Dei Energy News

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Ετοιμάζουν «φαστ τρακ» για ιδιωτικοποιήσεις...

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ Η ΔΕΗ...

Πράσινο φως για ένα ξεκάθαρο νομικό και διοικητικό πλαίσιο που θα δώσει τη δυνατότητα για επιτάχυνση της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων, άναψε κατά τη χθεσινή σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα έγινε και μια...
προκαταρκτική συζήτηση για την πρώτη λίστα περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που θα μπορούσαν υπό συνθήκες να πάρουν τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης ακόμη κι εντός του τρέχοντος έτους.

Η σχετική συζήτηση ανάμεσα στους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη θα συνεχιστεί στη νέα σύσκεψη που θα έχουν σήμερα το απόγευμα, στην οποία κεντρικό θέμα είναι η δημιουργία ενιαίου φορέα για τα ναυπηγεία, αλλά τόσο από το πρωθυπουργικό επιτελείο όσο και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ φρόντιζαν χθες να κρατούν χαμηλά τον πήχη, διαμηνύοντας ότι στην παρούσα φάση το ζητούμενο είναι η διαφάνεια και η μέγιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι η σπουδή για αποφάσεις που μπορεί να βλάψουν τελικώς το δημόσιο συμφέρον.
Το κοινό μήνυμα πίσω από τις δηλώσεις που ακολούθησαν χθες είναι ότι το 2013 θα συνοδευτεί από ένα μπαράζ αποκρατικοποιήσεων μεγάλης κλίμακας, ενώ τους επόμενους μήνες θα προετοιμαστεί το έδαφος - νομικά και πολιτικά - για να στεφθεί το εγχείρημα με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μάλιστα, έσπευσε να διαμηνύσει ότι δεν έχουν προϋπολογιστεί έσοδα από αποκρατικοποιήσεις για το 2012.
Χθες ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκο να επιβλέψει την κατάρτιση νομοθετικής παρέμβασης από οκτώ συναρμόδια υπουργεία, η οποία θα προβλέπει 77 διοικητικής φύσεως αλλαγές και θα διευκολύνει την πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Σε αυτό το νομοθέτημα, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι θα συμπεριληφθεί και διάταξη που θα ανοίγει τον δρόμο για περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου κάτω από το 50% στις λεγόμενες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, όπως η ΔΕΗ, οι εταιρείες ύδρευσης κ.ά.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΩΛΗΤΗΡΙΑ.
Εως το τέλος του τρέχοντος έτους, πάντως, οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν να μπει σε εφαρμογή μια λίστα ιδιωτικοποιήσεων, έστω και περιορισμένης εμβέλειας, που θα βασίζεται στον κατάλογο με τους δέκα «ωριμότερους» φακέλους που παρουσίασε χθες στους πολιτικούς αρχηγούς η νέα διοίκηση του Ταμείου Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας και θα μπορούσαν να ανοίξουν άμεσα. «Ναυαρχίδα» στον σχετικό κατάλογο είναι ο ΟΠΑΠ, ενώ ακολουθούν το Ελληνικό, τα δημόσια ακίνητα σε Αφάντου Ρόδου και Κασσιόπη Κέρκυρας, το Ολυμπιακό Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο (IBC) στο Μαρούσι, το Golden Hall, τα Κρατικά Λαχεία, η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, καθώς και μια ομάδα 48 ακινήτων του Δημοσίου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεν προχώρησαν σε διεξοδική συζήτηση για τη συγκεκριμένη λίστα, αλλά εμφανίζονται να μην προβάλλουν ενστάσεις για τη μεταβίβαση, στην παρούσα φάση, ορισμένων ακινήτων εφόσον συνοδεύεται από εύλογο τίμημα...

 

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ. 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Διονύσης Νασόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News