Dei Energy News

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Η Eurelectric μιλάει για στρεβλώσεις στο ρεύμα και αποκαλύπτει το χάσμα Ευρώπης Ελλάδας


Η θέση της Eurelectric για το ενεργειακό κόστος, όπως διατυπώθηκε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες ήταν ξεκάθαρη: οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τον καταναλωτή είναι ιδιαίτερα υψηλές την ίδια στιγμή που οι χονδρεμπορικές τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές.
Ωστόσο οι υψηλές τιμές είναι αποτέλεσμα των επιπλέον φόρων και τελών και όχι του υψηλού κόστους παραγωγής.
Επίσης επιπρόσθετα κόστη προκαλούνται στο κομμάτι της μεταφοράς ενέργειας εξαιτίας του αναντίστοιχου ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο πρέπει να τροποποιηθεί.
Η Eurelectric υποστηρίζει ότι η ενεργειακή μετάβαση συνεπάγεται υψηλότερα κόστη βραχυπρόθεσμα, ωστόσο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα αποτελεί ένα σημαντικό έργο και θα φέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και καινοτομικές δυνατότητες. Υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται με σωστό τρόπο από ρυθμιστικής πλευράς.
Η Ευρωπαϊκή βιομηχανία, οι εταιρείες ωφέλειας και οι πολιτικοί πρέπει να συνεργαστούν για την αναγκαία μεταρρύθμιση.
Στην παρουσίαση πάντως της Eurelectric περιλαμβάνονται και δύο ενδιαφερόντα νούμερα:
Η μέση επιδότηση ΑΠΕ ανέρχεται στην Ε.Ε. στα 69,7 ευρώ η μεγαβατώρα, την ώρα που η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος επίσης στην Ευρώπη βρίσκεται στα 38 με 42 ευρώ η μεγαβατώρα.
Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurelectric σαν χώρα είμαστε ψηλά τόσο στο “ανταγωνιστικό” σκέλος (ΔΕΗ) όσο και στις επιπλέον χρεώσεις (ΑΠΕ κλπ).
Σημειωτέον πρόκειται για τη θέση της Eurelectric δηλαδή την ένωση των ηλεκτροπαραγωγών, οπότε τα στοιχεία είναι εκ των … έσω…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News