Dei Energy News

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Σπάει ρεκόρ η κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού


 Κάθε προηγούμενο ρεκόρ έσπασε την Παρασκευή η κατανάλωση φυσικού αερίου, λόγω της κατακόρυφης αύξησης στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, και της υποκατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης από κλιματιστικά και θερμαντικά σώματα.
Η κατανάλωση αερίου «έπιασε» τα 190.000 κυβικά μέτρα ή τα 16 εκατομμύρια κιλοβατώρες, όταν το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ για την χώρα μας είχε σημειωθεί το Φεβρουάριο του 2011 με 169-170.000 κυβικά μέτρα. Πρόκειται για αύξηση μέσα σε ενάμισι χρόνο της τάξης του 12% !
Αιτία, τι άλλο, η κατακόρυφη αύξηση στη χρήση θερμαντικών σωμάτων αφού οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης αποτελούν πλέον είδος προς… εξαφάνιση, με τις πωλήσεις να έχουν μειωθεί από πέρυσι μεταξύ 40% και 80%, ανάλογα με την περιοχή της χώρας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι την Παρασκευή, η πρόβλεψη της μέγιστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ήταν για τις 7 μ.μ. στα 8.396 MW, το Σάββατο για τις 8 μ.μ. στα 8.120 MW, την Κυριακή για τις 7 μ.μ. στα 7.348 MW, ενώ για σήμερα Δευτέρα αναμένεται να φτάσει επίσης στις 7 μ.μ. τα 8.045 MW.
Τέτοιες δηλαδή καταναλώσεις, που κινούνται σταθερά άνω των 8.000 MW, σπάνια παρατηρούνταν το Δεκέμβριο, αφού παραδοσιακά η αιχμή της χειμερινής ζήτησης εμφανιζόταν γύρω στον Ιανουάριο. Με το σκεπτικό αυτό άλλωστε, ΔΕΠΑ και ιδιώτες έκαναν και για το φετινό χειμώνα τον προγραμματισμό τους όσον αφορά τις παραγγελίες φυσικού αερίου. Τα δεδομένα ωστόσο αποδεικνύεται ότι έχουν αλλάξει εντελώς φέτος λόγω της κατακόρυφης μείωσης στη χρήση πετρελαίου θέρμανσης.
«Τράβηξε» διπλάσια ενέργεια από υδροηλεκτρικά
Εδώ και μερικές ημέρες στα επιτελεία της ΔΕΗ και ΔΕΠΑ έχει σημάνει ένας μίνι συναγερμός με την πρώτη να αναγκάζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να «τραβήξει» την Παρασκευή πολλαπλάσια ενέργεια από τα υδροηλεκτρικά της, αφού οι μονάδες λιγνίτη δούλευαν στο φουλ. Έτσι, η παραγωγή από υδροηλεκτρικά έφτασε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την Παρασκευή κοντά στα 1.600 MW.
Όσο για τις ιδιωτικές μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο, και οι οποίες κλήθηκαν να καλύψουν τα κενά εκείνων της ΔΕΗ, αναγκάστηκαν να περιορίσουν τη λειτουργία τους και να μη δουλέψουν στο φουλ, αφού διαφορετικά θα παρατηρούνταν ελλείψεις σε άλλες χρήσεις στο συγκεκριμένο καύσιμο.
Σε κάθε περίπτωση και επειδή διαπιστώθηκε ότι τα αποθέματα υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα -που χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν τη ζήτηση στις αιχμές- εξαντλούνται με τα ταχύτερο ρυθμό απ’ αυτόν που θα έπρεπε, η ΔΕΠΑ αποφάσισε να επισπεύσει την προγραμματισμένη για τις 26 Δεκεμβρίου άφιξη πλοίου από την Αλγερία.
Έτσι, το εν λόγω πλοίο προγραμματίζεται να καταφτάσει στη Ρεβυθούσα μεθαύριο Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου.

 http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News