Dei Energy News

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ξανά στα άκρα ΔΕΗ - Βιομηχανία για το κόστος των ρύπων

http://www.energypress.gr/
 Νέο μέτωπο ανοίγει μεταξύ της ΔΕΗ και της βιομηχανίας με αφορμή τις χρεώσεις που επιβάλει η ΔΕΗ για το κόστος των ρύπων. Σύμφωνα με πληροφορίες στα τιμολόγια Ιανουαρίου η ΔΕΗ έχει ζητήσει χρέωση 5,92 ευρώ η μεγαβατώρα και για το Φεβρουάριο 4,61 ευρώ η μεγαβατώρα, σε μια κίνηση της οποίας η ορθότητα αμφισβητείται από την πλευρά των βιομηχανιών. 
Το θέμα έθεσε προ ημερών με τον πλέον επίσημο τρόπο η ΕΒΙΚΕΝ σε επιστολή της προς τον υφυπουργό ενέργειας Α. Παπαγεωργίου, στην οποία ζητεί τη θέσπιση μηχανισμού αντιστάθμισης του πρόσθετου κόστους που προκαλούν οι ρύποι στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής. 
Στην επιστολή ωστόσο πέρα από το αίτημα της ΕΒΙΚΕΝ για το μηχανισμό αντιστάθμισης, καθίσταται σαφές ότι η βιομηχανία αμφισβητεί τη χρέωση που επιβάλει η ΔΕΗ. Ενδεικτικά στην επιστολή γίνεται αναφορά στη «ρητά διατυπωμένη βούληση της ΔΕΗ να προχωρήσει μονομερώς σε εφαρμογή ειδικής χρέωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακ στα βιομηχανικά τιμολόγια υψηλής και μέσης τάσης». Σ την ίδια επιστολή επισημαίνεται ότι το κόστος αγοράς δικαιωμάτων ρύπων είναι ένα από τα πολλά κόστη της επιχείρησης που υπόκειται σε έλεγχο από τη ΡΑΕ. 
Οι καταναλωτές, αναφέρει η επιστολή είναι αδύνατο να δεχθούν άλλη μία μονομερή και ατεκμηρίωτη μετακύληση μιας συνιστώστας του κόστους ειδικά όταν: · Η ΔΕΗ δεν έχει προβεί σε επαρκείς ενέργειες για τη μείωση του κόστους της · Δεν έχει προβεί σε διαπραγματεύσεις με τους μεγάλους πελάτες υψηλής και μέσης τάσης · Εκκρεμεί η ανανκοίνωση νέων μειωμένων τιμολογίων ΥΤ και ΜΤ · Εκκρεμεί η υπόθεση του μηχανισμού
αντιστάθμισης Επίσης στην επιστολή γίνεται λόγος για αδυναμία πολλών βιομηχανικών επιχειρήσεων μέσης και υψηλής τάσης να καταβάλουν τις αυξήσεις που μονομερώς έχει προαναγγείλει η ΔΕΗ. 
Προσφυγή 
Σημειώνεται ότι ήδη έχει κατατεθεί η πρώτη προσφυγή και έχουν ζητηθεί προσωρινά μέτρα κατά των χρεώσεων για τους ρύπους από την πλευρά της βιομηχανίας Επίλεκτος, την οποία και υποστηρίζει – σύμφωνα με πληροφορίες –και η πλευρά της ΕΒΙΚΕΝ. 
Η βασική επιχειρηματολογία πίσω από το θέμα της χρέωσης των ρύπων – όπως διατυπώθηκε και στην επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ – στηρίζεται στο γεγονός ότι πρόκειται για μια μονομερή κίνηση από την πλευρά της ΔΕΗ, χωρίς διαπραγμάτευση . Η βιομηχανία λέγοντας ότι οι ρύποι είναι στοιχείο του λειτουργικού κόστους επί της ουσίας θεωρεί ότι η ΔΕΗ παραβιάζει τις αρχές που έχει περιγράψει σε πλείστες αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί
η ΔΕΗ να προχωρά σε μονομερείς αυξήσεις χωρίς να έχει αποδεδειγμένα διαπραγματευτεί με τους πελάτες της. 

Χαμηλότερο το πραγματικό κόστος 
Αλλά και επί της ουσίας της χρέωσης που έχει ζητηθεί από τη ΔΕΗ διαπιστώνονται συγκεκριμένα κενά: με κόστος των ρύπων στα 7 ευρώ ο τόνος, η ΔΕΗ είχε στην πρώτη επιστολή της ζητήσει χρέωση 6 ευρώ η μεγαβατώρα. Τον Ιανουάριο το κόστος προμήθειας των ρύπων για τη ΔΕΗ διαμορφώθηκε στα 5,36 ευρώ ο τόνος και το Φεβρουάριο στα 4,71 ευρώ ο τόνος δηλαδή 23% και 32% χαμηλότερο από τον αρχικό υπολογισμό, την ώρα που οι χρεώσεις που ζητεί είναι 1,3% και 23% χαμηλότερες. 

Η διαφορά προκύπτει καθώς: 
Πρώτον η ΔΕΗ δεν υπολογίζει τη χρέωση με τις πραγματικές τιμές του μήνα, αλλά με τις τιμές του προηγούμενου μήνα Και δεύτερον γιατί υπολογίζει το ύψος της χρέωσης με βάση το σύνολο των αγορών δικαιωμάτων ρύπων και όχι τις επιπλέον ποσότητες που έχουν προκύψει σε σχέση με πέρυσι που το όποιο κόστος ρύπων ήταν ενσωματωμένο στη χρέωση που ίσχυε/ Σε κάθε περίπτωση με δεδομένη την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ξεκινάει δικαστικός αγώνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News