Dei Energy News

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

ΤΡΙΠΟΤΑΜΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

O
Αγαπητοί αναγνώστες.
Η τελευταία!!!!!!! κατολίσθηση του Ορυχείου της Δ Ε.Η. στη Μεγαλόπολη και πλησίον του Χωριού μας, προκάλεσε έντονη ανησυχία φόβο ,αγωνία ανασφάλεια και αβεβαιότητα  σε όλους εμάς , που κατοικούμε μόνιμα στο χωριό.
Οι φόβοι μας και η ανησυχία μας  για ρηγματώσεις και ζημιές στα σπίτια του χωριού , αλλά ιδιαίτερα στο παλαιό κοιμητήριο  μας είχε αναγκάσει εδώ και τέσσερα τουλάχιστον χρόνια,  να γνωστοποιούμε τις ανησυχίες μας με εξώδικα στην Δ.Ε.Η..
Οι απαντήσεις ήταν πάντα καθησυχαστικές.
Πριν ένα χρόνο και ενώ το ρήγμα μεγάλωνε ανησυχητικά,
παρακαλέσαμε μέσω του Δημάρχου μας κ.Μπούρα  ,τον Γενικό Δ/ντή κ.Νικολακάκο, να επισκεφτεί επί τόπου το χώρο του κοιμητηρίου . Έτσι και έγινε . Ο γενικός μαζί με το επιτελείο του , καθώς και ο Δήμαρχος με το επιτελείο του και κάτοικοι του χωριού , φτάσαμε στο κοιμητήριο και εκεί βεβαιώθηκαν Ο κ. Γενικός Δ/ντής με το επιτελείο του για την σοβαρότητα του πράγματος και αποφάσισαν την επίσπευση  των εκκρεμοτήτων του νέου κοιμητηρίου και την γρήγορη μεταφορά των νεκρών  στο νέο κοιμητήριο , πριν τον επερχόμενο χειμώνα .
Εδώ , πρέπει να αναφέρω , αν και δεν θα ήθελα να φέρω στη μνήμη μου , τις πρωτόγνωρες εμπειρίες μου εκείνων των ημερών, που (εκτός των ομαδικών εκταφών των οστών), μεταφέραμε και τις σορούς είκοσι συνανθρώπων μας συμπατριωτών μας κεκοιμημένων, με εκταφή, αντικατάσταση φέρετρων και νέο ενταφιασμό , σε ομαδικούς τάφους, στο νέο κοιμητήριο . Η αναγκαστική αυτή βεβήλωση και τυμβοσυλία , δεν γνωρίζω , αν έχει γίνει σε όλον τον κόσμο . (υπάρχει φωτογραφικό υλικό για όλα αυτά) .
Πως λοιπόν , δεν γνώριζαν την σοβαρότητα της ρηγμάτωσης , που δεν ήταν ένα μικρό ρηγματάκι και επιφανειακό, όπως λένε , ήταν ένα ρήγμα πενήντα εκατοστών , με καθίζηση ενός μέτρου  περίπου και έκτασης πεντακοσίων μέτρων περίπου. Εντός του ρήγματος φαινόταν καθαρά  το φέρετρο ενός κεκοιμημένου  συμπατριώτη μας (υπάρχει φωτογραφικό υλικό για όλα αυτά). Αν δεν τα γνώριζαν , δεν θα προχωρούσαν ποτέ , σε μια τέτοια αποτρόπαια πράξη.... Συμφωνήσαμε , από σεβασμό προς τους νεκρούς μας , γιατί δεν θέλαμε να καταλήξουν στο ορυχείο με μια πιθανότατη κατολίσθηση. Προσωπικά αισθάνομαι ήσυχος και ικανοποιημένος .
Η απόσταση του ρήγματος από τα σπίτια του χωριού , είναι περίπου 250 μέτρα και είναι εντός των ορίων του οικισμού ,  και δεν έχει απαλλοτριωθεί  .
Με έκπληξη  θλίψη και απορία λοιπόν, άκουσα σε συζήτηση του θέματος σε επιτροπή της βουλής από τον κ.Ζερβό , Δ/τη της Δ.Ε.Η. ,  ότι η απόσταση από τον οικισμό είναι 1500 μέτρα  Ή ο κ.Ζερβός δεν έχει ενημερωθεί σωστά , ή το είπε έτσι, για να αμβλύνει την σοβαρότητα του θέματος, για τις δικές μας ανησυχίες.
Η τελευταία απάντηση   , με το υπ,αριθμ.2910/16-11-2011 έγγραφο σε εξώδικο δικό μας , είναι ότι δεν υπάρχει καμιά ανησυχία και ο χώρος του κοιμητηρίου είναι και θα παραμείνει ασφαλής από κατολησθητικά φαινόμενα, και ότι οι ρηγματώσεις  , είναι επιφανειακές και δεν εμπνέουν καμία ανησυχία .

