Dei Energy News

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Καταγγελία των συμβάσεων των Energa και Hellas Power, ένα βήμα πριν χάσουν τις άδειές τους...


Τίτλοι τέλους φαίνεται ότι πέφτουν για Energa και Hellas Power, έπειτα από την απόφαση που έλαβε χθες το διοικητικό συμβούλιο του ΔΕΣΜΗΕ να καταγγείλει τη σύμβαση μαζί τους, και η οποία πρόκειται να κοινοποιηθεί και επίσημα προς τις δύο εταιρείες σήμερα το πρωί.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη ; Ότι, από απόψε το βράδυ οι δύο εταιρείες θα χάσουν το δικαίωμα να κάνουν αγοραπωλησίες να εξάγουν και να εισάγουν ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς επίσης ότι με την κοινοποίηση της καταγγελίας θα ενεργοποιηθεί αυτόματα το τελευταίο καταφύγιο που ονομάζεται ΔΕΗ, στην οποία και «μετακομίζουν» οι 200.000 περίπου πελάτες τους.
Ταυτόχρονα, και με βάση πάντα τα όσα έχουν δρομολογηθεί από χθες, πρόκειται να εκδοθεί εντός της ημέρας ανακοίνωση από το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΡΑΕ σχετικά με την απόφαση στην οποία κατέληξαν, ενώ θα ακολουθήσει μια δεύτερη ανακοίνωση από τη ΔΕΗ με οδηγίες προς τους 200.000 καταναλωτές, για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν, προκειμένου να επιστρέψουν στην επιχείρηση.
Τα μέτρα ενεργοποιήθηκαν χθες, μετά και την παρέλευση της τελευταίας προθεσμίας που είχε δοθεί στον ιδιοκτήτη των δύο εταιρειών, το fund «Worldwide Energy», να καταβάλει τις οφειλές των 27 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η διαδικασία άρσης της εκπροσώπησης των πελατών τους. Εν συνεχεία η ΡΑΕ απέστειλε με δικαστικό επιμελητή στις δύο εταιρείες πρόσκληση για ακρόαση με θέμα την ανάκληση των αδειών λειτουργίας τους. Είχε προηγηθεί το πρωί, η άρνηση των αρχών να δεχθούν αντιπρόταση που υπέβαλαν οι δύο εταιρείες, να καταβάλουν μέρος της ληξιπρόθεσμης οφειλής τους, και συγκεκριμένα τα 15 εκ. ευρώ, προτείνοντας παράλληλα για το υπόλοιπο ποσό που εκκρεμούσε μέχρι τα 27 εκ. ευρώ να παρακρατηθεί από τον δεσμευμένο από το ΣΔΟΕ λογαριασμό της Hellas Power. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή, καθώς συνοδευόταν από τον όρο να υπάρξει παράλληλη δέσμευση του ΔΕΣΜΗΕ ότι θα αναγνωρίσει και θα εγγράψει στο μητρώο του, την αποσχισθείσα εταιρεία Energa Retail, καθώς επίσης ότι τα σχετικά παραστατικά θα εκδωθούν στο όνομά της. 
Τι διεκδικούν οι δύο εταιρείες…

Μπορεί ωστόσο οι εταιρείες να βρίσκονται ένα βήμα πριν χάσουν τις άδειές τους, όπως όμως φαίνεται και από τη χθεσινή τους ανακοίνωση, η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ. Τόσο η Energa όσο και η Hellas Power διεκδικούν, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, ποσά που υπερβαίνουν τα 340 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 207 εκ. ευρώ από το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ, για τα οποία, όπως υποστηρίζουν, έχουν καταθέσει καταγγελίες στη ΡΑΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (διευθύνσεις Ενέργειας και Ανταγωνισμού) και για τα οποία εκκρεμούν αγωγές και μηνύσεις, η εκδίκαση των οποίων εκκρεμεί. Τα μεγαλύτερα ποσά που διεκδικούν οι δύο εταιρείες αφορούν –σύμφωνα πάντοτε με τα όσα υποστηρίζουν - από υπερχρέωση της κατανάλωσης ενέργειας των πελατών τους (40 εκ. ευρώ), από τον μη υπολογισμό της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (30 εκ. ευρώ) και από την απόφαση της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ να «παγώσουν» τις ενεργοποιήσεις νέων πελατών των δύο εταιρειών επειδή δεν έχουν εξοφλήσει τα τέλος ακινήτων (90 εκ. ευρώ). Καταγγέλλουν επίσης διπλοτιμολογήσεις πελατών τους εκ μέρους της ΔΕΗ, και ότι η λειτουργία τους υπονομεύτηκε από μονοπωλιακές πρακτικές, συνδικαλιστικές προπαγάνδες, και ρυθμιστικές στρεβλώσεις. Τέτοιες, όπως άλλωστε παραδέχεται και η ΔΕΗ, είναι η επιβολή φόρων που αύξησε σημαντικά τις τιμές χονδρικής και περιόρισε τα εμπορικά περιθώρια (με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιβολή του ΕΦΚ στο αέριο), σε συνδυασμό με την αρνητική οικονομική συγκυρία, την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση λογαριασμών. Σαν αποτέλεσμα το ανεξόφλητο υπόλοιπο για τις δύο εταιρείες φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ.
Ασφαλιστικά μέτρα και κατά 3 άλλων εταιρειών...
Τέλος, να σημειώσουμε ότι χθες συζητήθηκαν και τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει ο ΔΕΣΜΗΕ τόσο κατά των δύο εταιρειών, όσο και εναντίον τριών άλλων μικρότερων παικτών της λιανικής, που όλοι μαζί χρωστούν επίσης κάποια εκατ. ευρώ…

 http://www.energypress.gr/portal/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News