Dei Energy News

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Την επόμενη εβδομάδα ο διαγωνισμός για τους έξυπνους μετρητές ρεύματος


Με το σχέδιο της προκήρυξης του διαγωνισμού να τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, (την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες του energypress),  μπαίνει σε εφαρμογή, με καθυστέρηση σχεδόν μιας 5ετίας, το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης 160.000 έξυπνων μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος.
Η δημόσια διαβούλευση θα κρατήσει λίγες μέρες και στη συνέχεια...
θα βγεί επίσημα η προκήρυξη του διαγωνισμού, στον οποίο μάλιστα εκτιμάται ότι θα προσέλθουν προμηθευτές τόσο από την Ευρώπη όσο και πέραν του Ατλαντικού. Την εφαρμογή του προγράμματος έχει αναλάβει ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), ο οποίος θα προχωρήσει στον σχετικό διαγωνισμό.
Οι πρώτες περιοχές
Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση 160.000 υφιστάμενων μετρητών με «έξυπνους» ψηφιακούς μετρητές σε καταναλωτές στις περιοχές Ξάνθης, Λέσβου, Λήμνου, Αγ. Ευστρατίου και Λευκάδας, καθώς και σε αστικό δείγμα των περιοχών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Ο προϋπολογισμός του πιλοτικού προγράμματος εκτιμάται σε 40 με 45 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε ένα περίπου χρόνο. Στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα στηριχτεί στη συνέχεια το μοντέλο του ολοκληρωμένου προγράμματος αντικατάστασης περίπου 5,6 εκατ. μετρητών της ΔΕΗ, συνολικού ύψους επένδυσης περί τα 900 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί υποχρέωση των κρατών-μελών της Ε.Ε. βάσει της Οδηγίας 72/2009, η οποία προβλέπει την αντικατάσταση του 80% των μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος με ψηφιακούς μέχρι το 2020. Η αντικατάσταση των σημερινών μετρητών με «έξυπνους» τίθεται από την ευρωπαϊκή οδηγία ως προϋπόθεση για τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Οι «έξυπνοι» μετρητές παρέχουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στα δεδομένα του μετρητή του ακόμη και εξ αποστάσεως. Στον Διαχειριστή του Δικτύου παρέχει πλήθος πληροφοριών για τυχόν προβλήματα ή βλάβες βελτιώνοντας σημαντικά τον χρόνο αντικατάστασής τους καθώς και τη δυνατότητα αποκοπής του ρεύματος και επανασύνδεσης εξ αποστάσεως. Η μεγαλύτερη συνεισφορά ωστόσο είναι η δυνατότητα διαχείρισης της ζήτησης που παρέχει στον Διαχειριστή μέσω της εφαρμογής πολυζωνικών τιμολογίων. Η ΔΕΗ και οι μελλοντικοί εναλλακτικοί πάροχοι θα μπορούν να προσφέρουν ξεχωριστή τιμολόγηση σε διαφορετικές ώρες της ημέρας στους καταναλωτές - πελάτες τους, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη βέλτιστη διαχείριση της ζήτησης που σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας.
Πολυζωνικά τιμολόγια
Σήμερα υπάρχουν μόνο δύο ζώνες τιμολόγησης, η ημερήσια και η νυχτερινή. Με τα πολυζωνικά τιμολόγια, ο καταναλωτής θα έχει υψηλότερη χρέωση τις ώρες αιχμής, και χαμηλότερη σε ώρες που η ζήτηση είναι περιορισμένη. Οι «έξυπνοι» μετρητές θα καταργήσουν την επιτόπου καταμέτρηση που σήμερα γίνεται σε τετραμηνιαία βάση και κυρίως μέσω εργολάβων, περιορίζοντας σημαντικά το λειτουργικό κόστος της ΔΕΗ, αφού παρέχει τη δυνατότητα online καταμέτρησης σε ωριαία βάση. Θα βάλουν επίσης τέλος στις «ρευματοκλοπές» που αποτελούν μια σημαντική οικονομική αιμορραγία για τη ΔΕΗ.
Ένα από τα καίρια ζητήματα προς επίλυση για την υλοποίηση του πλήρους προγράμματος είναι πάντως αυτό της χρηματοδότησης. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι η χρηματοδότησή του είτε από ιδιώτες είτε από τον ΔΕΔΔΗΕ. Και στις δύο περιπτώσεις το κόστος αναμένεται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές με την ενσωμάτωση είτε ειδικού τέλους στους λογαριασμούς ρεύματος είτε της αύξησης του τέλους χρήσης δικτύου.
Επενδυτικό πρόγραμμα
Σημειώνεται ότι για την χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος του ΔΕΔΔΗΕ υπεγράφη η σύναψη δανείων και το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής ύψους 235 εκατομμυρίων μεταξύ της ΔΕΗ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τον περασμένο Μάρτιο.
Όπως είχε ανακοινωθεί κατά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης στην Αθήνα από τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Mihai Tanasescu, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Γιώργο Κόλλια, σκοπός του δανείου είναι η χρηματοδότηση επενδυτικού προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό και ενίσχυση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την επέκτασή του ώστε να καταστούν δυνατές περίπου 186.000 νέες συνδέσεις στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Thn-epomenh-ebdomada-o-diagwnismos-gia-toys-exypnoys-metrhtes-reymatos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News