Dei Energy News

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Πρωταθλήτρια στη ποιοτική μουσική για ακόμα μία χρονιά η Χορωδία της ΔΕΗ Α.Ε.




Συνεχίζοντας και την περσινή χρονιά 2010-2011 το αέναο πολιτιστικό της ταξίδι η χορωδία της ΔΕΗ Α.Ε. ταξίδεψε στο χρόνο με οδηγό τον ανεκτίμητο πλούτο της μουσικής, ξύπνησε συναισθήματα, έκανε το φιλόμουσο κοινό να την καταχειροκροτήσει αποδίδοντάς της τον άτυπο τίτλο του Πρωταθλητή και δικαιολόγησε τη φήμη που έχει δημιουργήσει να συγκαταλέγεται στις 3 καλύτερες Ελληνικές Χορωδίες.
          Κατευθυνόμενη άριστα από την ΄΄αλεπού΄΄ των Ελλήνων Μαέστρων, τον διακεκριμένο και πολυτάλαντο Μο Κωστή Κωνσταντάρα, έκλεψε την παράσταση όπου και αν εμφανίστηκε και έδειξε ότι ο πολιτισμός είναι η τροφή της ανθρώπινης ψυχής που ταυτίζεται με την ποιότητα. Ζώντας όλοι μας αυτή την περίοδο σε δύσκολη εποχή με συνθήκες πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης , ανείπωτης κοινωνικής κατάθλιψης και δυσπραγίας, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της κρίσης των ιδεολογιών, της ψευδεπίπλαστης διανόησης, του ευτελισμού της καλλιτεχνικής και της πνευματικής δημιουργίας και την υποταγή αυτών στον αδηφάγο καταναλωτισμό η Χορωδία της μεγαλύτερης Επιχείρησης της χώρας συνέβαλε στην παραγωγή πολιτισμού διαφημίζοντάς την με τον καλύτερο τρόπο.
          Η χρονιά 2010-2011 ξεκίνησε με την Χορωδία να συνεχίζει τις πετυχημένες εμφανίσεις της με τη δημοφιλή Γαλλίδα τραγουδίστρια Emma Shapplin. Συγκεκριμένα συνόδευσε τη διεθνή ντίβα, στις 14/09/2010, σε μία μοναδική συναυλία . Μία συναυλία εφ΄όλης της ύλης που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο θέατρο Λυκαβηττού και παρουσιάσθηκαν παλιότερα αγαπημένα τραγούδια αλλά και τραγούδια από το νέο cd <> της Γαλλίδας ερμηνεύτριας . Τη συναυλία παρακολούθησαν η Αναπληρώτρια ΔΝΣ της ΔΕΗ ΑΕ κα Ουρ. Αικατερινάρη και ο Δ/ντής Τύπου και ΜΜΕ κος Κ.Στεριώτης.
          Ακολούθησε στις 25/09/2010, συμμετοχή της Χορωδίας στην 26η Χορωδιακή Συνάντηση Κεφαλονιάς, προσκεκλημένη της Χορωδίας Αργοστολίου, για τα 30 χρόνια της, στο Δημοτικό θέατρο Αργοστολίου . Η Χορωδία παρουσίασε επιλογές από Ορατόριο, Όπερες, τραγούδια από τον κινηματογράφο καθώς και μοντέρνα ξένα και Ελληνικά.
Σολίστ ήταν η χορωδός Αλ. Μητσοπούλου και στο Φεστιβάλ συμμετείχαν επίσης οι Χορωδίες ΟΤΕ, Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, Αδελφότητος Κεφαλλήνων Πειραιά, Αγ. Ανδρέα (Καθολικών) Πάτρας, Νίκαιας και Αργοστολίου. Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Δ/ντής Περιοχής Κεφαλονιάς Διανομής κος Ρ. Λούζης ο οποίος στο τέλος παρέδωσε ως αναμνηστικό στο Διοικητικό Προϊστάμενο της Χορωδίας κο Στ. Πέττα ένα πιατάκι με το έμβλημα της Χορωδίας Αργοστολίου.
