Dei Energy News

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Προς μονοψήφια αύξηση, κοντά στο 10%, στα τιμολόγια της ΔΕΗ...

Προς μονοψήφια ποσοστά αυξήσεων, λίγο κάτω του 10%, προσανατολίζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες ο αρμόδιος υπουργός για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, για τα οποία πάσα πιθανότητα θα ενημερώσει αύριο ή μεθαύριο το υπουργικό συμβούλιο.
Έχοντας απορρίψει τα σενάρια αυξήσεων του μέσου εσόδου της επιχείρησης που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες εβδομάδες (12% σύμφωνα με τη ΡΑΕ, ενώ θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ ζητούσε αρχικά 19% και σε δεύτερη φάση τουλάχιστον 15%), το υπουργείο κινείται σύμφωνα με τις πληροφορίες προς την κατεύθυνση να ανακοινωθούν ακόμη και μονοψήφια ποσοστά, ξεκινώντας με ένα ανελαστικό 6% που αφορά στο Τέλος ΑΠΕ και στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), δηλαδή στο ρυθμιζόμενο μέρος των τιμολογίων. Η κάλυψη του Τέλους ΑΠΕ και των ΥΚΩ (δαπάνες συνολικού ύψους γύρω στα 400 εκ. ευρώ) θεωρούνται ανελαστικές και οι αυξήσεις στο ρυθμιζόμενο αυτό σκέλος εκτιμάται ότι θα φέρουν, μεσοσταθμικά, μια 5%-6% επιβάρυνση στον τελικό λογαριασμό του καταναλωτή. Μένει το ανταγωνιστικό κομμάτι των τιμολογίων, για το οποίο οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για ένα πολύ χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό αύξησης (της τάξης του 3%-4%), που θα έχει ως συνέπεια το τελικό ποσοστό να μην ξεπερνά το 10%, και ίσως να κινείται και λίγο κάτω από αυτό. 
Και τα έσοδα από την πώληση μονάδων...
Πως θα καταφέρει όμως η ΔΕΗ με ένα τόσο χαμηλό ποσοστό να μειώσει το χρέος της και να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία της ; Με μέρος των εσόδων από την πώληση των παγίων της, που θα παραμείνει στα ταμεία της, είναι η απάντηση που δίνεται αρμοδίως. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το αρμόδιο υπουργείο θα δεσμευθεί, πιθανώς μαζί με την ανακοίνωση για τα τιμολόγια, ότι μέρος των εσόδων που θα προέλθουν από την πώληση των παγίων της επιχείρησης - εν προκειμένω τις τέσσερις
λιγνιτικές μονάδες που έχει δρομολογηθεί να εκποιηθούν- θα παραμείνει στα ταμεία της ώστε να το διαθέσει για να μειώσει το χρέος της, όπως άλλωστε αποκάλυψε προ ημερών και ο ίδιος ο πρόεδρος της Α. Ζερβός, στο περιθώριο του ελληνο-αμερικανικού συνεδρίου.
Ποιές μονάδες, πότε, και σε τι τιμή
Γίνεται σαφές ότι εφόσον επιβεβαιωθεί μια τέτοια εξέλιξη -  το αρχικό αίτημα της ΔΕΗ για 19% αύξηση του μέσου εσόδου της να γίνει... 3%-4%-  υπαγορεύεται από καθαρά πολιτικούς λόγους για να μην επιβαρυνθούν κι άλλο οι Έλληνες καταναλωτές. Το θέμα για τη ΔΕΗ είναι ότι ένα χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό αύξησης στο μέσο της έσοδο, θα μειώσει σημαντικά τα περιθώρια ελιγμών της, πόσο μάλλον όταν ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ούτε καν ποιές ακριβώς είναι οι 4 μονάδες της επιχείρησης θα πουληθούν, και φυσικά είναι ασαφές σε τι τιμή θα εκποιηθούν και πότε αυτό θα γίνει.
Άγνωστο είναι επίσης κατά πόσο μια τέτοια ανακοίνωση θα γίνει δεκτή θετικά από τους αναλυτές και τους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ, καθώς επίσης κατά πόσο θα λύσει τα χέρια στην επιχείρηση για να προϋπολογίσει αυτά τα κεφάλαια, και να μπορέσει να απευθυνθεί από καλύτερη θέση στις τράπεζες.

 http://www.energypress.gr/portal/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News