Dei Energy News

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ


Το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ομόφωνα καταδικάζει την απόφαση της πλειοψηφίας στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για υπογραφή ΕΣΣΕ που στην ουσία θεσμοθετεί – ενσωματώνει τις διατάξεις του μνημονίου στη Συλλογική Σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ και εργαζομένων!
Θεωρούμε γελοία και υποκριτική (με ορατή όμως τη διάσπαση της Ομοσπονδίας) τη διαμάχη μεταξύ ΓΕΝΟΠ και ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ για τα ειδικά επιδόματα ενώ αφήνει απ’ έξω όλα τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τις απολύσεις και τις μισθολογικές μειώσεις των εργαζομένων!
Η Συλλογική Σύμβαση δεν έγινε καν αντικείμενο διαλόγου στη βάση των εργαζομένων και άρα αποτελεί κείμενο συνδιαλλαγής από τα πάνω, μεταξύ διοίκησης- κυβέρνησης και στελεχών της Ομοσπονδίας
Μέγα ψέμα!
Διαψεύδουμε τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σε ότι αφορά το ΣΕΕΝ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» και ότι όπως λέει «η απόρριψη της σύμβασης απ το σωματείο μας γίνεται για ιδεολογικούς λόγους»!
Απορρίπτουμε τη Συλλογική Σύμβαση που συμφώνησε η ΓΕΝΟΠ όχι για λόγους ιδεολογικούς αλλά για λόγους καθαρά θεσμικούς και οικονομικούς!
 Γιατί θεσμοθετεί το μνημόνιο και μέσα απ΄ τη Συλλογική Σύμβαση ΕΣΣΕ, επικυρώνοντας:
  1. Τις απολύσεις, (με αξιολόγηση)
  2. Την αποδοχή πώληση ΑΗΣ, Υδροηλεκτρικών σταθμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης,
  3. Τις μειώσεις μισθών, την κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων!
  4. Την κατάργηση του ΚΚΠ/ΔΕΗ, και της εργασιακής  προστασίας των εργαζόμενων
  5. Το πάγωμα για όσο διαρκεί το μνημόνιο της χρονοωρίμανσης (χρονοεπίδομα-κλιμάκια)
  6. Την σταδιακή κατάργηση των ειδικών επιδομάτων που αφορούν εργαζόμενους σε άθλιες εργασιακές συνθήκες (ΑΗΣ-ΟΡΥΧΕΙΑ)
  7. Την κατάργηση επί της ουσίας του Εργατικού δικαίου αφού η υπερωρία πληρώνεται κατά 10% λιγότερο από την κανονική ώρα και το ίδιο ισχύει για τις νυχτερινές ώρες! Και αυτό σε ότι αφορά τη βάρδια είναι εγκληματικό γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα επιλογής στους συναδέλφους! Αναγκαστικά ακολουθούν το πρόγραμμα εργασίας που τους επιβάλει η επιχείρηση!
  8. Την ποινικοποίηση της ασθένειας αφού προβλέπεται ότι μετά τις 4 μέρες ασθένειας θα κόβονται όλα τα επιδόματα
Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί:

  • Η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ βιάζεται να υπογράψει σύμβαση πριν τις εκλογές, σε μια ρευστή πολιτική κατάσταση και ενώ η μετενέργεια δεν μας ακουμπά αφού οι ίδιοι λένε ότι η προηγούμενη ΕΣΣΕ ισχύει μέχρι το Φλεβάρη του 2013.
  • Γιατί θέλει σώνει και καλά να μας περάσει στη Συλλογική Σύμβαση το μνημόνιο που δυο μεγάλα πλέον κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ) διακηρύσσουν ότι θα το καταργήσουν
  • Γιατί η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΣΑΔ) ενιαία, συνυπογράφει με κομμάτια της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ την υλοποίηση του μνημονίου μέσα απ τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ενώ ο πολιτικός τους φορέας θέλει να καταργήσει το μνημόνιο
Σε ότι αφορά τη διαμάχη μεταξύ Σπάρτακου και ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχουμε Να δηλώσουμε ότι:

  1. Διαφωνούμε διαχρονικά με τη γραμμή, την αντίληψη, τον πολιτισμό και την  πρακτική  με το Σωματείο «Σπάρτακος» και βεβαίως σε καμιά περίπτωση δεν συνυπογράφουμε τη διάσπαση της Ομοσπονδίας
  2. Πιστεύουμε πως σωστά υπερασπίζεται το δικαίωμα των εργαζόμενων στην πρώτη γραμμή της παραγωγής, για τα ειδικά επιδόματα, την ασθένεια και τα μεταβλητά αλλά δεν λέει καν τη μισή αλήθεια!
  3. Η προσπάθεια διάσπασης της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν είναι καθόλου αθώα και εκπορεύεται από εργοδοτικούς και κυβερνητικούς κύκλους! Σαφώς δεν ευνοεί σε καμιά περίπτωση τους εργαζόμενους η διάσπαση σε Βόρειους –Νότιους, Διοικητικούς και τεχνικούς αντιθέτως ευνοεί αυτούς που θέλουν να πετσοκόψουν τους εργαζόμενους και να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ!
 Οι εργαζόμενοι στα Ορυχεία στους ΑΗΣ και γενικότερα στη ΔΕΗ πρέπει να δουν το Ταξικό-Συλλογικό τους συμφέρον και να μην κολακεύονται από σειρήνες που τους καλούν σε διασπάσεις αλλά ποτέ δεν τους είπαν ότι πρέπει να παλέψουν για το συλλογικό τους συμφέρον!

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News