Dei Energy News

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων ρεύματος θέλουν ΔΕΗ - ιδιώτες

Εντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών παραγωγών για το ποιος πληρώνει το «μάρμαρο» των στρεβλώσεων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής, δεύτερης ημέρας των εργασιών του συνεδρίου της International Herald Tribune. 
Το θέμα προέκυψε όταν ο γενικός διευθυντής της Protergia (όμιλος Μυτιληναίου) κατηγόρησε τη ΔΕΗ ότι έχει μετακυλίσει εξ ολοκλήρου στην αγορά το χρέος των 120 εκατ. ευρώ που προκάλεσε η κατάρρευση των εταιρειών Energa και Ηellas Power. «Αυτά είναι αστεία πράγματα, η ΔΕΗ είναι και κερατάς και δαρμένος» σχολίασε παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, σημειώνοντας ότι «η ΔΕΗ υφίσταται τις συνέπειες από την καθυστέρηση των λογαριασμών λόγω της οικονομικής κρίσης». 
Ο κ. Ζερβός είχε ταχθεί νωρίτερα στην ομιλία του κατά της
διατήρησης των μεταβατικών μηχανισμών στήριξης των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, θέμα που προκάλεσε την αντίδραση των ιδιωτών παραγωγών. ΔΕΗ και ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί πάντως συμφώνησαν στην πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, στη σύνδεση τιμών λιανικής και χονδρικής αγοράς, καθώς και στη μείωση των φόρων που επιβαρύνουν την ενέργεια και τον διαχωρισμό των χρεώσεων υπέρ τρίτων από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Συμφώνησαν επίσης στην παραχώρηση μέρους της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες παραγωγούς με τη διαδικασία δημοπρασιών. 
«Η σύνδεση της χονδρικής με τη λιανική αγορά είναι προϋπόθεση για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά» τόνισε ο κ. Ζερβός. 
Επισήμανε ακόμη ότι παράλληλα με την απελευθέρωση των τιμολογίων πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Υπέρ της απελευθέρωσης των τιμολογίων, της σύνδεσης των τιμών χονδρικής-λιανικής και της πρόσβασης στη λιγνιτική παραγωγή τάχθηκαν τόσο ο Μισέλ Πιγκέ (Michel Piguet), διευθύνων σύμβουλος της Elpedison (κοινή εταιρεία των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison) όσο και ο γενικός διευθυντής της PROTERGIA Ν. Μπενρουμπή.
 «Λανθασμένες πρακτικές στην ελληνική αγορά στο παρελθόν αποδείχθηκαν καταστροφικές για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές», είπε ο κ. Πιγκέ και συμπλήρωσε «χρειάζεται πραγματική απελευθέρωση της αγοράς και κάθετα ολοκληρωμένες επιχειρήσεις». Μίλησε επίσης για ανάγκη βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχει ο Διαχειριστής του Δικτύου καθώς, όπως είπε, υπάρχουν καθυστερήσεις που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και επισήμανε ότι ΡΑΕ δεν πρέπει να προχωρήσει σε υπερρύθμιση της αγοράς και των σχέσεων πελατών. 
Από πλευράς του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) ο πρόεδρος Γ. Κουτζούκος, πρότεινε αδειοδότηση των νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων με διαδικασίες fast track. Για το θέμα της ΑΟΖ μίλησε στο συνέδριο η ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα, η οποία ανακοίνωσε ότι στις 12 Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πάρει απόφαση για την υποστήριξη των χωρών-μελών στα ανοιχτά θέματα με τρίτες χώρες. (Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News