Dei Energy News

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Το ξεπούλημα της ΔΕΗ οδηγεί σε κλείσιμο τη βαριά βιομηχανία


Η επιμονή της κυβέρνησης για «ξεπούλημα της ΔΕΗ» θα οδηγήσει
σε κλείσιμο τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι υπεύθυνοι Τομέα Ενέργειας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Παπακωνσταντίνου και Ευγενία Ουζουνίδου.
Η δήλωση των βουλευτών έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση παλαιότερης επιστολής του Προέδρου της ΔΕΗ προς τον τότε υπουργό ΠΕΚΑ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η οποία, σύμφωνα με τους δύο βουλευτές «λέει, με απλά λόγια, ότι προκειμένου να γίνει πιο εύκολα το ξεπούλημα της ΔΕΗ, η μνημονιακή πολιτική δεν θα διστάσει να κλείσει όλη τη βαριά βιομηχανία της χώρας και να πετάξει στον Καιάδα της ανεργίας 120.000 εργαζόμενους».
Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η βαριά βιομηχανία, εκτός από την ύφεση, πλήττεται επίσης από το υπερβολικό κόστος ενέργειας και καθίσταται
έτσι μη ανταγωνιστική σε σχέση με τις βιομηχανίες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπεύθυνοι Ενέργειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει την προσπάθεια εκποίησης της ΔΕΗ και να επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης του ενεργειακού κόστους.
Αναλυτικά, οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν στη δήλωσή τους:
«Μείζον πολιτικό ζήτημα προκύπτει από την αποκάλυψη της επιστολής που υπήρχε στην εφημερίδα «Το Χωνί» του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρου Ζερβού προς τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Η κυνική και αποκαλυπτική αυτή επιστολή λέει, με απλά λόγια, ότι προκειμένου να γίνει πιο εύκολα το ξεπούλημα της ΔΕΗ, η μνημονιακή πολιτική δεν θα διστάσει να κλείσει όλη τη βαριά βιομηχανία της χώρας και να πετάξει στον Καιάδα της ανεργίας 120.000 εργαζόμενους.
Η βαριά βιομηχανία που, εκτός από την ύφεση ως συνέπεια των μνημονιακών πολιτικών, πλήττεται βαρύτατα και από το υπερβολικό κόστος ενέργειας- το σχετικά μεγαλύτερο ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε- και καθίσταται έτσι μη ανταγωνιστική σε σχέση με τις βιομηχανίες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.
Είναι προφανές ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης για γρήγορη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ καταστρέφει την παραγωγική βάση της χώρας.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για μια ενιαία και 100% Δημόσια ΔΕΗ, στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη και αναγκαία.
Η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί αν συμφωνεί με την απαράδεκτη αυτή επιστολή του προέδρου της ΔΕΗ Α.Ε. προς τον τότε υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου. Είναι προφανές όμως ότι συμφωνεί, διότι η επιμονή της για το ξεπούλημα της ΔΕΗ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τέτοιου είδους αντικοινωνικές και κυνικές λογικές.
Για αυτούς τους λόγους, επιβάλλεται να υπάρξει τώρα ένα πλατύ και μαζικό μέτωπο όλων των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, το οποίο να αποτρέψει την εκποίηση της ΔΕΗ και να απαιτήσει ουσιαστικά μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους. Για να μην βρεθεί η κοινωνία αντιμέτωπη με νέες στρατιές ανέργων, είτε επειδή θα κλείσουν επιχειρήσεις ως μη ανταγωνιστικές, είτε επειδή κάποιος ιδιώτης ιδιοκτήτης της ΔΕΗ θα απαιτήσει άμεσα τα ληξιπρόθεσμα χρέη ή θα ακριβύνει περαιτέρω το ρεύμα είτε και τα δύο μαζί, γεγονός που και πάλι θα οδηγήσει στο λουκέτο.
Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να φέρνει αποσπασματικές και αναποτελεσματικές προτάσεις, όπως αυτή του τέλους διακοψιμότητας - το οποίο θα καταστρέψει τους μικροπαραγωγούς των ΑΠΕ-, οφείλει να σταματήσει την προσπάθεια εκποίησης της ΔΕΗ και να επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης του ενεργειακού κόστους.
Καλούμε τον ελληνικό λαό να θέσει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και γενικότερα στις μνημονιακές νεοφιλελεύθερες συνταγές που με τις κατευθύνσεις και αντιφάσεις τους, καταστρέφουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ταυτόχρονα, με τους αγώνες του είναι ανάγκη να επιβάλλει άμεσα μια αριστερή και ριζοσπαστική κυβέρνηση και πολιτική, η οποία να προωθήσει την εναλλακτική διέξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News