Dei Energy News

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΡΑΕ : Δημοπρασίες "αλά γαλλικά" λιγνιτικής & υδροηλεκτρικής ισχύος στην Ελλάδα...

http://www.energypress.gr/
Δημοπρασίες χαμηλού κόστους λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος, προκειμένου να αποκτήσουν και ιδιώτες φθηνό καύσιμο, μοντέλο που ακολουθούν μια σειρά χωρών με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γαλλία, είναι πολύ πιθανό να δούμε στο σύντομο μέλλον και στην Ελλάδα.
Σε μελέτη που παρήγγειλε η ΡΑΕ από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ("Ρυθμίσεις Πρόσβασης στη Παραγωγή Μονάδων Χαμηλού Κόστους της ΔΕΗ") προκειμένου εν συνεχεία να τη θέσει υπόψιν του νέου υπουργού ΠΕΚΑ μαζί με τις σχετικές προτάσεις της, περιγράφονται οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε άλλες χώρες, ώστε οι ιδιώτες προμηθευτές και οι μεγάλοι καταναλωτές (βιομηχανία) να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα πακέτα φθηνής ενέργειας. Τέτοιες δημοπρασίες εκτός από τη Γαλλία, γίνονται επίσης σε Ολλανδία, Ρουμανία, Αυστραλία και Καναδά.
Πρόκειται για ένα θέμα που έχει συζητηθεί εκτενώς από το 2009 έως σήμερα ανάμεσα στη ΡΑΕ και τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, έχοντας σε μεγάλο βαθμό τη σύμφωνη γνώμη του, καθώς έτσι δίνεται η δυνατότητα να "ανοίξει" η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, χωρίς ταυτόχρονα να πουληθούν μονάδες της επιχείρησης, και ενώ παράλληλα εκείνη εξασφαλίζει έσοδα.
Τιμολογιακό "κατώφλι"…
Πως θα γίνονται στην πράξη όμως οι δημοπρασίες ; Καταρχήν, το ύψος της πωλούμενης ισχύος θα το καθορίζει η ΔΕΗ. Συνήθως μιλάμε για μια περιορισμένη ποσότητα, μερικές εκατοντάδες μεγαβάτ το χρόνο, π.χ. 500-600 MW, που θα δημοπρατούνται σε ένα ή δύο πακέτα. Η ΔΕΗ θα πουλάει την παραγωγή αυτή σε όποιον δώσει την υψηλότερη προσφορά, με βάση όμως ένα ρυθμιζόμενο τιμολογιακό "κατώφλι" : Το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ συν ένα εύλογο κέρδος για την ίδια.
Πως θα καθορίζεται το εν λόγω κόστος, ώστε να μην θεωρείται υψηλό ; Από την ένα πλαφόν κόστους που θα προκύπτει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Από εκεί και πέρα οι δημοπρασίες θα διεξάγονται σε γύρους : Μια δημοπρασία θα ξεκινά σε Χ τιμή, θα υποβάλλονται προσφορές π.χ. για 300 MW σε Χ1 τιμή, κ.ό.κ.
Ισχύς "στα μέτρα" του πελάτη
Στις χώρες όπου εφαρμόζεται το εν λόγω μοντέλο, δίνεται η δυνατότητα σε προμηθευτές και μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές να αγοράσουν ισχύ "κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του πελάτη". Χρειάζονται για παράδειγμα κάποιες μεταλλουργίες με συγκεκριμένο προφίλ ισχύ ύψους 50 MW για την ενδιάμεση "μπάντα" φορτίου μεταξύ 3 μ.μ. και 6 μ.μ. Το "πακέτο" λοιπόν που δημοπρατεί η εταιρεία ηλεκτρισμού που πουλάει την ισχύ της, είναι τέτοιο ώστε να καλύπτει της ανάγκες των συγκεκριμένων μεταλλουργιών.
Εννοείται ότι αν η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ διαφωνήσει με την καθιέρωση δημοπρασιών ισχύος ως μέσο για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, τότε η μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου μαζί με τις προτάσεις της ΡΑΕ θα μείνουν στο συρτάρι.
Tο target Model
Όσο για τη ΡΑΕ, η μελέτη που παρήγγειλε από το Πανεπιστήμιο εντάσσεται στο πλαίσιο των συνολικών προτάσεων που πρόκειται να καταθέσει η Αρχή πάνω σε ρυθμιστικά θέματα της χονδρεμπορικής αγοράς, ενόψει της καθιέρωση του λεγόμενου  "Target Model".
Τον οδικό αυτό χάρτη για την υλοποίηση του "Target Model" μαζί με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού ώστε να καταφέρει να ενταχθεί μέχρι το τέλος του 2014 στην ενιαία ευρωπαϊκή ηλεκτρική αγορά, είχε παρουσιάσει η ΡΑΕ στην τότε ηγεσία του ΥΠΕΚΑ το Δεκέμβριο του 2011.
Οι πιο "τρανταχτές" ασυμβατότητες…
Ποιες ήταν αλήθεια οι πιο "τρανταχτές" ασυμβατότητες της ελληνικής αγοράς με το Target Model έτσι όπως τις περιέγραφε η τότε έκθεση της ΡΑΕ; Καταρχήν, η έμμεση δημοπράτηση βραχυχρόνιων δικαιωμάτων διασυνδέσεων, και η έλλειψη ενδο-ημερησίας αγοράς, καθώς επίσης τα χρονοδιαγράμματα λειτουργίας της, η εκκαθάριση της αγοράς, ο μηχανισμός κάλυψης μεταβλητού κόστους (recovery cost), και η διοικητικά οριζόμενη τιμή μαζί με την ελάχιστη τιμή προσφοράς.
Και τι μπορεί να γίνει για να διορθωθούν ;
Να δημιουργηθεί ένα σταθερό μοντέλο αγοράς με κίνητρα για την είσοδο νέων συμμετεχόντων, να αναπτυχθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος του καταναλωτή, να ενισχυθεί η αξιοπιστία του συστήματος ενόψει μάλιστα της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ, να υπάρξει ένα μοντέλο συμβατό με αυτό της Περιφερειακής Αγοράς Κεντρικής- Νότιας Ευρώπης (CSE), και τέλος να ελαχιστοποιηθεί το κόστος και ο χρόνος προσαρμογής της ελληνικής αγοράς στο Target Model.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News