Dei Energy News

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Βεντέτα της Κομισιόν με τη ΔΕΗ για τον λιγνίτη

Τις διαστάσεις βεντέτας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και
της ΔΕΗ έχει λάβει η υπόθεση της απελευθέρωσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Και πρόκειται για βεντέτα, η τρίτη πράξη της οποίας εκτυλίχθητε την περασμένη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο, αφού η εκχώρηση σε ιδιώτες μέρους της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ , επιβάλλεται ούτως ή άλλως, από την Τρόικα και το Μνημόνιο, ενώ το σχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχει ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση .
Παρόλα αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει να λάβει και την ανάλογη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και για το λόγο αυτό άσκησε αίτηση αναίρεσης σε προηγούμενη, «αθωωτική» για τη ΔΕΗ απόφαση του Δικαστηρίου.
Για την ιστορία πρέπει να πούμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρίνει από το 2008 ότι η Ελλάδα παραβιάζει τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού και των κρατικών ενισχύσεων διατηρώντας σε ισχύ προνομιακά δικαιώματα υπέρ της ΔΕΗ για την εκμετάλλευση λιγνίτη, δημιουργώντας ανισότητα ευκαιριών μεταξύ επιχειρήσεων όσον αφορά στην πρόσβαση σε λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και παρέχοντας στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να διατηρεί ή να ενισχύει τη δεσπόζουσα θέση της στην Ελληνική αγορά χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα το 2008 εξέδωσε απόφαση κοινοποιώντας τα μέτρα που προτίθετο να λάβει και το 2009 κήρυξε τα μέτρα δεσμευτικά.
Ακολούθησε η προσφυγή της ΔΕΗ ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου, με τις οποίες η εταιρεία ζήτησε την ακύρωση τόσο της απόφασης του 2008 όσο και της απόφασης του 2009. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2012 το Γενικό Δικαστήριο έκανε δεκτά τα αιτήματα της ΔΕΗ και ακύρωσε τις δύο αποφάσεις της Επιτροπής.
Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν εκτυλίχτηκε η τρίτη πράξη της βεντέτας στο Λουξεμβούργο και στις 5 Δεκεμβρίου ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα καταθέσει τις προτάσεις του ώστε στη συνέχεια και κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του 2014 να εκδοθεί η οριστική απόφαση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News