          Στην τελευταία φθινοπωρινή της συναυλία η Χορωδία συμμετείχε στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χορωδιών Ρόδου, στις 09/10/2010 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, προσκεκλημένη της Μικτής Χορωδίας Δήμου Πεταλούδων και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πεταλούδων. Η συναυλία της εκεί είχε εργαστηριακή και εκπαιδευτική σημασία καθώς απευθύνονταν σε καθηγητές Μουσικής και Μαέστρους απ΄όλη την Ελλάδα και τη Διασπορά στο τέλος του Συνεδρίου τους. Η Χορωδία παρουσίασε δείγματα και αποσπάσματα από μεγάλες φόρμες (Μοτέτα, Ορατόρια, κύκλους τραγουδιών και Όπερες). Σολίστ ήταν οι Χορωδοί Μασμανίδης, Βουτσινά, Στράνη, Πετράκη, Μητσοπούλου, Κάβουρας, Μάλαμα, Πακάκης , Παπαδημητρίου, Μιχάλης , Συμεωνίδου και Κακουράκη. Στο πιάνο συνόδευσε ο πιανίστας Αλ. Φαρής. Την συναυλία παρακολούθησαν ο Δ/ντής Περιοχής Ρόδου Διανομής κος Β. Σάλβαρης, ο Δ/ντής ΑΗΣ Ρόδου κος Μιχ. Μπαρδάκας και οι Εκπρόσωποι της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών κ.κ. Οικονόμου και Κουρής. Στη συνέχεια η Χορωδία προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε μία πολυσυζητημένη και μουσική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 12/12/2010 στον Ι. Ν. του Αγ. Παντελεήμονος οδ. Αχαρνών και την διοργάνωσαν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η εκδήλωση χαρακτηρίσθηκε ως ιστορικό γεγονός, αφενός γιατί άνοιξε η Ορθόδοξη Εκκλησία τις πόρτες της στη διοργάνωση τέτοιων συναυλιών στο χώρο της και αφετέρου γιατί θα μπορούσε να αρχίζει να ανακάμπτει η πολύπαθη περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών, σύμβολο σύγκρουσης πολιτισμών και στιγματισμού τα τελευταία χρόνια. Η Χορωδία συνόδευσε το λαϊκό τραγουδιστή Γ. Νταλάρα και ερμήνευσε μαζί του Δοξαστικό από την του A.Ramirez και το τραγούδι από το Άξιον Εστί του Μ. Θεοδωράκη. Συμμετείχαν επίσης Λατινοαμερικανική Ορχήστρα και η Καμεράτα του Μ.Μ.Α.  Η Δ/νση της Χορωδίας ανήκε στο Μο Κ.Κωνσταντάρα και στον κο Αλ. Μυράτ.
Στην συναυλία, συμμετείχαν επίσης η τετράφωνη Χορωδία του Ι.Ν. Αγ.Παντελεημονος, η ορχήστρα και οι και την παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλιας, οι Μακαριώτατοι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, η Υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π.Μπεγλίτης, η πρ. Υφυπουργός Εργασίας κα Α.Νταλάρα, η βουλευτής Ν.Δ. κα Ελ.Βόζεμπεργκ, ο πρόεδρος του Μ.Μ.Α. κ.Ι.Μάνος, εκπρόσωποι κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου (πάνω από 1500 όπως υπολογίστηκε).
ανέφερε σε δημοσίευμά της στην Εφημερίδα η Δημοσιογράφος κα Σάντρα Βούλγαρη, στις 14/12/2010. Στο μεγαλύτερο ναό των Βαλκανίων εκείνο το δειλινό με το χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού, έλαμψε μία αχτίδα διαφορετικού πολιτισμού . Σε μία εκδήλωση αγάπης, αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας αποδείχθηκε ότι .
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι τη συναυλία μετέδωσαν ζωντανά η κρατική τηλεόραση ΕΤ1 και πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί.
          Η νέα χρονιά 2011 ανατέλλει με ένα σημαντικό γεγονός για τη Χορωδία. Συγκεκριμένα κυκλοφορεί το 3ο cd  στην 33χρονη πορεία της από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Λευκάδας. Πρόκειται για ζωντανή ηχογράφηση που είχε γίνει τον Αύγουστο 2010 στα Λαζαράτα Λευκάδας της Χορωδίας, στην ερμηνεία του έργου του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη σε μουσική του Συνθέτη Διονύση Γράψα. χαρακτήρισε την παραγωγή του cd ο διαχειριστής της ιστοσελίδας (mylefkada.gr) κ. Ν.Καββαδάς ο οποίος διαθέτει ηλεκτρονικά έπειτα από επικοινωνία με τους αρμοδίους ( Πρόεδρο ΤΕΔΚ και συνθέτη) και δωρεάν το cd σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσω του ιστότοπου < <www.mylefkada.gr>>/ Αρχείο Ειδήσεων –Νέων/ Παρ. 1 Απριλίου 2011.
