Dei Energy News

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. είναι κατηγορηματικά αντίθετος στις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις των στρατηγικών επιχειρήσεων στο χώρο της ενέργειας


Δελτίο Τύπου  για τη συνάντηση βουλευτών του Τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Ασ. Παπαγεωργίου

Πραγματοποιήθηκε στις 23/08/2012  συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θανάση Πετράκου και Ευγενίας Ουζουνίδου, με τον αρμόδιο Υφυπουργό ΠΕΚΑ, Ασ. Παπαγεωργίου. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίστηκε ότι η ενεργειακή πολιτική έχει στρατηγική σημασία και επομένως θα πρέπει να διέπεται από έναν δημοκρατικό, μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει πλήρως εγκαταλειφθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος  στην ενεργειακή ασφάλεια, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας υπό δημόσιο σχεδιασμό και έλεγχο, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών. Επειδή μάλιστα η ενέργεια είναι βασικό κοινωνικό αγαθό, αποτελεί πρώτιστο καθήκον της Πολιτείας η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας σε  προσιτές τιμές ιδιαίτερα για τα φτωχά κοινωνικά στρώματα. Επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατέστησαν σαφές στον κ. υφυπουργό:
1.            Ο ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. είναι κατηγορηματικά αντίθετος στις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις των στρατηγικών επιχειρήσεων στο χώρο της ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ) και θα πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων ενέργειας και την ακύρωση της εκποίησής τους, προτάσσοντας παράλληλα ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας, σύγχρονο κι εξυγιασμένο, που με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο θα υπηρετεί την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και τα γενικότερα συμφέροντα του λαού.

2.            Η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης με τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και την εφαρμογή της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην αγορά ενέργειας οδηγεί τον λαό σε ενεργειακή πενία χωρίς να επιτυγχάνεται καμία βελτίωση της οικονομικής θέσης της χώρας. Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική αδράνεια να παρέμβει στο ζήτημα των τιμών, τη στιγμή που η Ελλάδα αποτελεί σήμερα την 3η πιο ακριβή χώρα (στην Ε.Ε. - 27) στη λιανική τιμή της βενζίνης και την 4η πιο ακριβή όσον αφορά τη φορολογική επιβάρυνση των καυσίμων. Ιδιαίτερα τονίσθηκε ότι με τις συνέχεις αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και σε συνδυασμό με την δραματική μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανση όχι μόνο δεν πρέπει να υπάρξει αύξηση αλλά μείωσή της τιμής του.

3.            Ο πρόχειρος και μικροπολιτικός σχεδιασμός των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις ΑΠΕ εξαπάτησε επενδυτές, μικροπαραγωγούς και επαγγελματίες και οδηγεί στην κατάρρευση ενός κλάδου που με έναν διαφορετικό, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά, σχεδιασμό θα μπορούσε να έχει μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές.
Ερώτηση
Προς τους Υπουργούς
-   Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
-   Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: «Εργατικό Ατύχημα στα ορυχεία της  ΔΕΗ Μεγαλόπολης στις 18-08-2012»

Στις 18/08/2012 στα ορυχεία της ΔΕΗ Μεγαλόπολης σημειώθηκε ένα ακόμα εργατικό ατύχημα που οδήγησε δυστυχώς στον θάνατο ένα εργαζόμενο στα ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ. Το ατύχημα αυτό έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά ατυχημάτων που έχουν σημειωθεί στην ΔΕΗ τον τελευταίο καιρό.
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι βασική αιτία αποτελεί η έλλειψη εργατοτεχνικού προσωπικού και η κάλυψη των αναγκών με έκτακτους ανειδίκευτους και ανεκπαίδευτους οκταμηνίτες  εργαζομένους. Συνέπεια αυτών είναι η ελλιπής επάνδρωση του παγίου εξοπλισμού και τα εξαντλητικά ωράρια του εναπομείναντος εργατοτεχνικού προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος άτυχος εργατοτεχνίτης εργαζόταν μόνος του σε αποθέτη λιγνίτη στην Αυλή της Θωκνείας και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκε μετά από πτώση από το μηχάνημα, συμπληρώνοντας τον βαρύ κατάλογο αίματος της εργατικής τάξης.
Δεδομένης της απαγόρευσης των προσλήψεων ακόμα και σε αυτό τον δύσκολο και ιδιαίτερο κλάδο όπως είναι το εργατοτεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ που υπαγορεύει η πολιτική του μνημονίου και υπηρετεί η κυβέρνησή σας και έχοντας ως γνώμονα ότι τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από την ανθρώπινη  ζωή, την ακεραιότητα και την υγεία των εργαζομένων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
·        Θα προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων  σε αυτό τον ιδιαίτερο κλάδο εργαζομένων όπως είναι το εργατοτεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ
·        Αν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος έχει πραγματοποιήσει όλους τους απαραιτήτους ελέγχους (προγενέστερα του ατυχήματος) για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας, αν ναι να δοθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.
·        Αν θα προχωρήσουν οι αρμόδιες αρχές στον καταλογισμό των ευθυνών.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αθανάσιος Πετράκος
Ευγενία Ουζουνίδου
Κωνσταντίνος Ζαχαριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News