Dei Energy News

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Σχέδιο διάσωσης του ΕΟΠΥΥ


Σχέδιο διάσωσης του ΕΟΠΥΥ



Το πολλά υποσχόμενο υπερ-Ταμείο, με τα 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, πνέει τα λοίσθια. Το έλλειμμα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το οποίο αγγίζει τα 1,7 δισ. ευρώ, δεν καλύπτεται, το ίδιο και τα χρέη του, τα οποία ανέρχονται στο ποσό των 3,6 δισ. ευρώ. Από την ως τώρα πορεία του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος προσφάτως έχασε και ένα σημαντικό στέλεχός του, είναι δυσαρεστημένοι όλοι: από τους ασφαλισμένους ως τους παρόχους Υγείας, όπως είναι οι φαρμακοποιοί, και από τους γιατρούς και τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών ως και τους προμηθευτές. Ούτε είναι λίγοι και εκείνοι που προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από τον ΕΟΠΥΥ. Πρώτοι, μεταξύ αυτών, οι ασφαλισμένοι των Ταμείων των τραπεζών που έχουν υπαχθεί μαζί με τις ΔΕΚΟ στο ΤΑΥΤΕΚΩ.  
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Σεπτεμβρίου θα παραδώσουν οικονομοτεχνική μελέτη από την οποία θα κριθεί η βιωσιμότητα του Ταμείου τους. Τον ίδιο δρόμο θέλουν να ακολουθήσουν και οι ασφαλισμένοι του Οίκου Ναύτου.
Δεδομένης της οικονομικής στενότητας αλλά και της «εξέγερσης» ασφαλισμένων, φαρμακοποιών και γιατρών, οι οποίοι είτε δεν πληρώνονται είτε παίρνουν κάποια χρήματα με το σταγονόμετρο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά σχέδιο για τη διάσωση του ΕΟΠΥΥ.
Στο πλαίσιο αυτό, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου έχει καταθέσει προτάσεις στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και στον αναπληρωτή υπουργό κ. Μάριο Σαλμά.
Οπως επισημαίνει η κυρία Παπανικολάου, οι παρεμβάσεις αυτές, που έχουν χρονικό ορίζοντα την επόμενη διετία, υπαγορεύονται από τον κίνδυνο της επιταχυνόμενης οικονομικής κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί πλέον με αποσπασματικά ημίμετρα ή μέσω των ενισχύσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στις άμεσες παρεμβάσεις περιλαμβάνονται:
- Η μεταφορά μέρους των αποθεματικών των ασφαλιστικών συνιστωσών στον ΕΟΠΥΥ.
- Η καθιέρωση συστήματος απευθείας εισροών των εισφορών Υγείας στον ΕΟΠΥΥ.
- Η σταδιακή και αναλογική εξίσωση των ασφαλιστικών εισφορών Υγείας για τα Ταμεία εντός ΕΟΠΥΥ (π.χ. ελάχιστη αύξηση της εισφοράς των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από 12 ευρώ σε 17 ευρώ).
- Η θέσπιση ειδικού ελάχιστου φόρου (0,5% - 1%) σε προϊόντα επιβλαβή για την υγεία: καπνός, αλκοόλ, τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά.
Επίσης, προτείνεται η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για ορισμένες κατηγορίες παροχών και υπηρεσιών και η καθιέρωση ποσοστών συμμετοχής με εισοδηματικά κριτήρια σε συνδυασμό με τη φύση της ανάγκης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Για το προσεχές διάστημα προτείνεται η κατάρτιση ασφαλιστικού υγειονομικού χάρτη και η καθιέρωση κλειστών προϋπολογισμών ανά περιφέρεια ή νομό και η λειτουργική ενοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσω της σύστασης αντίστοιχων δικτύων ανά περιοχή. Στα δίκτυα αυτά θα συμμετέχουν συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ και Κέντρα Υγείας αστικού ή άλλου τύπου. Κάθε δίκτυο θα αξιοποιεί το πλησιέστερο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα ως νοσοκομείο αναφοράς. Ο πληθυσμός αναφοράς των ασφαλισμένων ανά δίκτυο θα έχει πρόσβαση σε αυτό 24 ώρες το 24ωρο. Θα απευθύνεται στο νοσοκομείο αναφοράς μόνο μέσω παραπεμπτικών του δικτύου και μόνο για επείγοντα περιστατικά, παρακλινικές εξετάσεις που δεν εκτελούνται στα εργαστήρια του δικτύου ή για γιατρούς ειδικοτήτων που δεν διαθέτει το δίκτυο.
Τον κατηφορικό δρόμο που έχει πάρει ο ΕΟΠΥΥ είχε επισημάνει πριν από αρκετούς μήνες ο αντιπρόεδρός του, επίκουρος καθηγητής κ. Κυρ. Σουλιώτης, ο οποίος στις 27 Αυγούστου υπέβαλε την παραίτησή του (είχε υποβάλει παραίτηση και τον Απρίλιο, η οποία δεν είχε γίνει αποδεκτή από τον τότε υπουργό) προκειμένου να συνεχίσει να ασκεί τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα. Ο κ. Σουλιώτης είχε τονίσει δημόσια ότι η διαμορφωθείσα οικονομική κατάσταση του Οργανισμού θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες στους ασφαλισμένους και στους φορείς της αγοράς υπηρεσιών Υγείας.
Την καθιέρωση κοινωνικού ασφαλιστικού φόρου, την αύξηση του φόρου στον καπνό, στα αλκοολούχα ποτά και στις επιβλαβείς για την υγεία τροφές, καθώς και την αναπροσαρμογή της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος προτείνουν και οι οικονομολόγοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Σε μελέτη που ολοκλήρωσε τον Αύγουστο ομάδα ειδικών της ΕΣΔΥ, υπό τον καθηγητή κ. Ι. Κυριόπουλο, η βασική ιδέα των ειδικών εντοπίζεται στην αντικατάσταση μέρους των ασφαλιστικών εισφορών από τα έσοδα που προέρχονται από τον ΦΠΑ. Προτείνεται δηλαδή η μετακύλιση ενός τμήματος της χρηματοδότησης της ασφάλισης από τις εισφορές Υγείας προς την κατανάλωση αντί των εργασιακών εισφορών. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News