IMG_0070
Σήμερα μετά ένα χρόνο , έγινε αυτό που φοβόμασταν , με τραγικές συνέπειες (ευτυχώς χωρίς θύματα ) για το ορυχείο της Μεγαλόπολης , το οποίο προσφέρει πολλά στην εθνική και τοπική κοινωνία , το φόβο των εργαζομένων ,  την εθνική οικονομία , αλλά περισσότερο για μας , τους κατοίκους αυτού του μικρού αλλά πανέμορφου χωριού , που φοβόμαστε να μπούμε στα σπίτια μας μετά την τελευταία !!!!! κατολίσθηση.
Ποιος εκείνη τη βραδιά της κατολίσθησης , προειδοποίησε όπως έκαναν με τους εργαζομένους ,και καλά έκαναν,  εμάς τους κατοίκους του Τριποτάμου , που δόξα τω Θεώ δεν έφθασε μέχρι τα σπίτια μας .
Ποιοι έχουν ευθύνες για όλα αυτά, ας τα εξετάσει ο εισαγγελέας . κάποιοι πρέπει επιτέλους να τιμωρηθούν για όλα αυτά.
Όλα αυτά μας κάνουν , να μην έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους αρμοδίους της Δ.Ε.Η., εκτός και στην πορεία δούμε κάτι διαφορετικό, τότε αν υπάρχει πνεύμα συνεργασίας, θα σκεφτούμε και θα αποφασίσουμε. Μέχρι σήμερα σε συναντήσεις  με τον Γενικό ορυχείων στην Αθήνα , παρά τις διαβεβαιώσεις για τα αιτήματά μας όσον αφορά την μετεγκατάσταση του χωριού μας και  παρά τις προτάσεις μας , δεν υπήρξε καμία πρόοδος και όσον αφορά τους νέους του χωριού μας επίσης. Το χωριό μας πλήττεται σήμερα ανεπανόρθωτα ,και ούτε καν προτεραιότητα  ,οι νέοι μας σαν πληγέντες , δεν έχουν στις προσλήψεις από την Δ.Ε.Η.   Η εμπιστοσύνη δεν επιβάλλεται αλλά κερδίζεται.
Για όσους δε , δεν γνωρίζουν , τους ενημερώνουμε ότι η Δ.Ε.Η. έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο κλοιό γύρο από το χωριό μας . Από τη μια , τον ποταμό Αλφειό  100 μέτρα από τα σπίτια μας , με τα λύματα της Μεγαλόπολης , και με ότι αυτό συνεπάγεται , και από την άλλη το ορυχείο , με τη μεγάλη όπως είδαμε ασφάλεια και σιγουριά. Ελάτε κύριοι της Δ.Ε.Η.αλλά και σεις πολιτικοί, που ζητάτε την ψήφο μας, να κατοικήσετε εσείς σ,αυτό το ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον . Έπρεπε να γίνει η κατολίσθηση, για να γνωρίσετε τα προβλήματα του χωριού μας και να δήξετε το όψιμο ενδιαφέρον σας , στηρίζοντας  τις θέσεις μας .Το άμεσο μέλλον θα δείξει .< οψόμεθα > :
Αισθανόμαστε μόνοι και απροστάτευτοι για αυτό και θέλουμε ουσιαστική συμπαράσταση και βοήθεια , και από τον δήμαρχο κ.Μπούρα , και από τον περιφερειάρχη κ.Τατούλη , που ομολογουμένως ήταν κοντά μας από την πρώτη στιγμή μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη κ.Γιαννακούρα και τον περιφερειακό σύμβουλο κ.Αποστολόπουλο , και με τους οποίους άμεσα, μετά από την έκτακτη γενική συνέλευση των κατοίκων, συναντηθήκαμε  στην περιφέρεια στην Τρίπολη ,για να καταστρώσουμε  σχέδιο για την περαιτέρω πορεία  , του μέλλοντος του χωριού μας. .
Με τις μέχρι τώρα απαλλοτριώσεις στο χωριό μας , κατάφεραν να αφαιρέσουν τα παραγωγικότερα κτήματα, (ποτιστικά , κάμποι ) , αυτά που σήμερα με την κρίση κάποιοι νέοι μας θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν,για να ζήσουν τις οικογένειές τους .