          Ακολούθησε πρόσκληση από τις Δ/νσεις ΔΝΕΜ και ΔΥΠΜ της Γ.Δ. Μεταφοράς (δεύτερη συνεχόμενη χρονιά) για συμμετοχή της Χορωδίας στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας τους στο κτίριο του Ροσινιόλ, στις 26/01/2011. Η Χορωδία ερμήνευσε αποσπάσματα από την Κρεολή Λειτουργία και Ελληνικά τραγούδια. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρ. Γ.Δ Μεταφοράς κος Δ.Μπουσδέκης και οι Δ/ντές ΔΝΕΜ κος Γεωργόπουλος Αθ., ΔΥΠΜ κος Σταθόπουλος Ε., ΔΣΜ κος Γεωργαντζής Γ. και ΔΑΔΟΡ κος Γαλίτης Γ. χαρακτήρισε την ερμηνεία της Χορωδίας σε σύντομη ομιλία του ο πρ. Γ.Δ κος Μπουσδέκης. Στην τελευταία χειμωνιάτικη συναυλία της η Χορωδία συμμετείχε σε μουσική βραδιά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θρακομακεδόνων ,στις 29/01/2011, προσκεκλημένη του Προέδρου του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου κ.Λαμπρινού Πλατυπόδη. Εκεί ερμήνευσε επιλογές από Ορατόριο, ‘Οπερες, Λατινοαμερικάνικα τραγούδια, ξένα μοντέρνα , ελληνικά και παραδοσιακά τραγούδια. Σολίστ ήταν οι Χορωδοί Κοσκινάς, Ασωνίτης, Ζιάζιαρης, Μητσοπούλου, Βουτσινά, και Συμεωνίδου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκτός του Προέδρου, ο Αντιπρόεδρος και ο Δ/ντής του ΠΚΘ κ.κ. Σ.Σταματιάδης και Ηρ. Γεωργιάδης αντίστοιχα, η Προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κα Κική Μαύρου, τα μέλη του Δ.Σ. Φωτεινή Κουλούρη και Ολυμπία Δραγούνη και ο Μο της Χορωδίας Θρακομακεδόνων κος Σταύρος Πιοτόπουλος ο οποίος μίλησε στην αρχή για την πλούσια πολύχρονη διαδρομή της Χορωδίας της ΔΕΗ. , ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμά του και στις 22/02/2011 ο ιστότοπος των Αχαρνών.
          Η έναρξη της Άνοιξης σηματοδοτήθηκε με την άνοιξη που έφερε στην καρδιά των απομάχων της ζωής η Χορωδία της ΔΕΗ . Συγκεκριμένα στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) της ΔΕΗ Α.Ε.  η Χορωδία έδωσε συναυλία στο Γηροκομείο Πειραιά στις 17/03/2011 προσκεκλημένη στου Επιμελητή Διοίκησης και Δημοσίων Σχέσεων του Ιδρύματος κ. Γ.Γιαννόπουλου. Η Χορωδία παρουσίασε αφιέρωμα στην Οπερέτα και στην παλιά Αθήνα και σολίστ ήταν το σύνολο σχεδόν των Χορωδών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Χορωδούς Λαμπρίδη, Πετράκη, Κακουράκη , Μπιράκο, Βασιλείου, Συρίγο, Αντίοχο και Σβουρδάκο.
          Το έντονο συγκινησιακό κλίμα που ακολούθησε στο τέλος της εκδήλωσης και η ικανοποίηση στα πρόσωπα των Γερόντων έκαναν τους Χορωδούς να δεσμευτούν ότι σύντομα θα ξαναγυρίσουν σ΄αυτό το χώρο για μία νέα συναυλία.
