Σε συμφωνία να επεκταθεί το πρωτόκολλο του Κιότο μέχρι το 2020 κατέληξαν οι εκπρόσωποι στις συνομιλίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, που πραγματοποιούνται στη Ντόχα του Κατάρ. Η συμφωνία έγινε δεκτή από περίπου 200 χώρες και κρατά «ζωντανό» το πρωτόκολλο, που είναι το μόνο νόμιμο πλάνο αυτήν τη στιγμή ώστε να αποφευχθεί η υπερθέσμανση του πλανήτη.
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το BBC, το πρωτόκολλο του Κιότο καλύπτει μόνο ανεπτυγμένα κράτη τα οποία δεν έχουν μεγάλη συμβολή στο φαινόμενο της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου (15%). Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει επικυρώσει το αρχικό πρωτόκολλο, το οποίο υπογράφηκε το 1997, ενώ σε περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία, η ισχύ του πλάνου θα σταματούσε στο τέλος του χρόνου.
Οι συζητήσεις στη Ντόχα διήρκεσαν δώδεκα ημέρες, ενώ κράτησαν περίπου μία ημέρα περισσότερο, εξαιτίας του ότι υπήρξαν διαφωνίες για το εάν τα πλούσια κράτη θα πρέπει να βοηθήσουν τα φτωχότερα, τα οποία θα είχαν ζημιές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η συμφωνία επικυρώθηκε σήμερα, αφού τα 27 κράτη της Ευρωζώνης, η Αυστραλία αλλά και άλλα κράτη δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020.
Το πρωτόκολλο ωστόσο δεν περιλαμβάνει ορισμένες χώρες που συμβάλλουν στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία.
Πηγή:real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου