Dei Energy News

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Φόβοι για μπλακ άουτ στα έσοδα από τους λογαριασμούς ρεύματος


Ανεργία και οι φόροι γονατίζουν το εισόδημα του μέσου καταναλωτή που δυσκολεύεται να εξοφλήσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στην οποία πλέον φοβούνται κατάρρευση των εσόδων και προετοιμάζονται για τα δύσκολα.
Ηδη περισσότεροι από 530.000 καταναλωτές έχουν ζητήσει να ενταχθούν στα Κοινωνικά Τιμολόγια, από τους οποίους 156.000 έκαναν αίτηση τους τελευταίους δύο μήνες.
Αλλά η ανησυχία κυρίευσε πλέον τα στελέχη της ΔΕΗ, όταν έμαθαν ότι το χαράτσι των ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) πρόκειται να παραμείνει συνδεδεμένο με το λογαριασμό του ρεύματος για ακόμα ένα χρόνο, για να αποδειχθεί για άλλη μία φορά η αλήθεια της ρήσης «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».
Με το που έγινε γνωστό αυτό, ξεκίνησαν οι σχεδιασμοί έκτακτης ανάγκης στην επιχείρηση, καθώς αναζήτησαν στοιχεία και είδαν ότι περισσότεροι από 400.000 καταναλωτές δηλώνουν αδυναμία εξόφλησης του λογαριασμού τους. Στο σχέδιο προβλέπεται να δημιουργηθούν τοπικές επιτροπές της ΔΕΗ που θα εγκρίνουν αιτήματα για ρύθμιση χρεών ή θα τα απορρίπτουν, αποφασίζοντας διακοπή του ρεύματος...
Επαναξιολόγηση
Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι «προχωρά στη συνολική επαναξιολόγηση και επικαιροποίηση του υφισταμένου πλαισίου παροχής διευκολύνσεων σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση στην κατεύθυνση της παροχής περαιτέρω διευκολύνσεων».
Στους σχεδιασμούς της ΔΕΗ, πάντως, είναι να αποφεύγεται -όπου είναι δυνατόν- η διακοπή ηλεκτροδότησης και να δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης μέχρι και σε 4 διμηνιαίες δόσεις για καταναλωτές οι οποίοι εξοφλούν τακτικά τους λογαριασμούς τους. Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία δόση εξόφλησης έπειτα από ρύθμιση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 50% του ληξιπρόθεσμου λογαριασμού, όπως ορίζει ο κώδικας που εκπόνησε η ΡΑΕ.
Από την άλλη, στη ΔΕΗ γνωρίζουν ότι έχουν ένα παράθυρο πίεσης για πελάτες οι οποίοι δεν ρυθμίζουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους. Είναι η χρονική περίοδος από την 1η Απριλίου και μέχρι τις 30 Ιουνίου, που η προστασία των καταναλωτών από διακοπή ρεύματος με βάση τον ίδιο κώδικα της ΡΑΕ δεν ισχύει. Εκείνη την περίοδο η ΔΕΗ μπορεί να διακόψει την παροχή...
Πράγματι, ο κώδικας ορίζει ως διάστημα που δεν μπορεί να γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης την περίοδο από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο καθώς και το θερινό δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου. Ετσι, στο διάστημα αυτό η ΔΕΗ έχει το φόβητρο της διακοπής για να εισπράξει οφειλές.
Δυστυχώς για τη ΔΕΗ, το γνωρίζουν και από το υπουργείο Οικονομικών. Οπου επίσης γνωρίζουν ότι το χαράτσι ΕΕΤΗΔΕ αποδείχθηκε ο πλέον σταθερός και αξιόπιστος φόρος στην καταχνιά της ύφεσης και της υστέρησης εσόδων. Πέρυσι ήταν το μοναδικό έσοδο που απέδωσε σε σχέση με όλους τους άλλους φόρους.
Το πλεονέκτημα που είδε το υπουργείο Οικονομικών από την προσάρτηση του φόρου στο λογαριασμό του ρεύματος ήταν η άμεση και τακτική είσπραξη με το λογαριασμό κάθε δίμηνο και η απόδοση του φόρου, εξαιτίας του φόβου των καταναλωτών ότι αν δεν πληρώσουν, θα τους κόψουν το ρεύμα.
Πάντως, είναι γνωστό ότι το ΣτΕ έχει αποφασίσει πως ο φόρος μπορεί να εισπραχθεί με το λογαριασμό του ρεύματος, αλλά αν δεν γίνει αυτό, το ρεύμα δεν θα κόβεται. Το αποτέλεσμα ήταν να ζημιωθεί η ΔΕΗ και να πέσουν τα έσοδά της, καθώς πολλοί καταναλωτές δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν να το πληρώσουν, με αποτέλεσμα να πληρώνουν για ρεύμα, αλλά το Δημόσιο να παρακρατεί ποσά των λογαριασμών θεωρώντας ότι είναι φόρος. Ποσά που η ΔΕΗ δυσκολεύεται να εισπράξει, αφού οι καταναλωτές τα κατέβαλαν για να εξοφλήσουν την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.


του Νίκου Κωτσικόπουλου, Ελευθεροτυπία, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News