Dei Energy News

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Σε εξέλιξη το σίριαλ ΔΕΗ-Αλουμίνιον


Ένα ακόμη επεισόδιο στο πολύκροτο σίριαλ ΔΕΗ-Αλουμίνιον αλλά όχι το τελευταίο, αποτελεί το τελεσίγραφο που απέστειλε τη Παρασκευή η διοίκηση της κρατικής επιχείρησης προς την εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίου να προβεί σε αναζήτηση άλλου παρόχου ρεύματος εντός προθεσμίας δέκα ημερών.
Κι αυτό διότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει να υπάρξουν ασφαλιστικά μέτρα ή κάποια άλλη κίνηση εκ μέρους της ..
Αλουμίνιον της Ελλάδος, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση με την επίσημη θέση της.
Διαδικαστικά πάντως, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θα καλέσει σήμερα την Αλουμίνιον να ορίσει άλλον εκπρόσωπο φορτίου, και θα περιμένει απάντησή της εντός δέκα ημερών, με βάση τα όσα ορίζουν οι Κώδικες Συναλλαγών και Προμήθειας. Ήδη από την Παρασκευή οι δικηγόροι του ΑΔΜΗΕ δουλεύουν πάνω σ’ αυτό ακριβώς το θέμα. Η τελική ωστόσο έκβαση της διένεξης παραμένει ακόμη άγνωστη, και το μόνο βέβαιο είναι η απόσταση που χωρίζει τα δύο μέρη.
Η μεν ΑτΕ επιμένει ότι πρέπει να πληρώνει 42 ευρώ/ MWh (36,6 ευρώ/ MWh ως ενέργεια συν τις επιπλέον χρεώσεις) με βάση την απόφαση διαιτησίας της ΡΑΕ. Η δε, ΔΕΗ επιμένει ότι η ισχύς της απόφασης αυτής έχει λήξει εδώ και πολλούς μήνες, και ότι η ίδια έχει πολιτική για την τιμολόγηση των βιομηχανιών Υψηλής Τάσης που βασίζεται στο τιμολόγιο το οποίο ενέκρινε η Γενική της Συνέλευση. Η τελική αυτή τιμή είναι τα 56 ευρώ/MWh, που μετά από κάποιες εκπτώσεις διαμορφώνεται στα 53 ευρώ/ MWh.
Κάθε μια από τις δύο πλευρές αμφισβητεί τα στοιχεία της άλλης. Η μεν ΔΕΗ υποστηρίζει ότι οι συσσωρευμένες απαιτήσεις της έναντι της Αλουμίνιον για το 2014 ανέρχονται στα 67,4 εκατ. ευρώ, ποσό που η τελευταία αμφισβητεί, θεωρώντας ότι καταβάλλει κάθε μήνα κανονικά στην κρατική επιχείρηση το ποσό που της αναλογεί.
Πέραν όμως από τους αριθμούς υπάρχει και η πολιτική παράμετρος. Σε κυβερνητικό επίπεδο κανείς δεν θα ήθελε προεκλογικά να εμφανιστεί ότι κλείνει μια βιομηχανία, από την άλλη όμως υπάρχει και η πίεση να φανεί ότι δεν «χαρίζεται» σε κανένα.
Η διένεξη έχει φτάσει στα άκρα, και μέσα στα αμέσως επόμενα 24ωρα αναμένονται εξελίξεις, αλλά όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.
«Αν η ΔΕΗ θεωρεί ότι μπορεί να κόψει το ρεύμα στον καλύτερο πελάτη της, ας το κάνει και ας πάρει και το κόστος», έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι της Αλουμίνιον.

 http://energypress.gr/news/reuma/Se-exelixh-to-sirial-DEH-Aloyminion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News