          Στη συνέχεια η Χορωδία συμμετείχε στο 10ο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, στις 09/04/2011 στο Λύκειο Φιλοθέης, προσκεκλημένη του Καλλιτεχνικού Δ/ντή του Φεστιβάλ και Μαέστρου κ. Θωμά Λουζιώτη, του ευγενή και φιλόξενου. Η Χορωδία πραγματοποίησε ένα μικρό ταξίδι, γεμάτο χρώματα και εικόνες, στη Χορωδιακή Μουσική του Ρομαντισμού και του 20ου αιώνα. Παρουσίασε επιλογές στο Ορατόριο, όπερα, κύκλους τραγουδιών, ξένα , σύγχρονα και μοντέρνα έργα (Μιούζικαλ, θεατρικά και Ρόκ Όπερες). Σολίστ ήταν οι χορωδοί Στράνη, Μιχάλης ,Τροΐζου, Κοσκινάς και Πετράκη. Το φεστιβάλ παρακολούθησαν εκτός του Καλλιτεχνικού Δ/ντή , η Αντιδήμαρχος Δημοτικής Κοινότητας Φιλοθέης κα Αικ. Πετρίτση-Μουράντ, ο Προϊστάμενος του Ενοριακού Ναού Αγίας Φιλοθέης του ομώνυμου Δήμου Αρχιμ. Τιμόθεος Άνθης και πλήθος κόσμου. Συμμετείχαν επίσης οι Χορωδίες Επιστημόνων Φιλοθέης και Εμπορικής Τράπεζας. Εκείνο το βράδυ, στο καταπράσινο προάστιο της Φιλοθέης, η άνοιξη έστελνε τα πιο μεθυστικά της αρώματα τραγουδώντας μαζί με χορωδούς και ακροατές σ΄ένα ατέλειωτο ρυθμό. Ένα ρυθμό που όλοι εύχονταν να μην τελειώσει ποτέ.
          Στην έναρξη του καλοκαιριού ακολούθησε πρόσκληση της Χορωδίας από το Ιωνικό Κέντρο Σπουδών για συναυλία στις 12/06/2011 στα πλαίσια μουσικών βραδιών με γενικό τίτλο: . Η εμφάνιση της Χορωδίας είχε τίτλο: και παρουσίασε επιλογές από Ορατόριο, Όπερα, κύκλους τραγουδιών και σύγχρονα ξένα τραγούδια. Σολίστ ήταν οι Χορωδοί Βουτσινά, Κοράκη, Στράνη, Μιχάλης και Μητσοπούλου. Την συναυλία  παρακολούθησε ο Πρόεδρος του Ιωνικού Κέντρου κος Ισ. Κιολέσγλου, που προσφώνησε τη Χορωδία και πλήθος κόσμου. Το Ορατόριο που ερμήνευσε η Χορωδία ήταν το του F. Mendelssohn. Πρόκειται για μεγάλης κλίμακας λυρική μουσική σύνθεση για ορχήστρα , σολίστ και χορωδία. Η θεματολογία του είναι βασισμένη σε βιβλικές αναφορές και είναι κατά βάση είδος θρησκευτικής μουσικής. Ο διάσημος Γερμανός μουσικοσυνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Φέλιξ Μέντελσον – Μπαρτόλντυ (1809-1847) θεωρείται εκπρόσωπος του γερμανικού προρομαντισμού. Το Ορατόριο αναφέρεται σε διάφορα επεισόδια από τη ζωή του βιβλικού προφήτη ELIJAH με βάση την Παλαιά Διαθήκη και τα βιβλία Α,΄ Β΄και Γ΄Βασιλειών. Ο ιδιοφυής συνθέτης έδωσε στο Ορατόριο το δικό του στίγμα με το λυρισμό του. Τα αποσπάσματα που ερμήνευσε η Χορωδία περιείχαν τα εξής γεγονότα : α) Την επίκληση του λαού προς το Θεό για βοήθεια καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο λοιμού, η σοδειά δεν πήγε καλά και τα τρόφιμα έχουν τελειώσει. β) Τη συνομιλία του πύρινου προφήτη με τον ασεβή βασιλιά Αχαάβ και τους ιερείς του ψευδοθεού Βάαλ τους οποίους καταντρόπιασε στο Κορμήλιο όρος κατεβάζοντας με την προσευχή του φωτιά από τον ουρανό. γ) Την εξ΄ουρανού συνομιλία του Θεού με τον προφήτη στο όρος Χωρήβ. Εκεί του είπε ότι θα σηκωθεί άνεμος δυνατός, που θα χαλά τα βουνά και τις πέτρες, αλλά δεν θα είναι εκεί μέσα, ύστερα θα γίνει σεισμός, μα και εκεί δεν θα είναι, και ύστερα θα γίνει φωτιά, κι ούτε εκεί θα είναι , και ύστερα θα σφυρίξει ένα λεπτό αεράκι΄ και εκεί ήταν.