Με την εκτροπή του Αλφειού . πριν από χρόνια , η πρότασή μας ήταν , ό τι περικλείει η κοίτη του Αλφειού , να απαλλοτριωθεί .  Η Δ.Ε.Η. Αποδεδειγμένα , με τα χρήματα που δαπάνησε , για το υπόγειο τμήμα του Αλφειού 450 μέτρων , θα είχε απαλλοτριώσει το Τριπόταμο δύο (2) φορές . Η Δ.Ε.Η. αρνήθηκε και κατάντησε το Τριπόταμο ένα νησάκι περικυκλωμένο από ανασφάλεια και ανησυχία . Αποφάσισαν να μας ακρωτηριάσουν λοιπόν  τμηματικά , αφαιρώντας ένα – ένα  , χέρια και πόδια , μπορεί να μας κόψουν και το κεφάλι. Η καρδιά μας όμως και η ψυχή μας , θα ζει και θα αγωνίζεται , μέχρι τελικής δικαίωσης  . Αυτός είναι ο σχεδιασμός της Δ.Ε.Η. και ο νοών νοήτω ……
O
Τέλος θέλω να καταγγείλω , ότι τώρα , μετά την κατολίσθηση, προσπαθούν να στηρίξουν το χωριό, μπαζώνοντας την πλευρά  της κατολίσθησης, με τα χώματα που καθαρίζουν το ορυχείο, χώματα σαθρά, μπόσικα , Με τι μελέτες  γίνονται όλα αυτά, και έρχεται χειμώνας.  Ο Θεός να φυλάει.
Επίσης , τις τελευταίες ημέρες πληροφορούμεθα , ότι ο δ/ντης του ορυχείου , δίνει άδειες ξυλεύσεως  στα υπό απαλλοτρίωση ή στα  απαλλοτριωμένα  κτήματα , σε οποιονδήποτε κάνει αίτηση για ξύλα ,  εκτός των πατριωτών .  Ευχόμεθα να είναι ψέματα. Μπορεί να είναι νόμιμο , δεν είναι όμως ηθικό .Δεν πουλήσαμε τις περιουσίες μας, αναγκαστικά  μας τις παίρνουν, και δεν θα αφήσουμε κανέναν, εκτός από του ιδιοκτήτες , όπως και προφορικά έχουμε την διαβεβαίωση, από τον γενικό των ορυχείων, κ. Νικολακάκο , να νέμεται και να εκμεταλλεύεται την περιουσία μας, μέχρις ότου την χρησιμοποιήσει η Δ.Ε.Η.
Εδώ θα ήθελα να ρωτήσω όποιον καλόπιστο αναγνώστη μπορεί να απαντήσει . αν ήταν στη θέση μας τι θα έκανε.
Η προσπάθειά μας είναι και θα συνεχίζει να είναι , η μετεγκατάσταση του χωριού μας σε ασφαλές χώρο , εντός της εδαφικής περιφέρειάς μας.
Προσωπικά σαν εφημέριος Τριποτάμου , ό τι ζήτησα  για την ενορία, οι αρμόδιοι της Δ.Ε.Η . ομολογουμένως πρόθυμα πάντα ανταποκρίθηκαν, και τους ευχαριστώ . Από τον γενικό ορυχείων κ.Νικολακάκο και τους τοπικούς δ/ντές και επιτελικά στελέχη η συνεργασία μας ήταν άψογη και εποικοδομητική  και ειδικότερα στην κατασκευή του νέου κοιμητηρίου και την οργάνωση της μεταφοράς του .  Όσον αφορά όμως τα σοβαρά προβλήματα του χωριού μας, όπως και πιο πάνω αναφέρω , καμία πρόοδος , καμία συγκεκριμένη απάντηση τέλμα, τέλμα , τέλμα,  Μήπως, σκέφτομαι , γίνονταν όλα αυτά για να αισθανόμαστε υποχρεωμένοι.
Προσωπικό μου, δεν ζήτησα  και δεν πήρα τίποτα και ποτέ  και γι,αυτό και δεν αισθάνομαι υποχρεωμένος  και  θα αγωνίζομαι με τους πατριώτες μου για τους στόχους μας  , που είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί .
Προσεύχομαι , ο Άγιος Θεός , να φωτίσει τους αρμοδίους να βλέπουν τα πραγματικά προβλήματα  του χωριού μας, με συμπάθεια και ρεαλισμό και  να δίνει δύναμη σε όλους τους πατριώτες και τελευταία σε μένα, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά που είναι μπροστά μας, με ομόνοια, σθένος, τόλμη και αποφασιστικότητα.
Ο τολμών νικά .

Ο εφημέριος Τριποτάμου  Ιερεύς Βασίλειος Δάρρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News