Dei Energy News

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Τα έξυπνα δίκτυα στο επίκεντρο της στρατηγικής του ΔΕΔΔΗΕ


Στο επίκεντρο της στρατηγικής του ΔΕΔΔΗΕ έχουν τεθεί τα «Έξυπνα Δίκτυα», όπως τόνισε σήμερα, μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο «Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης-Μια νέα πράσινη τεχνολογική επανάσταση», ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του διαχειριστή, Γεώργιος Κόλλιας.
Ο ίδιος ανέφερε ότι πρόκειται για μία στρατηγική που έχει ως στόχο να «αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα και τις μεγάλες ...
προκλήσεις στη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά».
Όπως σημείωσε ο κ. Κόλλιας, ο ΔΕΔΔΗΕ δρομολογεί ήδη διαδικασίες υλοποίησης των σχετικών έργων για τη δημιουργία «Έξυπνων Δικτύων» στα ΜΔΝ.
Ειδικότερα, τα σχέδια που δρομολογεί ο διαχειριστής, αφορούν σε:
1. Έξυπνη Παραγωγή (Smart Generation), με μέριμνα του Διαχειριστή για την αύξηση της διείσδυσης ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, με ασφάλεια εφοδιασμού.
2. Έξυπνα Δίκτυα (Smart Grid), με βελτιστοποίηση και λειτουργία Call Centers, βελτιστοποίηση και λειτουργία Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS System),  βελτιστοποίηση και λειτουργία συστημάτων τηλελέγχου και αυτοματισμού δικτύων (SCADA/DMS System) και ανάπτυξη και υλοποίηση Κέντρων Ελέγχου Ενέργειας και Συστημάτων Κεντρικής Διαχείρισης Παραγωγής (EMS/SCADA System).
3. Έξυπνη Μέτρηση (Smart Metering), με ανάπτυξη και υλοποίηση συστημάτων τηλεμέτρησης καταναλωτών και παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με δυνατότητες τηλεδιαχείρισης φορτίων (Home Automation) και υλοποίηση συστημάτων ηλεκτρονικής τιμολόγησης (e-billing, e- invoices και e- banking).
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Κόλλιας, οι καινοτομίες που εισάγονται με το νέο Κώδικα ΜΔΝ αφορούν:
Πρώτον: Στην Υλοποίηση Πληροφοριακού Συστήματος ΜΔΝ  στο οποίο τηρούνται βάσεις δεδομένων και ιστορικά αρχεία για όλους τους Συμμετέχοντες στην Αγορά, δηλαδή Παραγωγούς και Εκπροσώπους Φορτίου , τους Σταθμούς Παραγωγής (Θερμικούς και ΑΠΕ), τις Μονάδες κάθε Σταθμού Παραγωγής, τους Μετρητές και τις Μετρήσεις που λαμβάνονται από αυτούς.
Η υλοποίηση του Πληροφοριακού Συστήματος ΜΔΝ θα πραγματοποιηθεί σταδιακά μέσα στην επόμενη πενταετία. Στο διάστημα αυτό θα επιτευχθεί  η οργάνωση Μητρώων στη Βάση Δεδομένων,  η Ηλεκτρονική πρόσβαση Παραγωγών και Εκπροσώπων Φορτίου, η λειτουργία υποσυστημάτων και η πιστοποίησή του πληροφοριακού συστήματος.
Η Δεύτερη Καινοτομία που εισάγεται με το νέο Κώδικα ΜΔΝ είναι:
Η Υλοποίηση Κέντρων Ελέγχου Ενέργειας (ΚΕΕ ΜΔΝ) τα οποία αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο επιμέρους συστημάτων που λειτουργούν τοπικά σε κάθε ηλεκτρικό σύστημα ΜΔΝ και κεντρικά στα γραφεία του Διαχειριστή ΜΔΝ.
Τα Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας έχουν σκοπό την εποπτεία λειτουργίας των ηλεκτρικών συστημάτων και τη διαχείριση της παραγωγής καθενός εξ΄αυτών, καθώς και τη βέλτιστη κατανομή φορτίου σε αυτά, διασφαλίζοντας τον ενεργειακό εφοδιασμό κάθε ηλεκτρικού συστήματος με τον πλέον οικονομικό τρόπο.
Η υλοποίηση των ΚΕΕ ΜΔΝ είναι και αυτή σταδιακή με «βάθος» πενταετίας, με κορύφωση την εγκατάσταση, λειτουργία και πιστοποίηση τοπικών ΚΕΕ σε κάθε ΜΔΝ και κεντρικού ΚΕΕ στα γραφεία του Διαχειριστή ΜΔΝ, ως το Φεβρουάριο του 2019.

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Ta-exypna-diktya-sto-epikentro-ths-strathgikhs-toy-DEDDHE2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News