επιστρέφονται από τους καταχραστές στο Δημόσιο. Αναμένεται από μέρα σε μέρα.
 
πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News