Dei Energy News

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Τρόικα προς ΔΕΗ: Μπορείς να μειώσεις τα τιμολόγια στη βιομηχανία επειδή έχει μειωθεί το κόστος σου


Να μετακυλήσει στη βιομηχανία το μειωμένο της κόστος από τα
νέα ΑΔΙ, που υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ, προσφέροντας στις επιχειρήσεις υψηλής τάσης χαμηλότερα τιμολόγια τα οποία δεν θα βασίζονται πλέον σε εκπτώσεις, ζητά από τη ΔΕΗ η τρόικα με βάση το e-mail Βιβιάνι που αποκαλύπτει σήμερα το Energypress.
«Μετακυλήστε άμεσα τα οφέλη από τα ΑΔΙ στις βιομηχανίες υψηλής τάσης, κακώς τους παρέχετε εκπτώσεις», είναι το μήνυμα της τρόικα προς την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, το όφελος αυτό ..
δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο και ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από το e-mail που απέστειλε ο Κάρλο Βιβιάνι, εκπρόσωπος της Κομισιόν στο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα, προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Πρόκειται για την επιστολή που εστάλη στη Μεσογείων λίγες μόλις ημέρες πριν τις 22 Δεκεμβρίου, ημέρα γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, με την οποία η τρόικα προειδοποιούσε την ελληνική πλευρά ότι όσο η κρατική επιχείρηση καθυστερεί να καταρτίσει νέα τιμολόγια για τη βιομηχανία με βάση το μειωμένο της κόστος, το θέμα για την Κομισιόν θα παραμένει ανοικτό, και θα ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εκπτώσεις να χαρακτηρισθούν κρατικές ενισχύσεις και να ζητηθεί να επιστραφούν πίσω.
Διαβάζοντας κανείς το e-mail γίνεται σαφές ότι η μη παράταση για ένα ακόμη χρόνο των εκπτώσεων προήλθε από παρέμβαση των δανειστών. Άλλωστε η απόφαση του βασικού μετόχου ήταν αντιγραφή της επιστολής Βιβιάνι, η οποία αναφέρει επί λέξει:
«1. Στη Γενική Συνέλευση της 22ας Δεκεμβρίου 2014, η ΔΕΗ πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία επαναπροσδιορισμού των τιμολογίων Υψηλής Τάσης, με βάση τα νέα επίπεδα των αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ), τα οποία αντιλαμβανόμαστε ότι μεταφράζονται σε όφελος 80 εκατ. ευρώ.
2. Συνδυάζοντας τα χαμηλότερα τιμολόγια εξαιτίας των νέων ΑΔΙ, με τα πιθανά πελονεκτήματα από τις συμβάσεις διακοψιμότητας και την αντιστάθμιση ισχύος, η ΔΕΗ πρέπει να παράσχει στη βιομηχανία χαμηλότερα τιμολόγια Υψηλής Τάσης, βασισμένα στο κόστος της. Τέτοια κοστοβαρή τιμολόγια θα πρέπει να αντικαταστήσουν την τρέχουσα εκπτωτική της πολιτική προς τους χρήστες Υψηλής Τάσης, την οποία και η Γενική της Συνέλευση οφείλει να τερματίσει».
Με άλλα λόγια η ΔΕΗ δεν ανανέωσε για ένα ακόμη χρόνο τα εκπτωτικά της τιμολόγια έπειτα από παρέμβαση της τρόικα, η οποία της ζήτησε να δώσει στη βιομηχανία νέα μειωμένα τιμολόγια, με βάση όμως το νέο μειωμένο της κόστος. Αναφέρεται επίσης στο σχέδιο της ΡΑΕ για τα νέα ΑΔΙ, που η Αρχή της έχει στείλει εδώ και καιρό και το οποίο τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση, προβλέποντας ότι με το νέο μοντέλο και με τιμή 45.000 ευρώ/MWh, η ΔΕΗ θα έχει όφελος 80 εκατ. ευρώ.
Αν εξαιρέσει κανείς την αναφορά στα 80 εκατ. ευρώ, πάνω- κάτω όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονταν και στην απόφαση του βασικού μετόχου, αφού βασίστηκε στο e-mail Βιβιάνι. Το θέμα είναι πόσο χρόνο διαθέτει η ΔΕΗ για να καταρτίσει τα νέα της τιμολόγια, πριν η Κομισιόν της ζητήσει να πάψουν να ισχύουν ή (στη χειρότερη περίπτωση) να επιστραφούν οι εκπτώσεις που έχουν λάβει από την 1η/1/2014 οι βιομηχανίες ως κρατικές ενισχύσεις με βάση την απόφαση του περυσινού Φεβρουαρίου.
Θυμίζουμε ότι από το περυσινό Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα μεσολάβησαν μια σειρά από ρυθμίσεις, όπως τα νέα ΑΔΙ, η διακοψιμότητα και η αντιστάθμιση, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αγορά. Αυτός ήταν και ο λόγος που ύστερα από παρέμβαση της τρόικας, «πάγωσε» η παράταση για ένα χρόνο των εκπτώσεων και δόθηκε εντολή στη ΔΕΗ να συνεκτιμήσει τις νέες συνθήκες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ θα αναθέσει σε άμεσα σε εξωτερικό σύμβουλο να εκπονήσει μελέτη που να συνεκτιμά τις συνέπειες των ρυθμιστικών παρεμβάσεων για τα νέα ΑΔΙ, τη διακοψιμότητα και την αντιστάθμιση κόστους του CO2 αφενός στην ηλεκτρική αγορά, αφετέρου στις βιομηχανίες υψηλής τάσης. Μόλις αυτή παραδοθεί, η ΔΕΗ θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να ανακοινώσει τη νέα της τιμολογιακή πολιτική προς τη βιομηχανία.
Μέχρι τότε, θα παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της 28ης/2/2104, δηλαδή η διατήρηση των εκπτώσεων.

 http://energypress.gr/news/reuma/Troika-pros-DEH:-Mporeis-na-meiwseis-ta-timologia-sth-biomhhania-epeidh-ehei-meiwthei-to-kostos-soy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News