          Η επόμενη εμφάνιση της Χορωδίας ήταν στην Σπερχειάδα Φθιώτιδας ,προσκεκλημένη του Αντιδημάρχου κ. Ν. Παπαηρακλή, στις 19/06/2011 και στο Συνεδριακό Κέντρο Αθανασίου και Μαίρης Ακρίδα. Εκεί συμμετείχε στην 4η Χορωδιακή Συνάντηση του Δήμου Μακρακώμης με γενικό θέμα . Το πρόγραμμα της Χορωδίας περιλάμβανε επιλογές από Ορατόριο, σύγχρονα ξένα και ελληνικά τραγούδια. Σολίστ ήταν οι Χορωδοί Δημητριάδη και Στράνη. Συμμετείχαν επίσης οι Χορωδίες Μικτή Σπερχειάδας – Μακρακώμης και Θεατρικού Εργαστηρίου Λαμίας. Παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος κος Παπαηρακλής και  ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Κ.Μέρρας. ανέφερε σε δημοσίευμά του για την εκδήλωση στις 20/06/2011, ο ιστότοπος της Δυτικής Φθιώτιδας .
          Στην τελευταία καλοκαιρινή της συναυλία αλλά και της χρονιάς 2010-2011 η Χορωδία επισκέφθηκε την Πρώτη Πρωτεύουσα της Ελλάδος , το νησί του Βασιλιά Αιακού, της θεότητας Αφαίας αλλά και του Αγίου Νεκταρίου, την κοσμοπολίτικη Αίγινα. Συγκεκριμένα στις 31/07/2011 συμμετείχε στην πλατεία της κωμοπόλεως Κυψέλης σε Χορωδιακή βραδιά στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Αίγινας , προσκεκλημένη του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Φίλιππου Τζίτζη. Η Χορωδία παρουσίασε σύγχρονα ξένα τραγούδια, οπερέτες και Ελληνικά τραγούδια. Σολίστ ήταν οι χορωδοί Μιχάλης ,Μπιράκος, Ασωνίτης, Πετράκη και Κακουράκη. Τη συναυλία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Αίγινας κος Θεοδόσιος Σακκιώτης , ο οποίος αναφέρθηκε στην εμφάνιση της χορωδίας αλλά και στα έργα υποδομής της ΔΕΗ Α.Ε. στο νησί, (γεννήτριες, χορηγίες, υποθαλάσσιο καλώδιο σύνδεσης με Μέθανα), ο Αντιδήμαρχος κος Ηλ. Μπέσης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Α.Μαρμαρινός και Σ. Κοττάκης , ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κυψέλης κος Μπακόμητρος, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και πλήθος κόσμου.  Σε δημοσίευμά του το ίδιο βράδυ ο ιστότοπος χαρακτήρισε . Η εκδήλωση μεταδόθηκε διαδικτυακά ζωντανά από την LIVE TV  του Aegina portal το οποίο πρόσθεσε στο άρθρο του και ηχητικό απόσπασμα.
          Κλείνοντας θέλω να ευχηθώ, στη σημερινή εποχή του καταιγισμού των χωρίς τέλος φορολογικών επιβαρύνσεων και του γενικευμένου πανικού που επικρατεί στην πατρίδα μας , η Επιχείρηση να συνεχίσει ακόμα περισσότερο τη φροντίδα, (όπως κάνει 34 χρόνια τώρα), προς τη Χορωδία της έτσι ώστε αφενός να συνεχισθεί η ποιοτική ευχάριστη προσφορά της προς τον τραυματισμένο ηθικά Ελληνικό λαό αλλά και αφετέρου να παραμείνει ο άξιος πρεσβευτής της που την προβάλλει παράγοντας πολιτισμό.
Θεοδόσης  Κάτσενος
Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΠ/ΔΕΗ Α.Ε.
Μελετητής Εκπαιδευτικών Θεμάτων ΔΕΚΠ/ΔΕΗ Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News