Dei Energy News

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Για να «περπατήσουν» οι λιγνίτες, θα χρειαστούν και υδροηλεκτρικά, λέει η αγορά

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγα 24ωρα από τότε που έφτασε στα email των ενδιαφερόμενων παικτών της αγοράς ηλεκτρισμού, η πρόταση της αρμόδιας διεύθυνσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την οποία γνωστοποιείται και επισήμως η πρόταση για τις πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ και ζητείται η συμμετοχή στη διαβούλευση με κατάθεση προτάσεων μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου.
Και ενώ ήδη τα επιτελεία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού ήδη επεξεργάζονται τις προτάσεις και καταρτίζουν τις θέσεις που θα διατυπώσουν στη διαβούλευση, τα πρώτα σχόλια δείχνουν ότι υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες ως προς την επιτυχία του εγχειρήματος.....
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές της αγοράς, το τάιμινγκ πλέον δεν είναι ευνοϊκό και προτάσεις που θα γίνονταν ασμένως δεκτές πριν από μερικά χρόνια, ως καταλύτες για το άνοιγμα της αγοράς, πλέον αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.
Τρία σχόλια
Όπως αναφέρουν πηγές του ΕΣΑΗ, σχολιάζοντας την έναρξη της διαβούλευσης επί των προτάσεων για πώληση των μονάδων του Αμύνταιου, της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας, εκείνο που καταρχήν προκύπτει είναι ότι δικαιώνονται οι θέσεις των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών που είχαν εξαρχής αντιταχθεί στην ιστορία των swaps που είχε προωθήσει η Τ. Μπιρμπίλη. Το δεύτερο σχόλιο – εκτίμηση που διατυπώνεται από τις ίδιες πηγές αφορά στην αίσθηση ότι εφόσον η διαδικασία των πωλήσεων προχωρήσει μόνο με τις λιγνιτικές μονάδες και χωρίς να προστεθούν στο καλάθι των πωλήσεων υδροηλεκτρικές μονάδες, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει απροθυμία συμμετοχής από τους παίκτες της αγοράς. Αντίθετα εάν προχωρήσει η πρόταση για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» δηλαδή μιας εταιρείας με προίκα από λιγνίτες και νερά, τότε τα πράγματα… αλλάζουν. Και το τρίτο σχόλιο, αφορά στα περίφημα drawing rights που προωθούνται για τη μονάδα της Καρδιάς και τα οποία όπως λένε χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο κλειδί για να εξασφαλίσουν χαμηλού κόστους βιώσιμο κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία υψηλής τάσης.
Ενστάσεις
Η συμμετοχή στη διαβούλευση θα είναι και ένα πρώτο τεστ για το ποίοι τελικά θα δώσουν το παρών και θα καταθέσουν προσφορές για την απόκτηση παγίων της ΔΕΗ. Όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη διαδικασία από εταιρείες που δεν έχουν παρουσία στην ελληνική αγορά. Από την πλευρά των εταιρειών πάντως, επιβεβαιώνεται το επιφυλακτικό κλίμα. Οι μονάδες που διατίθενται, είναι στην πλειοψηφία τους παλιές και άρα όχι ελκυστικές και άρα ένα πρώτο θέμα αφορά στο τίμημα που θα ζητηθεί, αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή της αγοράς.
Ταυτόχρονα όμως η πώληση μόνο λιγνιτικών μονάδων δε θα παράσχει στον αγοραστή πρόσβαση στο ίδιο μείγμα παραγωγής με τη ΔΕΗ, δε συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της αγοράς και δε διασφαλίζει το άνοιγμα της αγοράς και τη δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού στην ηλεκτροπαραγωγή, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Οι σίγουροι
Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή στη διαβούλευση της Elpedison, δηλαδή του κοινού σχήματος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ελλάκτωρ και Edison, της Ήρων, δηλαδή της εταιρείας του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Gaz de France Suez, αλλά και της Protergia του ομίλου Μυτιληναίου.
Γενικά φαίνεται να υπάρχει η αίσθηση στην αγορά ότι δύσκολα θα εμφανιστούν άλλες ξένες εταιρείες, που σήμερα δεν έχουν παρουσία στην αγορά και εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα προκαλέσει αίσθηση.
Πάντως στο παρελθόν τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά είχε παρακολουθήσει στενά η γερμανική RWE.

 http://www.energypress.gr/portal/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News